Η μυκητιασική κολπίτιδα ή αλλιώς καντιτίαση είναι μία ενοχλητική πάθηση που μπορεί να εμφανίζεται ξανά και ξανά. Δείτε τι πρέπει να κάνετε.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο κόλπος διαθέτει τη δική του καλή μικροβιακή χλωρίδα. Η παρουσία της εκεί προστατεύει την περιοχή από τον εποικισμό από άλλους ξένους παθογόνους μικροοργανισμούς. Όμως όταν αυτή η ισορροπία διαταραχθεί, τότε εμφανίζεται μυκητιασική κολπίτιδα με συμπτώματα όπως φαγούρα, κνησμό, κοκκινίλα, αυξημένα υγρά ή κακοσμία, που αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά και άμεσα, μπορεί να ταλαιπωρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μια γυναίκα. Η μυκητιασική κολπίτιδα είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από μικρόβια που προκαλούν μύκητες και επηρεάζουν την ευαίσθητη περιοχή. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι ο Candida albicans και ο Candida glabrata.
Σχεδόν το 75% των γυναικών κάποια στιγμή στη ζωή τους θα διαγνωστούν με μυκητιασική κολπίτιδα και κάποιες γυναίκες θα ταλαιπωρηθούν από επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις. Συνήθως οι υποτροπιάζουσες λοιμώξεις οφείλονται σε μύκητες που δεν θεραπεύτηκαν επαρκώς ή από παθήσεις και συνήθειες που έχουν οι ασθενείς οι οποίες διαταράσσουν τη φυσιολογική χλωρίδα της περιοχής.
Ποιες αιτίες προκαλούν μυκητιασική κολπίτιδα
- Η υπερβολική ανάπτυξη μυκήτων: Οι μύκητες υπάρχουν φυσιολογικά στο σώμα μας, αλλά όταν η ανάπτυξή τους είναι υπερβολική, μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη. Αυτό μπορεί να συμβεί από τη χρήση αντιβιοτικών, την έκθεση σε υγρασία, τον αρρύθμιστο διαβήτη, την αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Η εγκυμοσύνη: Λόγω της αύξησης των επιπέδων των οιστρογόνων η παθολογική ανάπτυξη της Candida κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανή. Η αύξηση αυτή προκαλεί αλλαγές στο pH του κόλπου, οδηγώντας ευκολότερα σε κολπίτιδα.
- Η εμφάνιση μετά από σεξουαλική επαφή: Οι μυκητιασικές κολπίτιδες ΔΕΝ ανήκουν στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Όμως, επειδή είναι δυνατόν να περάσει η μόλυνση στο σύντροφό σας κατά τη διάρκεια της επαφής, συνήθως χορηγείται και σε αυτόν κάποια αγωγή, αρκετές φορές μονάχα τοπικά.
Τι περιλαμβάνει η θεραπεία
Η διάγνωση της μυκητιασικής κολπίτιδας πραγματοποιείται με μία καλλιέργεια κολπικού υγρού, η οποία λαμβάνεται στο ιατρείο. Η θεραπεία της μυκητιασικής κολπίτιδας περιλαμβάνει συνήθως τη χρήση αντιμυκητιακών φαρμάκων τοπικά κρέμες ή υπόθετα με αντιμυκητιασική δράση όπως μικοναζόλη, τερκοναζόλη, τιοκοναζόλη, κλοτριμαζόλη ή άλλα φάρμακα κατά των μυκήτων.
Οι συχνές θεραπείες περιλαμβάνουν την τοπική εφαρμογή αλοιφών ή φαρμακευτικής αγωγής. Σε ορισμένες ομάδες ασθενών μπορεί να είναι αναγκαίο να χορηγηθούν αντιμυκητιασικά φάρμακα από το στόμα, με τη μορφή δισκίων, όπως η κετοκοναζόλη, φλουκοναζόλη και ιτρακοναζόλη.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ακριβής θεραπεία και η διάρκεια της μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της λοίμωξης. Για την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία, συνιστάται να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας.
Ποια είναι τα αίτια
- Υγιεινή: Η έλλειψη καθαριότητας και η μη τήρηση καλής υγιεινής στην περιοχή των γεννητικών οργάνων μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη των μυκήτων.
- Αλλαγές στην ισορροπία των μικροοργανισμών: Οι φυσιολογικοί μικροοργανισμοί που υπάρχουν φυσιολογικά στην περιοχή των γεννητικών οργάνων μπορούν να διαταράσσονται, γεγονός που επιτρέπει στους μύκητες να αναπτυχθούν από την έλλειψη ανταγωνισμού.
- Ανοσοανεπάρκεια: Οι άνθρωποι με ασθένειες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι με HIV/AIDS, οι διαβητικοί και οι άνθρωποι που λαμβάνουν αντιβιοτικά ή κορτικοστεροειδή φάρμακα, είναι πιο ευάλωτοι στη μυκητίαση.
Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε μολυνθεί
Τα συμπτώματα της μυκητιασικής κολπίτιδας είναι:
- Φαγούρα στη περιοχή του κόλπου, μέσα στον κόλπο αλλά και στο δέρμα των έξω γεννητικών οργάνων.
- Πόνος κατά την σεξουαλική επαφή ή την ούρηση.
- Αυξημένη έκκριση κολπικών υγρών. Τα υγρά αυτά, συνήθως, είναι λευκά και παχύρρευστα, με κρεμώδη υφή.
- Τοπικό πρήξιμο των έξω γεννητικών οργάνων, το οποίο μπορεί να συνοδεύεται από ερυθρότητα ή υπερευαισθησία.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να τηρείτε καλή υγιεινή των γεννητικών οργάνων, να αποφεύγετε τη χρήση αρωματικών προϊόντων και συνθετικών εσωρούχων, και να αποφεύγετε την υγρασία στην περιοχή του κόλπου, καθώς αυτοί οι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν επανεμφάνιση της μυκητίασης.
Συνιστάται να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας για την ακριβή διάγνωση και θεραπεία της μυκητιασικής κολπίτιδας.