Site icon Όλο Υγεία

Περιοδοντίτιδα: Μην αγνοείτε αυτά τα σημάδια!

περιοδοντίτιδα και στοματική υγιεινή

Κόκκινα ούλα που αιμορραγούν, πόνος και κακοσμία. Η περιοδοντίτιδα απαιτεί άμεση θεραπεία από ειδικό περιοδοντολόγο.

 

Γνωρίζετε ότι η στοματική κοιλότητα είναι πηγή βακτηρίων; Κι όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το στόμα φιλοξενεί πάνω από 700 είδη βακτηρίων!  Και η κατάσταση χειροτερεύει αν για παράδειγμα φοράτε σιδεράκια, γιατί μπορεί να δυσχεράνει τον καθαρισμό και να προκαλέσει συσσώρευση πλάκας.

Τι είναι η περιοδοντίτιδα;

Η περιοδοντίτιδα (ή περιοδοντική νόσος) είναι μια βακτηριακή λοίμωξη των ούλων και των οστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια, γνωστά ως περιοδόντιο. Η ουλίτιδα είναι κακό σημάδι και προθάλαμος για την περιοδοντίτιδα, αν δεν αντιμετωπιστεί.

Περίπου το 48% των ενηλίκων πάνω από 30 ετών έχει κάποιου βαθμού περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντίτιδα αυξάνεται με τα χρόνια, δηλαδή περίπου 70%  ενηλίκων ηλικίας άνω 65 έχουν περιοδοντίτιδα.

Η συσσώρευση της βακτηριακής πλάκας κάτω από τη γραμμή των ούλων (στην οδοντική σχισμή), μπορεί να οδηγήσει σε υποχώρηση των ούλων, φθορά του οστού, χαλάρωση των δοντιών, ακόμη και απώλεια των δοντιών.

Όσο συνεχίζεται η παραμέληση των δοντιών, τότε η κατάσταση χειροτερεύει και αν αυτό δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί σταδιακά να οδηγήσει σε χαλαρά δόντια που είτε πέφτουν ή πρέπει να αφαιρεθούν από τον οδοντίατρο.

Μην υποτιμάτε την περιοδοντίτιδα, είναι μη αναστρέψιμη και απαιτεί ιατρική ή οδοντιατρική θεραπεία. Η ακτινογραφική εξέταση θα επιβεβαιώσει το μέγεθος της οστικής απώλειας.

Που οφείλεται η περιοδοντίτιδα

  • Σε κακή στοματική υγιεινή: Όταν το βούρτσισμα των δοντιών δεν είναι καθημερινό, τότε μπορεί να εμφανιστεί η πλάκα και να οδηγήσει στην εμφάνιση ουλίτιδας και αυτή με τη σειρά της στην περιοδοντίτιδα.
  • Στην οδοντική πλάκα: Η οδοντική πλάκα είναι μια λεπτή, αόρατη στρώση από βακτήρια και τοξίνες που σχηματίζεται στα δόντια και στα ούλα. Αν δεν αφαιρεθεί με τον καθαρισμό των δοντιών, η πλάκα σκληραίνει και μετατρέπεται σε πέτρα (ή τρυγία). Αυτές προκαλούν φλεγμονή στα ούλα.
  • Στο κάπνισμα: Ο καπνός από το τσιγάρο μειώνει την οξυγόνωση στα ούλα, και αυξάνει την οδοντική πλάκα και τη φλεγμονή στα ούλα.
  • Σε γενετικούς παράγοντες: Κάποιοι άνθρωποι έχουν προδιάθεση για εμφάνιση περιοδοντίτιδας λόγω γενετικών παραγόντων. Οι γονείς μπορούν να μεταδώσουν ορισμένες γενετικές μεταλλάξεις που καθιστούν τα ούλα πιο ευάλωτα στη φλεγμονή.
  • Σε συστηματικές παθήσεις: Ορισμένες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης περιοδοντίτιδας.

