Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τις γυναίκες σχετικά με την εμμηνόπαυση είναι το «Πότε;».
Κανείς δεν μπορεί να σας πει πότε ακριβώς θα έρθει η εμμηνόπαυση, αν και θα βοηθούσε να γνωρίζετε την ακριβή ηλικία ώστε να προετοιμαστείτε ψυχολογικά. Η έλευσή της διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Η μέση ηλικία είναι τα 51, συν-πλην. Πολλές γυναίκες ξεκινούν να παρουσιάζουν συμπτώματα ορμονικής αστάθειας λίγο μετά τα 30 μέχρι λίγο πριν τα 50. Τα σημάδια πυροδοτούνται από διαφορετικές ορμονικές αλλαγές καθώς πλησιάζετε τη μέση ηλικία.
Τα τελευταία χρόνια δίνεται όλο και μεγαλύτερη σημασία στην εμμηνόπαυση, κυρίως στις δυτικές κοινωνίες, εφόσον το προσδόκιμο ζωής ξεπερνά πλέον τα 80 έτη με αποτέλεσμα οι περισσότερες γυναίκες να βρίσκονται σε φάση μεταεμμηνοπαυσική σχεδόν για το ένα τρίτο της ζωής τους.
Ακόμη και πριν γεννηθείτε, τα ωάρια σας αρχίζουν να πεθαίνουν σιγά σιγά. Μέχρι τη στιγμή που γεννιέστε, το 70 με 80% των ωαρίων σας έχουν ήδη εξαφανιστεί, αφήνοντάς σας με 1 έως 2 εκατομμύρια ωάρια για ολόκληρη τη ζωή σας. Κάθε μήνα, ξεκινώντας γύρω στην ηλικία των 12 ετών, αυτός ο αριθμός μειώνεται κατά ένα – μερικές φορές κατά δύο ή τρία. Αυτή η διαδικασία (ωορρηξία) σε συνδυασμό με τη φυσική υποβάθμιση των ωαρίων συμβαίνει συνεχώς μέχρι να εξαντληθούν σιγά σιγά.
Μελέτες έχουν δείξει ότι μέχρι την ηλικία των 30 ετών, το 90% των ωαρίων σας έχουν ήδη εξαφανιστεί.
Καθώς πλησιάζετε προς την εμμηνόπαυση το σώμα σας αρχίζει να περνάει από αλλαγές. Τα επίπεδα των οιστρογόνων σας πέφτουν σταδιακά ενώ τα επίπεδα μιας άλλης ορμόνης, της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH), αρχίζουν να αυξάνονται. Βασικά η FSH προσπαθεί να πει στις ωοθήκες σας να συνεχίσουν να παράγουν ωάρια ενώ τα οιστρογόνα λένε «δεν χρειάζομαι εδώ». Μόλις ολοκληρώσετε 12 μήνες χωρίς περίοδο, θεωρείτε ότι βρίσκεσαι σε εμμηνόπαυση.
Πώς μπορώ να γνωρίζω ότι μπαίνω στην εμμηνόπαυση;
Τα συμπτώματά της είναι συνήθως αρκετά εμφανή και η διάγνωση μπορεί να γίνει εύκολα, ιδιαίτερα αν είστε μεταξύ 45 και 55 ετών. Αν ωστόσο υπάρχει αμφιβολία, η διάγνωση μπορεί να επιβεβαιωθεί με μια απλή αιματολογική εξέταση για να ελεγχθούν τα ορμονικά επίπεδα. Η τελευταία ίσως χρειαστεί να επαναληφθεί, κυρίως στις νεότερες γυναίκες, διότι φυσιολογικές αυξήσεις στις τιμές των ορμονών ίσως δημιουργήσουν σύγχυση στα αποτελέσματα.
Ο γυναικολόγος επιβεβαιώνει τη διάγνωση με δύο εξετάσεις:
- τη μέτρηση της θυλακιοτρόπου ορμόνης στο αίμα (πολύ υψηλή)
- το τεστ Παπανικολάου (ατροφία του κόλπου, λόγω έλλειψης των οιστρογόνων).
Μετά την εμμηνόπαυση το 80% με 90% της παραγωγής των οιστρογόνων έχει χαθεί, ενώ συγχρόνως είναι πιθανό να σημειωθεί πτώση και στα επίπεδα της τεστοστερόνης.
Ποιες είναι οι ενδείξεις;
Οι αλλαγές προκαλούν συμπτώματα φυσιολογικά, τα οποία βιώνει το 90% των γυναικών, σε διαφορετική ένταση. Δεδομένου ότι δεν μπορείτε να μετρήσετε τα επίπεδα των ορμονών σας στο σπίτι, υπάρχουν πολλές ενδείξεις που δείχνουν ότι μπορεί να πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση. Δεν βιώνει κάθε γυναίκα αυτές τις ενδείξεις, και κάθε γυναίκα βιώνει ένα διαφορετικό μείγμα από αυτές.
Τα βασικότερα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:
-
- Ακανόνιστες περίοδοι όπως μικρότερες και ελαφρύτερες περίοδοι, εντονότερες περίοδοι, πλασματικές περίοδοι, πιο σύντομος κύκλος, πιο μεγάλος κύκλος κ.λπ.
- Άγχος
- Αλλαγές στο δέρμα και στα μαλλιά (ξηρότητα λόγω μείωσης του κολλαγόνου και της ελαστίνης)
- Αύξηση βάρους
- Ασθενής μνήμη και λάθη απροσεξίας
- Απώλεια επιθυμίας για σεξ
- Δυσκολίες στον ύπνο
- Δυσκολία στη συγκέντρωση
- Ευερεθιστότητα
- Εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις και/ή αίσθηση κρύου, αίσθηση μόνιμης εφίδρωσης
- Κατάθλιψη
- Κόπωση
- Ξηρότητα κόλπου
- Oυρολογικά προβλήματα
- Πονοκέφαλοι
- Πόνοι στις αρθρώσεις και τους μυς
- Πόνος κατά τη συνουσία
- Ταχυπαλμίες
- Μεταλλαγές διάθεσης, ξαφνική ευσυγκινησία
- Αύξηση βάρους, κοιλιακό λίπος
- Ξηρότητα κόλπου
- Ξηροφθαλμία
- Κνησμός
- Ακράτεια, ειδικά την ώρα που γελάς ή φτερνίζεσαι
- Ευαισθησία μαστών
- Τριχόπτωση ή απώλεια μαλλιών
- Ίλιγγος, ζαλάδα, απώλεια ισορροπίας
- Αλλαγές στην οσμή του σώματος και του στόματος
- Προβλήματα στα ούλα, αυξημένη αιμορραγία
- Γαστρεντερικές διαταραχές, φούσκωμα, δυσπεψία, ναυτία, πρήξιμο
- Επιδείνωση των υπάρχοντων παθήσεων, αύξηση αλλεργιών
- Αίσθημα καύσου στη γλώσσα, τον ουρανίσκο και άσχημη γεύση
- Εμβοές (βούισμα στα αφτιά)
- Εύθραυστα νύχια που σπάνε πιο εύκολα
Πολλές γυναίκες, όταν μπουν στην εμμηνόπαυση, νιώθουν ελεύθερες. Η εμμηνόπαυση είναι απλά μια νέα εποχή στη ζωή σας και εσείς είτε την αποδέχεστε με ένα χαμόγελο είτε την αντέχετε.