Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα του σώματος. Ο πλεονάζων σίδηρος, αποθηκεύεται στο συκώτι, τον σπλήνα, τον μυελό των οστών και τους μύες.
Άτομα με έλλειψη σιδήρου μπορεί να αναπτύξουν αναιμία, η οποία μπορεί να προκαλέσει κόπωση και αδυναμία.
Ο σίδηρος βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα, όπως στο εμπλουτισμένο ψωμί και τα δημητριακά, στα φασόλια, στις φακές, στα πουλερικά και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ωστόσο, σε περιπτώσεις αναιμίας και χαμηλών επιπέδου σιδήρου, συνίσταται η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη σιδήρου είναι 18 mg.
Η καλύτερη στιγμή για να πάρετε ένα συμπλήρωμα σιδήρου εξαρτάται από το πότε τρώτε το πρώτο σας γεύμα.
Η καλύτερη ώρα για να πάρετε σίδηρο
Σύμφωνα με την Εταιρεία για την Προώθηση της Διαχείρισης του Αίματος, ο σίδηρος πρέπει να λαμβάνεται με άδειο στομάχι για να διασφαλιστεί η πλήρης απορρόφησή του. Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να πάρετε συμπληρώματα σιδήρου μαζί με το φαγητό, για να μειώσετε τον κίνδυνο στομαχικών διαταραχών.
Γενικά, συνιστάται η λήψη συμπληρώματος σιδήρου με 240ml νερό ή με χυμό φρούτων, καθώς η βιταμίνη C βελτιώνει την απορρόφηση αυτού του μετάλλου.
Σιδηροπενική Αναιμία
Η αναιμία μπορεί να προκληθεί από διάφορες καταστάσεις, όπως αιμορραγικά έλκη ή έντονη απώλεια αίματος κατά την εμμηνόρροια. Σύμφωνα με το περιοδικό Clinical Correlations, η αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου αντιμετωπίζεται συνήθως με λήψη 325 mg θειικού σιδήρου, τρεις φορές την ημέρα. Σε περιπτώσεις πιο σοβαρής αναιμίας, ο σίδηρος πρέπει να χορηγηθεί ενδοφλέβια σε μονάδα υγείας.
Χρειάζονται συνήθως δύο έως τρεις μήνες θεραπείας για την αντιστροφή της αναιμίας και έξι μήνες για να αναπληρώσει ο οργανισμός τα αποθέματα σιδήρου. Άτομα με έλλειψη σιδήρου λόγω ανεξέλεγκτης αιμορραγίας χρειάζονται συνεχή θεραπεία με σίδηρο.
Πώς να πάρετε το συμπλήρωμα σιδήρου
Η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου με ορισμένα τρόφιμα μπορεί να μειώσει την απορρόφησή του.
Αποφύγετε την κατανάλωση αυγών, τυριών, γιαουρτιού, τροφίμων ολικής άλεσης και σπανακιού για μία έως δύο ώρες μετά τη λήψη σιδήρου.
Σύμφωνα με την εταιρεία Society for the Advancement of Blood Management, είναι καλό να αποφεύγετε το γάλα, το καφέ ή το τσάι, καθώς μπορούν επίσης να μειώσουν την απορρόφηση σιδήρου.
Τα συμπληρώματα σιδήρου πρέπει να λαμβάνονται με διαφορά τουλάχιστον μίας έως δύο ωρών από τα συμπληρώματα ασβεστίου και τα αντιόξινα χάπια, για να έχετε το μέγιστο δυνατό όφελος από το καθένα.
Πιθανές παρενέργειες
Σύμφωνα με το National Institutes of Health, η υπερβολική πρόσληψη συμπληρωμάτων σιδήρου, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.
Συνήθεις παρενέργειες που σχετίζονται με τη λήψη περισσότερων από 20 mg σιδήρου ανά κιλό σωματικού βάρους περιλαμβάνουν:
- Στομαχικές διαταραχές
- Ναυτία
- Δυσκοιλιότητα
- Διάρροια
- Καούρα.
Επίσης, μία εξίσου σοβαρή κατάσταση είναι η δηλητηρίαση από σίδηρο, η οποία συμβαίνει όταν η ποσότητα του σιδήρου ξεπερνά κατά πολύ τη συνιστώμενη δοσολογία, οδηγώντας σε έμετο, λιποθυμία και κοιλιακό άλγος.
Η σοβαρή δηλητηρίαση από σίδηρο, ή λήψη 60 mg σιδήρου ανά κιλό σωματικού βάρους μπορεί να οδηγήσει σε κώμα, σπασμούς, ανεπάρκεια οργάνων ή ακόμα και θάνατο.
Τροφές που περιέχουν σίδηρο
- Οστρακοειδή
- Σπανάκι
- Συκώτι
- Όσπρια
- Κόκκινο κρέας
- Quinoa/Kινόα
- Tofu
- Σοκολάτα (μαύρη)
- Αποξηραµένα φρούτα
- Σκούρα πράσινα λαχανικά
- Σπιρουλίνα
- Μανιτάρια Μορχέλες (Morel)
- Πατάτες
- Λιαστές ντοµάτες
- Φράουλες