Οι ειδικοί λένε ότι οι σωματικές μας ικανότητες μπορεί να είναι ένας κρίσιμος δείκτης της συνολικής μας υγείας. Μάλιστα, ένα απλό τεστ 20 δευτερολέπτων θα μπορούσε να καθορίσει πόσο υγιείς είμαστε.
Είναι γνωστό ότι το να διατηρούμε τη φόρμα και τη δραστηριότητά μας βελτιώνει τις πιθανότητές μας να ζήσουμε περισσότερο. Η άσκηση ενδυναμώνει τις αρθρώσεις και τους μύες μας, και βοηθά στην ενίσχυση ζωτικών οργάνων όπως η καρδιά και οι πνεύμονες.
Τι είναι το τεστ 20 δευτερολέπτων SRT
Γνωστή ως το sitting-rising test (ή SRT), η γρήγορη άσκηση, που ουσιαστικά αποτελείται από το να κάθεστε και να σηκώνεστε από το πάτωμα χωρίς να χρησιμοποιείτε τα χέρια σας, μπορεί να αποκαλύψει πόσο δυνατοί και ισορροπημένοι είστε και αν κινδυνεύετε από πτώσεις και πρόωρο θάνατο.
«Η σημασία της ικανότητας επίτευξης του SRT τεστ έγκειται στη συσχέτισή του με τη συνολική φυσική σας κατάσταση. Αυτή η φαινομενικά απλή κίνηση εμπλέκει πολλές μυϊκές ομάδες και απαιτεί συντονισμό, ισορροπία και δύναμη. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι προάγει τη μακροζωία και τη ζωτικότητα», εξήγησαν οι ειδικοί στον τομέα της υγείας από το UsayCompare και συνέχισαν:
«Η αντιμετώπιση των προκλήσεων με αυτή τη βασική κίνηση όχι μόνο βελτιώνει την καθημερινή λειτουργικότητα, αλλά χρησιμεύει επίσης ως ένας σημαντικός δείκτης της συνολικής σωματικής υγείας και ευεξίας».
Πώς να εκτελέσετε το τεστ 20 δευτερολέπτων και πώς ορίζεται η βαθμολογία
Για να εκτελέσετε το SRT ξεκινήστε από όρθια θέση. Χωρίς να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας ή οποιοδήποτε εξωτερικό στήριγμα, χαμηλώστε το σώμα σας τόσο ώστε να καταλήξετε σε καθιστή θέση στο πάτωμα. Στη συνέχεια, σηκωθείτε ξανά όρθιοι από την καθιστή θέση χωρίς να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας.
Για να υπολογίσετε τα αποτελέσματά σας, κάθε στοιχείο της κίνησης, συμπεριλαμβανομένης της καθόδου σε καθιστή θέση και της ανόδου στην όρθια θέση, βαθμολογείται από πέντε πόντους, με μέγιστη συνολική βαθμολογία 10 πόντους. Οι πόντοι αφαιρούνται για τη χρήση των χεριών ή άλλων μορφών στήριξης κατά τη διάρκεια της κίνησης.
«Οι υψηλότερες βαθμολογίες δείχνουν καλύτερη λειτουργική κίνηση και συνολική φυσική κατάσταση. Τα άτομα που είναι σε θέση να ολοκληρώσουν το τεστ χωρίς δυσκολία και με ελάχιστη βοήθεια έχουν συνήθως καλύτερη λειτουργική κίνηση και μπορεί να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο πτώσεων και άλλων δυσμενών εκβάσεων για την υγεία», είπαν οι ειδικοί στο UsayCompare.
«Αντίστροφα, τα άτομα που δυσκολεύονται με το τεστ ή χρειάζονται σημαντική βοήθεια για να το ολοκληρώσουν μπορεί να έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστούν», πρόσθεσαν.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι δυσκολίες ολοκλήρωσης του τεστ έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο πτώσεων, λειτουργική έκπτωση και θνησιμότητα, επομένως είναι σημαντικό να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν τυχόν πιθανά προβλήματα υγείας έγκαιρα, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την αναζήτηση επαγγελματικής ιατρικής αξιολόγησης, εάν είναι απαραίτητο.
Τα επιστημονικά στοιχεία πίσω από το τεστ SRT
Μια επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology το 2014, διαπίστωσε ότι τα άτομα που σημείωσαν χαμηλή βαθμολογία στο SRT είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νεότεροι. Στο πλαίσιο της έρευνας, 2.002 ενήλικες ηλικίας μεταξύ 51 και 80 ετών πραγματοποίησαν το SRT και βαθμολογήθηκαν ανάλογα με την απόδοσή τους.
Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν έξι χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια του οποίου διαστήματος 159 συμμετέχοντες είχαν πεθάνει. Σύμφωνα με την ομάδα, η συνεχής τάση για μεγαλύτερη επιβίωση αντικατοπτρίζεται όσο υψηλότερη ήταν η βαθμολογία SRT.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μυοσκελετική ικανότητα, όπως αξιολογήθηκε από το SRT, ήταν ένας σημαντικός προγνωστικός παράγοντας θνησιμότητας σε άτομα ηλικίας 51 έως 80 ετών.
«Η εφαρμογή ενός απλού και ασφαλούς εργαλείου αξιολόγησης όπως το SRT, το οποίο επηρεάζεται από τη μυϊκή δύναμη και την ευλυγισία, σε γενικές εξετάσεις υγείας θα μπορούσε να προσθέσει σχετικές πληροφορίες σχετικά με τις λειτουργικές ικανότητες και τα αποτελέσματα σε μη νοσηλευόμενους ενήλικες», υπογράμμισαν οι επιστήμονες.