Site icon Όλο Υγεία

Ποιες θεραπείες μειώνουν τις εξάψεις και ποιες όχι

εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις

Καίγεστε, ιδρώνετε και μετά κρυώνετε. Οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις έχουν τι δικές τους θεραπείες.

 

Δύο από τα πιο συχνά παράπονα για την εμμηνόπαυση είναι οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις. Αυτό το δυσάρεστο σύμπτωμα επηρεάζει περίπου τα τρία τέταρτα όλων των γυναικών στην περιεμμηνόπαυση (τον χρόνο πριν από την εμμηνόπαυση). Μόλις μια γυναίκα φτάσει στην εμμηνόπαυση, μπορεί να συνεχίσει να έχει εξάψεις για 6 μήνες έως 5 χρόνια, και σε ορισμένες γυναίκες, μπορεί να παραμείνουν για 10 χρόνια ή και περισσότερο.

Τι είναι οι εξάψεις;

Οι εξάψεις (και νυχτερινή εφίδρωση) είναι μια ξαφνική αίσθηση ζεστασιάς που συχνά φαίνεται να εμφανίζεται χωρίς λόγο. Πιο συχνά γίνεται αισθητή στον κορμό, τον λαιμό και το πρόσωπο. Μπορεί να υπάρχει εφίδρωση, έξαψη ή ερυθρότητα στο πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος, αίσθημα παλμών και αισθήματα άγχους. Οι εξάψεις διαρκεί συνήθως περίπου 2-10 λεπτά. Μπορεί να ακολουθείται από ένα αίσθημα ψύχους. Η ένταση ποικίλλει από ένα αίσθημα ήπιας ζέστης έως την έντονη ζέστη.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας

Ενώ οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις έχουν πολλές αιτίες, η πιο συχνή αιτία στις γυναίκες μέσης ηλικίας είναι η μετάβαση στην εμμηνόπαυση. Επειδή τα επίπεδα οιστρογόνων του σώματός σας μειώνονται, πιστεύεται ότι αυτή η αλλαγή κάνει το σώμα σας λίγο πιο ευαίσθητο στη θερμοκρασία. Κατά τη διάρκεια της μετάβασης, ο υποθάλαμος (ένα μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει τη θερμοκρασία, δηλαδή ο θερμοστάτης του σώματος) απορρυθμίζεται και μπερδεύει τις μικρές αυξήσεις στη θερμοκρασία του σώματος.

Ο απορρυθμισμένος υποθάλαμος ερμηνεύει λάθος τα μηνύματα που λαμβάνει από το σώμα. Αυτό έχει ως συνέπεια να ερμηνεύει τη μείωση των οιστρογόνων ως απότομη αύξηση της σωματικής θερμοκρασίας και να ενεργοποιεί όλους τους μηχανισμούς που διαθέτει για να δροσίσει γρήγορα το σώμα. Τα αιμοφόρα αγγεία κοντά στο δέρμα διαστέλλονται για να βοηθήσουν το σώμα να δροσιστεί ενώ η εφίδρωση λειτουργεί ως ένας ακόμη μηχανισμός ψύξης.

Τι να περιμένετε

Έως και το 80% των γυναικών έχουν εξάψεις ή/και νυχτερινές εφιδρώσεις κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση και μετά την εμμηνόπαυση. Περίπου το 30-50% αυτών των γυναικών λένε ότι είναι συχνές ή σοβαρές.

Φαίνεται ότι υπάρχουν τέσσερα γενικά πρότυπα συμπτωμάτων:

  1. Τα συμπτώματα ξεκινούν νωρίς στην περι-εμμηνόπαυση και σταματούν στην εμμηνόπαυση (όταν η περίοδος σταματά εντελώς).
  2. Τα συμπτώματα ξεκινούν αργότερα στην εμμηνόπαυση αλλά συνεχίζονται και στην μετεμμηνόπαυση.
  3. Τα συμπτώματα είναι πολύ ήπια ή καθόλου συμπτώματα.
  4. Τα συμπτώματα ξεκινούν πολύ πριν από την τελευταία έμμηνο ρύση και συνεχίζονται πολύ μέχρι την μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο.

Πόσο διαρκούν οι εξάψεις;

Μια μεγάλη αμερικανική μελέτη παρακολούθησε γυναίκες κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση και μετά την εμμηνόπαυση. Σε αυτή τη μελέτη, η διάμεση συνολική διάρκεια συχνών ή μέτριων έως σοβαρών εξάψεων/νυχτερινών εφιδρώσεων ήταν 7,4 χρόνια (αυτό σημαίνει ότι για τις μισές γυναίκες οι εξάψεις διήρκεσαν λιγότερο από 7,4 χρόνια και για τις μισές κράτησαν περισσότερο από 7,4 χρόνια). Η διάμεση διάρκεια μετά την τελευταία έμμηνο ρύση ήταν 4,5 χρόνια.

Για τις γυναίκες που ήταν προεμμηνοπαυσιακές ή στην πρώιμη περιεμμηνόπαυση όταν άρχισαν να έχουν εξάψεις, η διάμεση τιμή ήταν μεγαλύτερη από 11,8 έτη και συνέχισαν για διάμεσο 9,4 χρόνια μετά την τελευταία έμμηνο ρύση.

Η διάμεση διάρκεια ποικίλλει ανάλογα με τη φυλή/εθνικότητα. Η μεγαλύτερη διάρκεια είναι στις Αφροαμερικανές (10,9 έτη) ακολουθούμενες από τις Γιαπωνέζες (9,4 έτη), τις μη Ισπανόφωνες λευκές γυναίκες (9,0 έτη), τις Κινέζες (5,5 έτη) και τις Ισπανόφωνες (4,8 έτη).

Ποιες θεραπείες έχουν αποτέλεσμα σύμφωνα με έρευνες

 

Ποιες θεραπείες βοηθούν αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα

Ποιες θεραπείες δεν βοηθούν σύμφωνα με έρευνες

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version