Η διατροφή παίζει βασικό ρόλο στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Το σάκχαρο επηρεάζεται άμεσα από το είδος των τροφών που καταναλώνουμε, με τους υδατάνθρακες, για παράδειγμα, να έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση -μαζί με τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά- στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.
Ποιες είναι, λοιπόν, αυτές οι τροφές που θεωρούνται «απαγορευμένες» καθώς μπορούν να «εκτοξεύσουν» τα επίπεδα του σακχάρου λίγο μετά την κατανάλωση του γεύματος;
Τί είναι η ινσουλίνη;
Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας και είναι απαραίτητη για να μπορέσει το σώμα σας να χρησιμοποιήσει τη ζάχαρη (γλυκόζη) για ενέργεια. Εάν το πάγκρεας, δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή το σώμα σας δεν χρησιμοποιεί την ινσουλίνη σωστά, τότε προκύπτουν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον διαβήτη.
Τί είναι ο γλυκαιμικός δείκτης;
Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένας τρόπος μέτρησης του πόσο μπορεί ένα τρόφιμο να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ο γλυκαιμικός δείκτης επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως ο βαθμός ωρίμανσης, η θρεπτική σύσταση και ο τρόπος μαγειρέματος του τροφίμου.
Τα τρόφιμα τα οποία θα πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε ζάχαρο:
- Μπισκότα
- Κέικ
- Καραμέλες
- Τάρτες
- Ντόνατς
- Λευκό ψωμί
- Ζυμαρικά
- Μπέιγκελ
- Αλμυρά κρακεράκια
- Πρέτζελ
- Δημητριακά με γλυκαντικές ουσίες
- Γιαούρτια με γεύσεις
- Τηγανητά τρόφιμα (π.χ. τηγανητές πατάτες)
- Λιπαρά κρέατα
- Μαρμελάδες και ζελέ
- Πατατάκια
- Μπάρες δημητριακών που περιέχουν ζάχαρη
- Αποξηραμένα φρούτα
- Φρούτα σε κονσέρβα
- Καφέδες με γεύσεις
- Ενεργειακά ποτά
- Γλυκό τσάι
- Χυμοί φρούτων
- Κοκτέιλ