Μην αγνοείτε τα σημάδια

Η αιμορραγία κατά το βούρτσισμα των δοντιών ή τη χρήση οδοντικού νήματος, τα πρησμένα ή τα κόκκινα ούλα, η κακοσμία του στόματος, είναι τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια της ουλίτιδας, επομένως δε θα πρέπει να τα αγνοείτε. Επιπλέον, πρέπει να αναζητήσετε την γνώμη του οδοντιάτρου σας αν διαθέτετε και τα παρακάτω συμπτώματα:

  • ούλα που έχουν υποχωρήσει ή που έχουν αποκολληθεί από το δόντι
  • πυορροή ανάμεσα από τα δόντια και τα ούλα
  • κινητικότητα των δοντιών
  • αλλαγή στον τρόπο που έρχονται σε επαφή τα δόντια όταν κλείνει το στόμα
  • κενά ανάμεσα στα δόντια
  • μεταλλική γεύση στο στόμα
  • αν υπάρχει κάποιο μέλος της οικογένειας με περιοδοντικό πρόβλημα

Κίνδυνος για άλλα όργανα του σώματος

Τα περιοδοντοπαθογόνα μικρόβια μπορούν να ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, αποτελώντας κίνδυνο για άλλα όργανα του σώματος. Φαίνεται ότι οι περιοδοντικοί ασθενείς έχουν αυξημένο κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων, εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, δυσκολία ρύθμισης του σακχαρώδους διαβήτη, ενώ επιπλέον, τα ανωτέρω προβλήματα γενικής υγείας ή η φαρμακευτική θεραπευτική αγωγή τους, επηρεάζει την υγεία των ούλων της στοματικής κοιλότητας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι μητέρες με σοβαρό περιοδοντικό πρόβλημα έχουν αυξημένη τάση να γεννήσουν πρόωρα και ελιποβαρή μωρά, ενώ το προϋπάρχον περιοδοντικό τους πρόβλημα επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας

Η θεραπεία χωρίζεται σε δύο φάσεις, τη συντηρητική και τη χειρουργική, η οποία αποφασίζεται ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή.

Η συντηρητική φάση είναι επιβεβλημένη και μπορεί να γίνει είτε σε οδοντίατρο είτε σε περιοδοντολόγο. Ο περιοδοντολόγος είναι ένας οδοντίατρος ο οποίος είναι εξειδικευμένος στην θεραπεία της περιοδοντίτιδας.

Ειδικότερα, δίνονται στον ασθενή εξατομικευμένες οδηγίες και γίνεται εξάσκηση στην στοματική υγιεινή. Ο ασθενής πρέπει να εκπαιδευτεί έτσι ώστε να αποκτήσει μεγάλη αποτελεσματικότητα στην στοματική υγιεινή. Με αυτό τον τρόπο θα διατηρήσει το αποτέλεσμα της θεραπείας του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στη συνέχεια, ακολουθεί αποτρύγωση, δηλαδή αφαίρεση της πέτρας με υπέρηχο. Σε αυτή την φάση αφαιρείται όλη η πέτρα η οποία βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια των ούλων και όσο είναι δυνατό μέσα στους θυλάκους.

Η επόμενη παρέμβαση είναι η ριζική απόξεση, δηλαδή η αφαίρεση της πέτρας από τις επιφάνειες των ριζών σε όλο το βάθος του θυλάκου με ειδικά μικροεργαλεία. Αυτή η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία.

Η θεραπεία μπορεί να συμπληρωθεί με την χρήση σοδοβολής (air flow), με τη χορήγηση σκευασμάτων αντιβιοτικών για κάποιο χρονικό διάστημα καθώς και με τη χρήση laser.

Ο στόχος όλων των παραπάνω είναι να καθαριστούν πάρα πολύ καλά οι ρίζες των δοντιών και να μειωθεί ο αριθμός των μικροβίων, έτσι ώστε να ούλα να κολλήσουν και πάλι γύρω από τα δόντια.

Σοφία Λαλιωτίτη
Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Exit mobile version