Περπάτημα: Τα βήματα ή η ταχύτητα έχουν σημασία;

βήματα

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι το περπάτημα τονώνει τις συνδέσεις στον εγκέφαλο, ενισχύοντας τη μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες .Για να έχετε καλή υγεία είναι σημαντικό το πόσα βήματα κάνετε ή το πόσο γρήγορα περπατάτε;

 

Στο περπάτημα τα 10.000 βήματα την ημέρα έχουν γίνει ο χρυσός κανόνας για πολλούς ανθρώπους. Αυτός ο αριθμός έχει πουλήσει πολλούς βηματομετρητές και έχει εμπνεύσει διαγωνισμούς interoffice. Αλλά είναι ένας μεγάλος αριθμός που μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Όταν πολλοί από εμάς συνεχίζουν να μη σημειώνουν πενταψήφιο νούμερο, τελικά κάποιοι αφήνουν την προσπάθεια.

Εάν χρειάζεστε επιπλέον κίνητρο για να περπατήσετε περισσότερο, σκεφτείτε το εξής: ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι το περπάτημα ενισχύει όχι μόνο τους μυς και την καρδιά, αλλά και τον εγκέφαλο, χτίζοντας συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών δικτύων που βοηθούν στην πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία, πιθανώς ακόμη και στην επιβράδυνση καταστάσεων όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Oμάδα ερευνητών από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Maryland διαπίστωσε ότι το περπάτημα μόνο για μισή ώρα τέσσερις ημέρες την εβδομάδα ήταν αρκετό για να βελτιώσει τη μνήμη, ακόμη και σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με ήπια γνωστική εξασθένηση, η οποία χαρακτηρίζεται ως πτώση σε νοητικές ικανότητες όπως η μνήμη και η λογική.

Το πόσο γρήγορα περπατάτε μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό για την υγεία σας με το πόσα βήματα κάνετε κάθε μέρα, προτείνει η νέα μελέτη.

“Ιστορικά, τα δίκτυα εγκεφάλου που μελετήσαμε σε αυτήν την έρευνα δείχνουν επιδείνωση με την πάροδο του χρόνου σε άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση και νόσο Αλτσχάιμερ”, δήλωσε στο Journal for Alzheimer’s Disease Reports, στο οποίο δημοσιεύτηκε η μελέτη, ο J. Carson Smith, καθηγητής κινησιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και κύριος ερευνητής της μελέτης. “Αποσυνδέονται και ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι χάνουν την ικανότητά τους να σκέφτονται καθαρά και να θυμούνται πράγματα. Αποδεικνύουμε ότι το γρήγορο περπάτημα ενισχύει αυτές τις συνδέσεις.”

Τι έδειξαν παλιότερες μελέτες

Ένα χρόνο πριν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας διαπίστωσαν ότι τα 10.000 βήματα κάθε μέρα βοηθούν στη μείωση του κινδύνου ασθένειας και θανάτου. Διαπίστωσαν επίσης ότι ένας πιο γρήγορος ρυθμός, όπως ένα γρήγορο περπάτημα, μπορεί να έχει ακόμη μεγαλύτερα οφέλη. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 78.500 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 2013 και 2015 χρησιμοποιώντας φορητές συσκευές παρακολούθησης και το συνέκριναν με τα αποτελέσματα της υγείας τους επτά χρόνια αργότερα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά JAMA Internal Medicine και JAMA Neurology.

Ο Δρ Μάθιου Αχμάντι, συν-επικεφαλής της εργασίας και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, είπε ότι η μελέτη διαπίστωσε ότι περπατώντας 10.000 βήματα την ημέρα «θα μπορούσατε να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας κατά περίπου 50% και για καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο, θα το μείωνες μεταξύ 30 και 40%.

Το περπάτημα με γρήγορο ρυθμό συνδέθηκε με περαιτέρω οφέλη για όλα τα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας, των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και του θανάτου. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι για κάθε 2.000 βήματα επιπλέον μειώνονταν ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου σταδιακά κατά 8 έως 11%.

Μεγαλύτερος αριθμός καθημερινών βημάτων συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας κάθε αιτίας ενώ ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 25% με μόλις 3.800 βήματα την ημέρα.

Η ιδέα του να περπατάτε 10.000 βήματα την ημέρα για να βελτιώσετε την υγεία σας αρχικά επινοήθηκε ως μέρος μιας στρατηγικής μάρκετινγκ από μια ιαπωνική εταιρεία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2019. Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν ότι «Όταν το αίμα σας ρέει μέσα από τις αρτηρίες σας, ενεργοποιούνται οι διαδικασίες αυτο-ανανέωσης στις αρτηρίες σας», επισημαίνοντας ότι το πιο γρήγορο περπάτημα αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό περισσότερο από το πιο αργό περπάτημα.

«Θεωρητικά, αν μπορείτε να ανεβάσετε τον καρδιακό σας ρυθμό και να κάνετε το αίμα να ρέει πιο γρήγορα, μπορεί να ενισχύσετε τις αρτηρίες σας. Η επιπλέον ροή αίματος μπορεί να είναι πολύ καλή για όλα τα μέρη του σώματός μας – τον εγκέφαλό μας, τους μυς μας, τα πάντα.” κατέληξαν οι ερευνητές.

 

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Scroll to Top