Καήκατε από λάδι; Η κίνηση που ανακουφίζει από το έγκαυμα

έγκαυμα στο μαγείρεμα

Το έγκαυμα είναι από τα πιο συχνά ατυχήματα που συμβαίνουν στο σπίτι. Αυτές οι συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες και θα σας ανακουφίσουν.

 

Έγκαυμα στο σπίτι όπως κάψιμο με καυτό λάδι, με καυτό νερό, από αναμμένη εστία και φούρνο, από καυτά μαγειρικά σκεύη, από φαγητό, από ηλεκτρικό σίδερο, από εργαλείο styling.

Τα περισσότερα από αυτά τα εγκαύματα μπορούν να αντιμετωπιστούν γρήγορα και εύκολα, υπάρχουν όμως και πιο σοβαρά που μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές και να απαιτήσουν επείγουσα θεραπεία.

Συνήθως στο σπίτι τα εγκαύματα που προκαλούνται είναι πρώτου, δευτέρου και σπανιότερα τρίτου βαθμού. Στην πρώτη περίπτωση καίγεται το εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας, προκαλώντας όμως έντονο πόνο. Στην δεύτερη περίπτωση η βλάβη πάει πιο βαθιά και στο έγκαυμα τρίτου βαθμού φτάνει στα βαθύτερα στρώματα κάτω από το δέρμα, προκαλώντας έντονο πόνο, ερυθρότητα και οίδημα.

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα ελαφρύ έγκαυμα

Κυκλοφορούν πολλές «σπιτικές θεραπείες» για την αντιμετώπιση ενός μικρού εγκαύματος, όπως το απλώσουμε οδοντρόκρεμα ή σάλτσα ντομάτας, να καλύπτουμε το έγκαυμα με επίδεσμο ή να βάζουμε μέλι. Τι απ΄ όλα αυτά είναι σωστό;

Η κίνηση που θα σας ανακουφίσει

  • Βάλτε την πάσχουσα περιοχή κάτω από τρεχούμενο νερό για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος, ώστε να να μειωθεί το θερμικό φορτίο.
  • Διαφορετικά τοποθετήστε ένα δροσερό, καθαρό, υγρό πανί στο έγκαυμα.
  • Μην καλύπτετε το έγκαυμα με κάποιο επίθεμα.
  • Η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας, τζελ αλόης βέρα μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση.

Αν το έγκαυμα είναι β’ βαθμού, μη σπάσετε τη φουσκάλα

  • Αν είναι μεγαλύτερη από το μικρό σας νύχι μην σπάτε τη φουσκάλα.
  • Εάν σπάσει από μόνη της, καθαρίστε την με ήπιο σαπούνι και νερό. Ψεκάστε με με αντισηπτικό και εφαρμόστε γύρω από τη φουσκάλα μια αντιβιοτική αλοιφή, πρωί βράδυ τουλάχιστον για τρεις μέρες. Κρατήστε την πληγή με ένα χαλαρό επίδεσμο ή γάζα.
  • Μην βάζετε βούτυρο ή οδοντόκρεμα ή άλλες σπιτικές θεραπείες που έχετε ακούσει, καθώς η πληγή μπορεί να διατηρεί τη θερμότητα και ενδέχεται να μολυνθεί με βακτήρια.

 Πότε να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας

  • Απευθυνθείτε σε γιατρό εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή αν η φουσκάλα μεγαλώσει πολύ. Οι μεγάλες φουσκάλες αφαιρούνται καλύτερα από επαγγελματία υγείας. Επίσης αναζητήστε ιατρική φροντίδα εάν το έγκαυμα καλύπτει μια μεγάλη περιοχή του σώματος. Επίσης:
  • Αν το έγκαυμα είναι σοβαρό ή βαθύ.
  • Αν έχετε και άλλους σχετικούς τραυματισμούς.
  • Αν παρουσιάζει σημάδια που μοιάζουν με λοίμωξη, όπως διαρροή από το έγκαυμα, αυξημένος πόνος, ερυθρότητα και πρήξιμο.
  • Αν περιλαμβάνει την περιοχή γύρω από τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα.
Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top