Εφίδρωση: 4 λόγοι για τους οποίους ιδρώνετε υπερβολικά τη νύχτα

εφίδρωση

Η εφίδρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι φυσιολογική, ειδικά σε περιόδους με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αποδεικνύεται όμως ότι αν συμβαίνει τακτικά μπορεί να οφείλεται σε ένα υποκείμενο πρόβλημα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ιδρώνουν όλη τη νύχτα, επομένως δεν είναι απαραίτητα κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε. Από το να φοράμε πιτζάμες μέχρι να τυλιγόμαστε με τα σεντόνια όταν κάνει ζέστη, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να μας κάνουν να ιδρώνουμε περισσότερο από το συνηθισμένο.

Αλλά αν ξυπνάτε συχνά με σεντόνια μουλιασμένα στον ιδρώτα, μπορεί να υπάρχει ένα υποκείμενο πρόβλημα. Η νυχτερινή εφίδρωση εμφανίζεται όταν ιδρώνετε τόσο πολύ που τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα είναι μουσκεμένα -ακόμα κι αν το δωμάτιο είναι δροσερό. Αυτό μπορεί να συμβεί τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες για διάφορους λόγους.

Η Διατροφολόγος Δημόσιας Υγείας, Δρ. Emma Derbyshire από την Υπηρεσία Πληροφοριών για τα Συμπληρώματα Υγείας και Τροφίμων μοιράστηκε στη Mirror τέσσερις λόγους για τους οποίους συνεχίζετε να ιδρώνετε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

4 λόγοι για έντονη νυχτερινή εφίδρωση

  1. Εμμηνόπαυση
  2. Ορμονικά προβλήματα
  3. Στρες και άγχος
  4. Διατροφικές ελλείψεις

1. Εμμηνόπαυση

Η έντονη νυχτερινή εφίδρωση είναι μια κοινή αιτία κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, δηλαδή όταν η περίοδος μιας γυναίκας σταματά λόγω χαμηλότερων επιπέδων ορμονών.

«Η εμμηνόπαυση είναι ένας βασικός λόγος για την εφίδρωση τη νύχτα. Πολλές γυναίκες εμφανίζουν εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται σε αλλαγές στην παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης», εξηγεί η Δρ. Derbyshire.

Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τη νυχτερινή εφίδρωση που οφείλεται σε αυτό.

«Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως ο ύπνος σε ένα δροσερό δωμάτιο και η αποφυγή του αλκοόλ, μπορεί να βοηθήσουν. Εάν αυτές οι αλλαγές δεν βοηθήσουν, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης», αναφέρει η ειδικός.

Έρευνες έχουν βρει ότι το μαγνήσιο βοηθά στη μείωση των εξάψεων. Το μαγνήσιο βρίσκεται στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, τα δημητριακά και τα φασόλια, αλλά το ένα τέταρτο των ενήλικων γυναικών δεν επιτυγχάνει την ελάχιστη συνιστώμενη πρόσληψη μαγνησίου.

Γεφυρώστε λοιπόν τα διατροφικά κενά με ένα συμπλήρωμα πολυβιταμινών και μεταλλικών στοιχείων που περιέχει μαγνήσιο.

2. Ορμονικά προβλήματα

Σύμφωνα με την ειδικό υγείας, η νυχτερινή εφίδρωση μπορεί επίσης να εμφανιστεί λόγω ορμονικών προβλημάτων ή ανισορροπιών, που μπορεί να προκληθούν από μια σειρά παθήσεων.

«Τα ορμονικά προβλήματα μπορεί να συνδέονται με τη νυχτερινή εφίδρωση. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τον υπερθυρεοειδισμό, τον διαβήτη και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αλλαγές στις ορμόνες του φύλου», σημειώνει η Δρ. Derbyshire εξήγησε και προσθέτει:

«Η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος βασίζεται στον υποθάλαμο, ο οποίος είναι επίσης μέρος του ορμονικού συστήματος. Η δυσλειτουργία του υποθαλάμου μπορεί να είναι ένα υποκείμενο ζήτημα που σχετίζεται με ορμονικά προβλήματα και μπορεί επίσης να προκαλέσει νυχτερινή εφίδρωση».

3. Άγχος και στρες

Όπως συμβαίνει και με πολλά προβλήματα ύπνου, η εφίδρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να προκληθεί από αυξημένο στρες και άγχος. 

«Το άγχος, οι κρίσεις πανικού και το στρες είναι επίσης μια κοινή αιτία νυχτερινών εφιδρώσεων. Οι ανισορροπίες στα μέταλλα είναι συχνές εκεί όπου εμφανίζεται συνήθως η εφίδρωση. Έχει βρεθεί ότι ο ιδρώτας περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις καλίου, νατρίου, ασβεστίου, μαγνησίου και σιδήρου», εξηγεί η Δρ. Derbyshire.

Εξαιτίας αυτού, η ειδικός υγείας συνιστά την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, όπως μπανάνες, πατάτες, φυλλώδη λαχανικά και εσπεριδοειδή.

Επίσης, τρόφιμα που περιέχουν μαγνήσιο περιλαμβάνουν αμύγδαλα, κάσιους, σπανάκι, φασόλια και σπόρους κολοκύθας, ενώ το ασβέστιο βρίσκεται στο γάλα, το γιαούρτι, τα αμύγδαλα και το μπρόκολο και ο σίδηρος στο κόκκινο κρέας, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φασόλια.

«Έρευνες έχουν βρει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν χαμηλή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, επομένως θα μπορούσε να βοηθήσει η λήψη μιας πολυβιταμίνης που περιέχει τις συνιστώμενες ποσότητες αυτών των θρεπτικών συστατικών», πρόσθεσε η Δρ. Derbyshire.

4. Διατροφικές ελλείψεις

Εάν νιώθετε ότι ιδρώνετε πολύ τη νύχτα, θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι σας λείπουν ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα.

Η έλλειψη βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης D και της βιταμίνης Β12, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική εφίδρωση. Πολλοί από εμάς έχουμε ελλείψεις βιταμινών και μετάλλων. Η βιταμίνη D είναι δύσκολο να ληφθεί από τη διατροφή, επειδή είναι λίγα τα τρόφιμα που την περιέχουν.

«Επιπλέον, ο τρόπος ζωής στην πόλη, σε εσωτερικούς χώρους καθώς και η χρήση αντηλιακού μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις στη βιταμίνη D. Η έλλειψη βιταμίνης Β12, η οποία είναι συχνή σε άτομα άνω των 50 ετών και σε άτομα που μειώνουν ή αποφεύγουν ζωικές τροφές (κρέας και γαλακτοκομικά) και ψάρια, μπορεί να προκαλέσει νυχτερινή εφίδρωση», σημείωσε η Δρ. Derbyshire και κατέληξε:

«Εάν δεν έχετε πάρει βιταμίνη D όλο τον χειμώνα, τα επίπεδα πιθανότατα θα είναι χαμηλά, επομένως συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για ένα συμπλήρωμα με τα συνιστώμενα 10 μικρογραμμάρια βιταμίνης D ημερησίως. Επίσης βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα Β12 είναι επαρκή ή χρειάζεται να λάβετε συμπλήρωμα».

Όλο Υγεία

Scroll to Top