Site icon Όλο Υγεία

Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνετε στην αρχή της εμμηνόπαυσης;

εξετάσεις στην εμμηνόπαυση

Μία εξέταση αίματος δεν αρκεί για να έχετε τη σωστή διάγνωση. Για να βεβαιωθείτε ότι οι αλλαγές στον κύκλο σας οφείλονται σε εμμηνόπαυση συστήνονται εξετάσεις που αποτελούν συνήθως τη βάση.

 

Όταν πρόκειται να καθορίσετε εάν και σε ποιο στάδιο βρίσκεστε, τα συμπτώματα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας και δίνουν τις μεγαλύτερες ενδείξεις ότι μπαίνετε στην εμμηνόπαυση. Αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να το μάθετε: οι εξετάσεις. Είναι χρήσιμες γιατί:

Ποιες εξετάσεις μπορείτε να κάνετε

Γυναικολογική εξέταση
Που περιλαμβάνει υπερηχογράφημα, επίχρισμα κολπικού επιθηλίου και μέτρηση ορμονών (FSH, E2, AMH).

 Ούρων και αίματος
Ώστε να εξακριβωθεί εάν έχετε μπει ή εάν είστε κοντά στην εμμηνόπαυση.

Μέτρηση ορμονών

Εξετάσεις για την ατζέντα σας

Μαστογραφία
Κάθε πότε: μία φορά το χρόνο.
Το σωστό είναι βέβαια να ξεκινήσετε νωρίτερα τις μαστογραφίες, από την ηλικία των 40 ετών.

Τεστ Παπανικολάου
Κάθε πότε: Μία φορά το χρόνο.
Αυτή την εξέταση πρέπει να την κάνετε ούτως ή άλλως από την έναρξη της σεξουαλικής σας ζωής.

Μέτρηση οστικής πυκνότητας
Κάθε πότε: Πρώτη φορά στα 50 χρόνια. Αν είναι απόλυτα φυσιολογική, μπορεί να επαναληφθεί μετά από 2-3 χρόνια, αν όμως υπάρχουν ευρήματα, θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.
Ιδανικά γίνεται σε δύο σημεία, στο ισχίο και στην σπονδυλική στήλη. Επειδή όμως τα ασφαλιστικά ταμεία δικαιολογούν μόνο τη μία μέτρηση, οι ειδικοί συστήνουν μέχρι τα 60-65 η μέτρηση να γίνεται στη σπονδυλική στήλη, που είναι και η πιο ευαίσθητη στην έλλειψη των οιστρογόνων, και από τα 65 και πάνω να γίνεται στο ισχίο.

Αν υπάρχει πρόβλημα στην οστική πυκνότητα, συστήνονται και συμπληρωματικές αιματολογικές εξετάσεις όπως:

Διακολπικό υπερηχογράφημα μήτρας ωοθηκών
Κάθε πότε: μία φορά το χρόνο, κυρίως για να ελέγχεται η κατάσταση των ωοθηκών.
Το γυναικολογικό υπερηχογράφημα μήτρας ωοθηκών δείχνει με ευκρίνεια την κατάσταση της μήτρας, των ωοθηκών και των σαλπίγγων και βοηθά στη διάγνωση πιθανών προβλημάτων ή επιπλοκών. Με τον έλεγχο της μήτρας διαπιστώνονται συγγενείς ανατομικές ανωμαλίες, ινομυώματα, πολύποδες ή υπερπλασία ενδομητρίου, ύπαρξη αδενομύωσης κ. ά.

Διάγνωση προ-εμμηνόπαυσης χωρίς εξετάσεις, γίνεται;

Γίνεται! Αποτελεί ένα βήμα πρόληψης και ελέγχου σε υγιείς γυναίκες ηλικίας άνω των 45 ετών με συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα self test, για να προσδιορίσετε εάν βρίσκεστε στην προεμμηνοπαυσιακή περίοδο. Έτσι θα επισκεφθείτε έγκαιρα το γυναικολόγο σας για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα και να διασφαλίσετε την ποιότητα στη ζωή σας, στην ενέργεια, στην σεξουαλικότητα και στην υγεία σας.
Μπορεί να γίνει σαν ένα πρώτο βήμα πρόληψης σε απώλεια ή αστάθεια του κύκλου. Επίσης, όταν παρουσιάζονται συμπτώματα όπως εξάψεις, εφιδρώσεις, αλλαγές στην λίμπιντο, κόπωση ή διαταραχές ύπνου.

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version