Αισθάνεστε “μαχαιριές” στην πλάτη; Ο πόνος “έρχεται και φεύγει” και ελπίζετε την επόμενη μέρα να έχει εξαφανιστεί; Γιατί συμβαίνει αυτό;
Ο πόνος στην πλάτη είναι ένας από τους συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αναζητούν ιατρική βοήθεια. Η οσφυαλγία αποτελεί κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως. Ευτυχώς, υπάρχουν ανακουφιστικά μέτρα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή στην ανακούφιση των περισσότερων επεισοδίων πόνου στην πλάτη, ιδίως για άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών.
Εάν η πρόληψη αποτύχει, η απλή θεραπεία στο σπίτι και η σωστή χρήση του σώματος συχνά θεραπεύουν τον πόνο μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ο πόνος στην πλάτη εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας μεταξύ 30 και 50 ετών, γεγονός που συνδέεται με τις αλλαγές που επιφέρει το πέρασμα του χρόνου στο σώμα μας γενικότερα, και στη σπονδυλική στήλη, ειδικότερα.
Συμπτώματα
Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να είναι ένας μυϊκός πόνος έως ένα αίσθημα “πυροβολισμού, καψίματος ή μαχαιριάς.” Επίσης, ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί στο πόδι. Η ορθοστασία ή το περπάτημα μπορεί να τον επιδεινώσουν.
Πότε να ανησυχήσετε
- Αν διαρκεί περισσότερο από μερικές εβδομάδες.
- Αν είναι σοβαρός και δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση.
- Αν εξαπλώνεται στο ένα ή και στα δύο πόδια, ειδικά αν ο πόνος φτάνει κάτω από το γόνατο.
- Αν προκαλεί αδυναμία, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο ένα ή και στα δύο πόδια.
- Αν συνδυάζεται με ανεξήγητη απώλεια βάρους.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο πόνος στην πλάτη μπορεί να σηματοδοτεί ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα. Ζητήστε άμεση φροντίδα για τον πόνο στην πλάτη που:
- Προκαλεί προβλήματα στο έντερο ή στην ουροδόχο κύστη.
- Συνοδεύεται από πυρετό.
- Ακολουθεί πτώση, χτύπημα στην πλάτη ή άλλο τραυματισμό.
Ο πόνος στην πλάτη συχνά αναπτύσσεται χωρίς αιτία που να φαίνεται σε κάποια εξέταση ή απεικονιστική μελέτη. Οι παθήσεις που συνήθως συνδέονται με τον πόνο στην πλάτη περιλαμβάνουν:
Διάταση μυών ή συνδέσμων. Επαναλαμβανόμενη βαριά ανύψωση ή μια ξαφνική άβολη κίνηση μπορεί να καταπονήσει τους μυς της πλάτης και τους συνδέσμους της σπονδυλικής στήλης. Για άτομα με κακή φυσική κατάσταση, η συνεχής καταπόνηση της πλάτης μπορεί να προκαλέσει επώδυνους μυϊκούς σπασμούς.
Διόγκωση ή ρήξη δίσκων. Οι δίσκοι λειτουργούν ως μαξιλάρια μεταξύ των οστών της σπονδυλικής στήλης. Το μαλακό υλικό στο εσωτερικό ενός δίσκου μπορεί να διογκωθεί ή να σπάσει και να πιέσει ένα νεύρο. Ωστόσο, μια διόγκωση ή ρήξη δίσκου μπορεί να μην προκαλεί πόνο στην πλάτη. Η νόσος του δίσκου συχνά εντοπίζεται σε ακτινογραφίες σπονδυλικής στήλης, αξονικές τομογραφίες ή μαγνητικές τομογραφίες που γίνονται για άλλο λόγο.
Αρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει το κάτω μέρος της πλάτης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αρθρίτιδα στη σπονδυλική στήλη μπορεί να οδηγήσει σε στένωση του χώρου γύρω από τον νωτιαίο μυελό, μια κατάσταση που ονομάζεται σπονδυλική στένωση.
Οστεοπόρωση. Οι σπόνδυλοι της σπονδυλικής στήλης μπορεί να εμφανίσουν επώδυνα σπασίματα εάν τα οστά γίνουν πορώδη και εύθραυστα.
Αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα. Αυτή η φλεγμονώδης νόσος μπορεί να προκαλέσει τη σύντηξη ορισμένων από τα οστά της σπονδυλικής στήλης. Αυτό καθιστά τη σπονδυλική στήλη λιγότερο ευέλικτη.
Παράγοντες κινδύνου
Ο καθένας μπορεί να αναπτύξει πόνο στην πλάτη, ακόμη και τα παιδιά και οι έφηβοι. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης πόνου στην πλάτη:
Ηλικία. Ο πόνος στην πλάτη είναι πιο συχνός με την ηλικία, ξεκινώντας γύρω στην ηλικία των 30 ή 40 ετών.
Έλλειψη άσκησης. Οι αδύναμοι, αχρησιμοποίητοι μύες στην πλάτη και την κοιλιά μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο στην πλάτη.
Υπερβολικό βάρος. Το υπερβολικό σωματικό βάρος ασκεί επιπλέον πίεση στην πλάτη.
Ασθένειες. Ορισμένοι τύποι αρθρίτιδας και καρκίνου μπορεί να συμβάλλουν σε πόνο στην πλάτη.
Ψυχολογικές καταστάσεις. Οι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς στην κατάθλιψη και το άγχος φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πόνο στην πλάτη. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει μυϊκή ένταση, η οποία μπορεί να συμβάλει σε πόνο στην πλάτη.
Το κάπνισμα. Οι καπνιστές έχουν αυξημένα ποσοστά οσφυαλγίας. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή το κάπνισμα προκαλεί βήχα, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε δισκοκήλη. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να μειώσει τη ροή του αίματος στη σπονδυλική στήλη και να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης και η εξάσκηση στη χρήση του σώματος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του πόνου στη μέση.
Για να διατηρήσετε την πλάτη σας υγιή και δυνατή
- Ασκηθείτε. Οι τακτικές αερόβιες δραστηριότητες χαμηλού αντίκτυπου – αυτές που δεν καταπονούν ή δεν τραντάζουν την πλάτη – μπορούν να αυξήσουν τη δύναμη και την αντοχή της πλάτης και να επιτρέψουν στους μυς να λειτουργούν καλύτερα. Το περπάτημα, η ποδηλασία και το κολύμπι είναι καλές επιλογές. Συζητήστε με τον πάροχο υγείας σας σχετικά με το ποιες δραστηριότητες να δοκιμάσετε.
- Αποκτήστε μυϊκή δύναμη και ευελιξία. Οι ασκήσεις κοιλιακών και ραχιαίων μυών, ενδυναμώνουν τους μυς ώστε να συνεργάζονται για να στηρίξουν την πλάτη.
- Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Το υπερβολικό βάρος επιβαρύνει τους μυς της πλάτης.
- Σταματήστε το κάπνισμα. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πόνου στη μέση. Ο κίνδυνος αυξάνεται με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζονται ημερησίως.
Θεραπεία
Σε ήπια περιστατικά συνιστάται η ανάπαυση για περισσότερες από 24 ώρες, σε σκληρό στρώμα ή επιφάνεια και η αποφυγή θέσεων και κινήσεων που επιδεινώνουν τον πόνο. Όταν κάθεστε ο κορμός θα πρέπει να είναι στητός, να έχετε ίσια πλάτη και να χρησιμοποιείτε τα χέρια σας σαν στήριγμα για να μην επιβαρύνεται η σπονδυλική στήλη.
Η θεραπεία με μη στεροειδή φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη, η θερμοφόρα ή ο πάγος και τα ζεστά επιθέματα μπορούν να επιταχύνουν την ανακούφιση από τους πόνους στην πλάτη.
Η ξεκούραση για λίγες μέρες μπορεί να σας ανακουφίσει. Σε πιο επώδυνες καταστάσεις ισχυρού πόνου στην πλάτη, ενδεχομένως να χρειαστεί να εφαρμοστούν λιγότερο επεμβατικές θεραπείες διαχείρισης πόνου, όπως οι επισκληρίδιες ενέσεις κορτιζόνης – συνηθέστερα σε περιπτώσεις οσφυαλγίας και ισχιαλγίας.