Η Δρ. Andrea Maier είναι ειδική στην υγεία και τη μακροζωία με σχεδόν 25 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της γηριατρικής επιστήμης, όπου μελετά τι είναι η γήρανση και γιατί γερνάμε. Αποκαλύπτει τoυς παράγοντες που οδηγούν σε μια καλή και ευτυχισμένη ζωή.
Η Maier έχει αφιερώσει τα τελευταία 10 χρόνια για να φέρει όσα έμαθε στην κλινική πράξη. Ως ειδικός γιατρός στη Σιγκαπούρη, πραγματοποιεί εξετάσεις σε ασθενείς για να καθορίσει τους βιοδείκτες γήρανσής τους, όπως την υγεία των οργάνων τους.
Μακροζωία : Γιατρός 101 ετών αποκαλύπτει 3 συνήθειες που έχουν οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο
Χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα, η Maier προτείνει πρακτικές λύσεις για να αυξήσει τις πιθανότητες ενός ασθενούς να ζήσει περισσότερο:
«Αυτό μπορεί να είναι η αλλαγή διατροφής με βάση το μικροβίωμα, σε συνδυασμό με συγκεκριμένες σωματικές δραστηριότητες, ή η αλλαγή στις συνήθειες ύπνου ή η λήψη συμπληρωμάτων με βάση τις ανάγκες του σώματος εκείνη τη στιγμή».
Η Maier όχι μόνο μελετά και δίνει συμβουλές, αλλά ακολουθεί επίσης κάποιες από αυτές και η ίδια.
Η υγεία του εγκεφάλου
Η ίδια αναφέρει σε δηλώσεις της:
«Νομίζω ότι η υγεία του εγκεφάλου είναι πολύ υποτιμημένη. Η γνώση της ικανότητας του εγκεφάλου είναι σημαντική. Όλοι πρέπει να κάνουν τεστ εγκεφάλου, εξετάζοντας τι γίνεται με τη βραχυπρόθεσμη ή τη μακροπρόθεσμη μνήμη τους και την ικανότητα του εγκεφάλου να κάνει πολλές εργασίες ταυτόχρονα».
Προσθέτει: «Υπάρχουν επίσης νέες, καινοτόμες προσεγγίσεις που ενσωματώνουν την εκγύμναση του εγκεφάλου στο γυμναστήριο. Υπάρχει ένα γυμναστήριο στη Σιγκαπούρη, όπου βρίσκεσαι σε διάδρομο και παράλληλα εκτίθεσαι σε ασκήσεις μνήμης, και είναι πολύ συναρπαστικό. Εκπαιδεύεις τον εγκέφαλό σου ενώ εκπαιδεύεις τους μυς, τα οστά και την καρδιοαγγειακή σου φυσική κατάσταση».
Η ίδια διαπιστώνει ότι «το πιο σημαντικό είναι απλά να χρησιμοποιείς τον εγκέφαλό σου. Αυτό κάνω συνεχώς».
Η ρουτίνα της κοινωνικοποίησης
Η Maier πιστεύει πολύ στον ποιοτικό χρόνο με τους άλλους και είναι κάτι που προσπαθεί πάντα να κάνει ακόμη και αν χρειαστεί λόγω εργασίας να το στερηθεί για ένα διάστημα.
«Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να ακούγονται και να βλέπονται. Δίνει ρουτίνα στη ζωή. Πολύ συχνά, αν οι άνθρωποι δεν έχουν κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και δεν έχουν σκοπό ή δουλειά που τους δίνει σκοπό, τότε αυτή η απομόνωση είναι πολύ επιβλαβής γιατί προκαλεί κακές συνήθειες».
Όπως αναφέρει: «Δεν είναι μόνο ο χρόνος, αλλά και η ποιότητα και το νόημα πίσω από αυτό».
Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα, οπότε «πρέπει να ομαδοποιούμαστε».
«Είναι επίσης πολύ σημαντικό για τον εγκέφαλο, γιατί μπορείς είτε να κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη, είτε να έχεις υπέροχες αλληλεπιδράσεις».
Η διατροφή ως ένα μέσο για την μακροζωία
Η Maier ως γιατρός δεν είχε κάνει ποτέ κάποιο μάθημα διατροφής στο πανεπιστήμιο. Κανείς δεν δίδαξε τους γιατρούς της γεννιάς της τι να κάνουν με αυτό.
«Είμαι χορτοφάγος από τριών ετών για ηθικούς λόγους. Αλλά φαίνεται επίσης ότι κάνει καλό στην υγεία».
«Αποφεύγω το κόκκινο κρέας, το λευκό κρέας και τα ψάρια. Είμαι 46 ετών και ακόμη πίνω Diet Coke».
Η ίδια παραλείπει μάλιστα γεύματα κάτι που πάει κόντρα σε όσα γνωρίζουμε για τη σωστή διατροφή.
«Συχνά παραλείπω το πρωινό, κάτι που δεν γνώριζα πριν από 20 ή ακόμη και 30 χρόνια, ότι σχετίζεται με τη διαλειμματική νηστεία».
Όπως εξηγεί, «αρχίζω να τρώω στις δύο το μεσημέρι, ίσως στις τρεις. Μερικές φορές το πρώτο μου γεύμα είναι το βράδυ και είμαι μια χαρά. Αυτές οι ρουτίνες ήταν πραγματικά στον τρόπο ζωής μου ήδη πριν αποκτήσω τη γνώση ότι θα μπορούσε να υπάρχει θετικό όφελος».
Η ίδια σε αυτό το σημείο προειδοποιεί:
«Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να είναι χορτοφάγοι ή βίγκαν και να εφαρμόζουν διαλειμματική νηστεία».
«Η καλή ποιότητα της διατροφής είναι πολύ σημαντική και φυσικά να παρακολουθείς το αποτέλεσμα των διατροφικών σου συνηθειών», επισημαίνει.
Μακροζωία: Αυτή η διατροφή θα σας βοηθήσει να φτάσετε τα 100 σύμφωνα με έρευνα
Ο σημασία του τι συμβαίνει γύρω μας
«Εμείς στον τομέα πρέπει να επιμένουμε και να μαθαίνουμε από μια ποικιλία ειδήσεων, γιατί είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε τη δέσμευση με την υγεία, με τη μακροζωία, σε ένα πλαίσιο. Νομίζω ότι πολύ συχνά το βλέπουμε εκτός πλαισίου».
Όπως καταλήγει: «Λέμε απλά, “εντάξει, το προσδόκιμο ζωής πρέπει να αυξηθεί. Η υγειονομική προσδοκία πρέπει να αυξηθεί”, χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι ζούμε σε ένα οικοσύστημα όπου υπάρχουν πολιτικές επιρροές, περιβαλλοντικές επιρροές, και πρέπει επίσης να δούμε τι είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή για ορισμένες κοινωνίες και πού μπορούμε να εφαρμόσουμε τι».