Site icon Όλο Υγεία

Ο βήχας επιμένει; Πότε να ανησυχήσετε

Ο βήχας που επιμένει είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να προκαλέσει ανησυχία, ανάλογα με τη διάρκεια, τη σοβαρότητα και τα τυχόν συμπτώματα που τον συνοδεύουν.

 

Ο βήχας είναι ένα αντανακλαστικό του οργανισμού, που, αντιδρά στον ερεθισμό των αεραγωγών, με σκοπό να απομακρύνει μηχανικά αλλά και να αδρανοποιήσει, μέσω της παραγόμενης βλέννας, ξένα σώματα (σκόνη, καπνό, μικρόβια) από τους πνεύμονες ή από το ανώτερο αναπνευστικό. Ο βήχας δεν είναι παρά μόνο ένα σύμπτωμα κάποιας πάθησης.

Αν ο βήχας επιμένει για περισσότερες από δύο εβδομάδες ή συνοδεύεται από άλλα ανησυχητικά συμπτώματα, είναι σημαντικό να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.

Με ποιες παθήσεις συνδέεται

Ο χρόνιος βήχας μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφόρων παθήσεων, όπως:

Ο μη παραγωγικός βήχας είναι ξηρός, χωρίς εκκρίσεις. Ένας τέτοιου τύπου βήχας μπορεί να αναπτυχθεί μετά από οξεία ή χρόνια έκθεση σε ερεθιστικούς ή λοιμώδεις παράγοντες, όπως:

Άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν το βήχα και αποτελούν προειδοποίηση για σοβαρότερο πρόβλημα υγείας, είναι ο πυρετός, η δύσπνοια, η αιμόπτυση, ακόμη και η απώλεια βάρους. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ιατρό για να αξιολογήσετε τον επίμονο βήχα και να λάβετε την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη.

Πώς να αναγνωρίσετε τον τύπου του βήχα

Ο βήχας κλασσικά διακρίνεται σε παραγωγικό και μη παραγωγικό και χωρίζεται ανάλογα με τη διάρκειά του:

Παροξυσμικός βήχας: Έντονος και επίμονος βήχας, που όταν ξεκινήσει δεν σταματάει για ώρα.
Οξύς βήχας: Με διάρκεια μικρότερη από 3 εβδομάδες. Μπορεί να οφείλεται σε λοιμώξεις, καρδιαγγειακές παθήσεις.
Υποξύς βήχας: Με διάρκεια μεγαλύτερη από 3 εβδομάδες και μικρότερη από 2 μήνες. Συνήθως πρόκειται για μεταλοιμώδη βήχα που μπορεί να οξύνει προϋπάρχουσες παθήσεις όπως το άσθμα, η ΧΑΠ κ.ά
Χρόνιος βήχας: Με διάρκεια μεγαλύτερη από 2 μήνες. Μπορεί να οφείλεται σε ποικίλα πνευμονικά αίτια. Πολύ συχνό αίτιο η χρόνια βρογχίτιδα των καπνιστών.

Ένας επίμονος βήχας μπορεί να αποτελεί προειδοποίηση για καρκίνο του πνεύμονα. Παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα, η παρατεταμένη έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες (π.χ. έκθεση στο εργασιακό περιβάλλον), το οικογενειακό ιστορικό.

Πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια

Σοφία Λαλιωτίτη
Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Exit mobile version