Ανατρεπτική νέα μελέτη: Το σφουγγάρισμα προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά – Δείτε πώς

σφουγγαρίστρα

Πώς μπορεί το σφουγγάρισμα να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα; Κι όμως. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Public Health, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ακόμα και αυτή η δουλειά του σπιτιού ή το ανεβοκατέβασμα στις σκάλες μπορούν να προλάβουν σοβαρές παθήσεις υγείας.

Πιο αναλυτικά, η νέα μελέτη που παρακολούθησε πάνω από 25.000 άτομα παρέχει τις καλύτερες ενδείξεις μέχρι τώρα ότι οι σύντομες περίοδοι τυχαίας δραστηριότητας, όπως αυτές που κάνουμε στην καθημερινότητά μας, θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, ακόμη και πρόωρο θάνατο. Αλλά παίζει ρόλο η διάρκεια και η ένταση της δραστηριότητας.

Καρκίνος: Η κίνηση των 3 λεπτών που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου

«Από το να ανεβαίνουμε τις σκάλες μέχρι το γρήγορο σφουγγάρισμα των δαπέδων, τα τελευταία χρόνια καταλάβαμε ότι δεν είναι μόνο η δομημένη άσκηση που κάνει καλό στην υγεία μας. Αλλά γνωρίζουμε πολύ λίγα για το πώς μεταφράζονται αυτές οι σύντομες περίοδοι τυχαίας δραστηριότητας οφέλη για την υγεία», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Εμμανουήλ Σταματάκης από το Κέντρο Charles Perkins του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Ακόμα και 10 λεπτά δραστηριότητας είναι αρκετά για να βοηθήσουμε την καρδιά μας

Η ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ με συνεργάτες από το University College του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το Πανεπιστήμιο Loughborough και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ξεκίνησαν να απαντούν σε αυτό το ερώτημα.

Χρησιμοποίησαν δεδομένα wearable συσκευών από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου και τη μηχανική εκμάθηση για να αναλύσουν τα μοτίβα περιστασιακής σωματικής δραστηριότητας επτά ημερών 25.241 ενηλίκων ηλικίας 42 έως 78 ετών, για ένα χρονικό διάστημα το λιγότερο 10 δευτερολέπτων.

Στη συνέχεια συνέδεσαν αυτά τα μικρομοτίβα σωματικής δραστηριότητας με τα αρχεία υγείας των συμμετεχόντων ακολουθώντας τους για σχεδόν οκτώ χρόνια, ώστε να προσδιορίσουν πώς η διάρκεια και η ένταση των περιόδων σωματικής δραστηριότητας συνδέονται με την κατάσταση της υγείας.

Σε αυτήν την ομάδα ατόμων που ανέφεραν ότι δεν συμμετείχαν σε άσκηση ή αθλήματα, βρήκαν:

  • Το 97% της τυχαίας σωματικής δραστηριότητας συγκεντρώθηκε σε περιόδους διάρκειας <10 λεπτών
  • Σύντομες περίοδοι <10 λεπτών με μέτρια έως έντονη ένταση συσχετίστηκαν με απότομη μείωση των μειζόνων καρδιακών συμβαμάτων (καρδιακή προσβολή/εγκεφαλικό) και θάνατο από οποιαδήποτε αιτία.
  • Η σταθερή κίνηση για τουλάχιστον 1 έως 3 λεπτά συσχετίστηκε με σημαντικά περισσότερα οφέλη (29% χαμηλότερα) από τις πολύ σύντομες περιόδους <1 λεπτό.
  • Όσο μεγαλύτερες είναι οι περίοδοι τόσο το καλύτερο (π.χ. 2 λεπτά έναντι 30 δευτερολέπτων), ανεξάρτητα από τα συνολικά επίπεδα δραστηριότητας.
  • Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό έντονης δραστηριότητας σε κάθε περίοδο, τόσο το καλύτερο -όσοι λαχάνιασαν για τουλάχιστον το 15% της περιόδου (περίπου 10 δευτερόλεπτα ανά λεπτό) είδαν το μεγαλύτερο όφελος.
  • Οι περίοδοι <1 λεπτού συσχετίστηκαν επίσης με οφέλη εάν εφαρμοζόταν ο παραπάνω κανόνας έντονης δραστηριότητας 15%.

Τα συμπεράσματα των επιστημόνων

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν δυνητικά να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών συμβάντων συμμετέχοντας σε καθημερινές δραστηριότητες τουλάχιστον μέτριας έντασης, όπου ιδανικά κινούνται συνεχώς για τουλάχιστον ένα έως τρία λεπτά τη φορά. Αυτό μπορεί να έχει συγκρίσιμα οφέλη για την υγεία με μεγαλύτερες περιόδους διάρκειας 5 έως 10 λεπτών», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Matthew Ahmadi, ερευνητικός συνεργάτης στο Κέντρο Charles Perkins του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

«Το μήνυμα εδώ είναι ότι οποιοσδήποτε τύπος δραστηριότητας είναι καλός για την υγεία, αλλά όσο περισσότερη προσπάθεια καταβάλλετε σε αυτές τις καθημερινές εργασίες και όσο περισσότερο διατηρείτε αυτήν την ενέργεια, τόσο περισσότερα οφέλη είναι πιθανό να αποκομίσετε. Αν λαχανιάζετε σε σημείο να μην μπορείτε να κάνετε μια συζήτηση για κάποιο διάστημα, έχετε φτάσει στο ιδανικό σημείο», πρόσθεσε με τη σειρά του ο καθηγητής Σταματάκης.

Η παρατηρητική φύση της μελέτης σημαίνει ότι οι ερευνητές δεν μπορούν να αποδείξουν μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος με βεβαιότητα. Ωστόσο, χρησιμοποίησαν εκτενώς τις βασικές πληροφορίες υγείας της UK Biobank, γεγονός που τους επέτρεψε να λάβουν υπόψη μια σειρά παραγόντων όπως η διατροφή, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, ο ύπνος και η καθιστική ζωή.

Επίσης, έλαβαν προληπτικά μέτρα έναντι των πιθανών επιπτώσεων της αντίστροφης αιτιότητας, όπου δηλαδή η κακή υγεία μπορεί να επηρεάσει τα μοτίβα δραστηριότητας, αποκλείοντας όσους είχαν καρδιακό επεισόδιο εντός πέντε ετών από τη μέτρηση των wearables συσκευών, υψηλή ευθραυστότητα και κακή αυτοαξιολόγηση της υγείας.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top