Site icon Όλο Υγεία

Πότε να επισκεφτείτε γιατρό εάν έχετε υπερδραστήρια κύστη

υπερδραστήρια κύστη

Νιώθετε μία ξαφνική ανάγκη για ούρηση, ακόμη και όταν η κύστη δεν είναι γεμάτη και αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει αυτό. Η υπερδραστήρια κύστη παρουσιάζεται σε άνδρες και γυναίκες και η συχνότητα εμφάνισης της αυξάνεται με την ηλικία.

 

Η υπερδραστήρια κύστη είναι μία κατάσταση για την οποία δεν έχει βρεθεί αιτία για τις επαναλαμβανόμενες και ανεξέλεγκτες συσπάσεις της κύστης και μάλιστα, οι επιστήμονες ορίζουν αυτό το σύνδρομο και ως σπαστική ή υπερλειτουργική κύστη.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που είναι συχνό σε ηλικιωμένα άτομα. Οι αιτίες ποικίλλουν και μερικές φορές δεν είναι σαφείς, ωστόσο ένας παράγοντας μπορεί να είναι η απόφραξη της ουρήθρας.

Περίπου 1 στους 3 ανθρώπους με υπερδραστήρια κύστη αναφέρουν και κάποια επεισόδια ακράτειας επιτακτικού τύπου. Αν και το σύνδρομο της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης είναι εξίσου συχνό σε γυναίκες και άντρες, η ακράτεια ούρων είναι συχνότερη στις γυναίκες.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Ακόμη αι αν είστε σε θέση να φτάσετε εγκαίρως στην τουαλέτα, όταν αισθάνεστε την ανάγκη για ούρηση, η απροσδόκητη συχνουρία και η νυχτερινή ούρηση μπορεί να διαταράξουν τη ζωή σας.

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό

Παρόλο που δεν είναι ασυνήθιστη στους ηλικιωμένους, η υπερδραστήρια κύστη δεν αποτελεί αιτία της γήρανσης. Μπορεί να μην είναι εύκολο να συζητήσετε τα συμπτώματά σας, αλλά αν σας ταλαιπωρούν ή διαταράσσουν τη ζωή σας, μιλήστε στο γιατρό σας. Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που μπορεί να σας βοηθήσουν.

Ποιες είναι οι αιτίες

Ο ερεθισμός του εσωτερικού της ουροδόχου κύστης μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση άμεσης ανάγκης. Σημαντική αιτία μπορεί να είναι η ουρολοίμωξη κατά την οποία τα βακτήρια ερεθίζουν τη βλεννογόνο στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστης. Ενοχοποιούνται και ορισμένα ροφήματα, όπως ο καφές και τα ενεργειακά ποτά, καθώς περιέχουν κάποιες ουσίες που μπορεί επίσης να προκαλέσουν ερεθισμό. Οι πέτρες της ουροδόχου κύστης είναι ένας άλλος παράγοντας.

Η δυσκοιλιότητα, καθώς και ορισμένες γυναικολογικές παθήσεις, όπως ο  καρκίνος ωοθηκών ή της ουροδόχου κύστης, μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη  και να προκαλέσουν επίσης άμεση ανάγκη για ούρηση.

Σε κάποιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης παρουσιάζονται ως επιπλοκή κάποιων ασθενειών, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσος του Πάρκινσον ή ύστερα από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, όπως σε βλάβη της σπονδυλικής στήλης.

Στις περιπτώσεις αυτές, διακόπτεται η φυσιολογική επικοινωνία των νεύρων της κύστης με τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, που ελέγχουν την ούρηση, με αποτέλεσμα να προκύπτει υπερδραστηριότητα της κύστης νευρογενούς αιτιολογίας.

Πως δημιουργείται η ανάγκη για ούρηση

Ο μηχανισμός δημιουργίας του συνδρόμου δεν είναι πλήρως κατανοητός. Ο μυς της ουροδόχου κύστης  γίνεται υπερευαίσθητος στην παρουσία ούρων και συσπάται έντονα, ακόμη και όταν η κύστη δεν είναι καλά γεμάτη. Κανονικά, ο μυς της ουροδόχου κύστης (εξωστήρας) είναι χαλαρός, σε όλη τη χρονική διάρκεια όπου η κύστη γεμίζει με ούρα.

Πώς επιδρά αρνητικά στην ποιότητα ζωής

  • Κοινωνική ζωή: οι πάσχοντες αποφεύγουν να πηγαίνουν στον κινηματογράφο, στο θέατρο, σε αθλητικά θεάματα, στην εκκλησία ή άλλους χώρους διασκέδασης.
  • Ύπνος: μερικοί ασθενείς σηκώνονται 2 ή περισσότερες φορές τη νύκτα για να ουρήσουν και έτσι δεν απολαμβάνουν ποτέ έναν άνετο και ξεκούραστο ύπνου.
  • Σεξουαλική δραστηριότητα: μερικοί πάσχοντες αποφεύγουν τις σεξουαλικές σχέσεις, φοβούμενοι τη διαφυγή ούρων κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας.
  • Άσκηση: μερικοί ασθενείς αποφεύγουν τη συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες υπό τον φόβο πιθανής ακράτειας ούρων.

Τι να αποφύγετε

  • Τον καφέ, το τσάι και τα αναψυκτικά: μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Δοκιμάστε να διακόψετε ή έστω να περιορίσετε την κατανάλωσή τους.  Ειδικά για την καφεΐνη θα πρέπει να γνωρίζετε ότι έχει και διουρητική δράση, δηλαδή αυξάνει την παραγωγή ούρων.
  • Το αλκοόλ σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, γι’ αυτό περιορίστε το ποτό ή κόψτε το τελείως.

Πώς να το αντιμετωπίσετε

  • Ασκήσεις του πυελικού εδάφους: Ένας εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής ή φυσικοθεραπεύτρια μπορεί να σας διδάξει κάποιες ασκήσεις. Σε κάποιους ασθενείς, το σύνδρομο της υπερδραστήριας κύστης συνδυάζεται με ακράτεια ούρων. Οι ασκήσεις γυμνάζουν τους μυς του πυελικού εδάφους που συγκρατούν την ουρήθρα, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την εύκολη απώλεια ούρων. Με τον τρόπο αυτόν, θα μπορέσετε να ελέγξετε την ακράτειά σας.

  • Φαρμακευτική αγωγή:  Ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει φάρμακα, ώστε να βελτιωθούν τα συμπτώματά σας. Τα φάρμακα αυτά ονομάζονται αντιχολινεργικά και στόχο έχουν να χαλαρώσουν την ουροδόχο κύστη, ώστε να δέχεται μεγαλύτερη ποσότητα ούρων. Τα συμπτώματα μπορεί να βελτιωθούν σε κάποιους ασθενείς αλλά όχι σε όλους.

  • Χειρουργική θεραπεία: Οι επεμβάσεις αυτές δεν είναι απλές και ευτυχώς χρειάζονται σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών με πολύ έντονα συμπτώματα. Οι επεμβάσεις που μπορεί να γίνουν, αφορούν είτε την τοποθέτηση νευροδιεργέτη(τοποθέτηση συσκευής που στέλνει ηλεκτρικά σήματα στην κύστη) είτε με αυξητική κυστεοπλαστική( αύξηση του μεγέθους της κύστης). Επίσης, μπορεί να σας προταθεί η παρέμβαση της εκτροπής ούρων, ώστε να γίνει η παράκαμψη της ουροδόχου κύστεως.
Σοφία Λαλιωτίτη
Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Exit mobile version