Site icon Όλο Υγεία

Η καθημερινή συνήθεια 2 λεπτών που σας κάνει πιο ευτυχισμένους- Τι κάνει ειδικός

ευτυχία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: 123RF

Υπάρχει μία απλή, σύντομη καθημερινή συνήθεια που μπορεί να αλλάζει τη διάθεσή σας και να σας κάνει πιο ευτυχισμένους.

Συγγραφέας 10 βιβλίων σχετικά με την ευτυχία, περιγράφει τι κάνει κάθε μέρα για δύο μόνο λεπτά.

Ο στόχος του Neil Pasricha είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους αντιμετωπίζουν δυσκολίες να αναπτύξουν μια πιο θετική και ανθεκτική νοοτροπία για τη ζωή.

«Έχω μία μέθοδο δύο λεπτών, που υποστηρίζεται από επιστημονικά στοιχεία, απίστευτα απλή, που με βοηθά μπαίνω στο σωστό δρόμο, όποτε αρχίζω να νιώθω ότι το άγχος μου να αυξάνεται», λέει ο Pasricha.

Αυτή η καθημερινή συνήθεια ονομάζεται «Rose, Rose, Thorn, Bud», δηλαδή «Τριαντάφυλλο, Τριαντάφυλλο, Αγκάθι, Μπουμπούκι». «Το κάνω μόνος μου, ή με φίλους και με την οικογένειά μου, και με κάνει να νιώθω πιο χαρούμενος και πιο ήρεμος, κάθε μέρα».

Τα τρία βήματα στην καθημερινή συνήθεια του ειδικού

Ο Pasricha ακολουθεί τρία απλά βήματα, κάθε μέρα και τα περιγράφει ως εξής:

  1. Αναδεικνύω τις μικρές απολαύσεις
  2. Επεξεργάζομαι κακές στιγμές
  3. Βρίσκω κάτι που περιμένω με ανυπομονησία

1. Αναδεικνύω τις μικρές απολαύσεις

Ξεκινάω γράφοντας το πρώτο μου Τριαντάφυλλο. Είναι κάτι για το οποίο είμαι ευγνώμων από την ημέρα, όσο μικρό κι αν είναι. «Αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι όπως το ότι άργησες να πας σε μία συνάντηση, αλλά το αφεντικό σου άργησε ακόμα περισσότερο να φθάσει. Ή ότι είχα μισή ώρα ησυχίας που απόλαυσα όταν τα δύο μου παιδιά κοιμόντουσαν», είπε στο Make it του CNBC.

«Το δεύτερο Τριαντάφυλλό μου είναι άλλη μια μικρή νίκη ή μια μικρή απόλαυση από την ημέρα μου, όπως το πόσο δροσερό και αναζωογονητικό ήταν το ντους στο τέλος του τρεξίματός μου ή όταν το αγαπημένο μου τραγούδι έπαιξε κάποια στιγμή στο ραδιόφωνο».

Η αναγνώριση των Τριαντάφυλλων αυξάνει την ευημερία

Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η αναγνώριση αυτών των «Τριαντάφυλλων» κάνει καλό στη συνολική μας ευημερία.

Το 2003, ψυχολόγοι δημοσίευσαν μια μελέτη που ονομάζεται “Counting Blessings Versus Burdens” (Μετρώντας τις Ευλογίες αντί τα Βάρη). Στη μελέτη τους, διαπίστωσαν ότι μετά από μια περίοδο 10 εβδομάδων, οι άνθρωποι που έγραφαν τα πράγματα για τα οποία είναι ευγνώμονες δεν ήταν απλώς πιο ευτυχισμένοι αλλά και πιο υγιείς, σε σύγκριση με εκείνους που έγραφαν τι τους ενόχλησε ή πήγε στραβά στην ημέρα τους.

2. Επεξεργάζομαι τις κακές στιγμές

Στη συνέχεια, έρχεται η ώρα για ένα Αγκάθι, κάτι που δεν πήγε καλά, μια στιγμή ταλαιπωρίας ή το πιο δύσκολο κομμάτι της ημέρας. «Αυτό θα μπορούσε να είναι παραδείγματος χάριν ένας καυγάς με ένα μέλος της οικογένειάς σας ή το γεγονός ότι ο γιατρός δεν με πήρε τηλέφωνο για να μου πει πότε θα εγχειριστεί ο πατέρας μου».

Χρειάζεται να εκτονωθούμε, να επεξεργαστούμε, να ακούσουμε τον εαυτό μας μέσα στο συναίσθημα.

Τα Αγκάθια μας κάνουν καλό με διαφορετικό τρόπο. Σκεφτείτε ότι το να μοιράζεστε τα Αγκάθια σας βοηθά να ξεκαθαρίσετε τι συμβαίνει και τελικά να τα αφήσετε πίσω και να φύγει το μυαλό σας από τις δυσκολίες.

Το να γράφετε για τις έντονες συναισθηματικές εμπειρίες, συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών, βελτιώνει την ευημερία και μειώνει το άγχος. Όταν αντιμετωπίζετε ένα τραύμα, το να μοιράζεστε αρνητικά συναισθήματα μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία επούλωσης, σύμφωνα με έρευνα.

3. Βρίσκω κάτι που περιμένω με ανυπομονησία

Τέλος, στην καθημερινή συνήθεια του Pesrach, υπάρχει ένα Μπουμπούκι, κάτι για το οποίο πρέπει να προσμένετε και να ενθουσιάζεστε με αυτό. Μπορεί να είναι απόψε, αυτό το Σαββατοκύριακο ή ακόμα και σε πενήντα χρόνια από τώρα!

«Αυτό θα μπορούσε να είναι ότι θα φτιάξω πολλές νόστιμες τηγανίτες το Σάββατο ή ότι θα νοικιάσω μια βίλα στο Μαρόκο όταν συνταξιοδοτηθώ».

Μελέτη με τίτλο «Pursuing Happiness» (Επιδιώκοντας την Ευτυχία), διαπίστωσε ότι όταν καθορίζουμε στόχους και γεγονότα που θέλουμε να συμβούν, αυτό μας κάνει πιο ευτυχισμένους.

«Ανακάλυψα ότι το να έχω αυτή τη συνήθεια κάθε μέρα είναι σαν να καθαρίζω με ένα βρεγμένο πανί τον μαυροπίνακα του μυαλού μου», λέει ο Pasrach.

«Είναι μια καθημερινή συνήθεια που με βοηθά να συνδεθώ, να μοιραστώ και να προβληματιστώ. Από τότε που άρχισα να το κάνω, νιώθω πολύ πιο ικανοποιημένος».

Όλο Υγεία

Exit mobile version