Εκτός από μια εύκολη, ευρέως προσβάσιμη και εξαιρετικά ωφέλιμη μορφή φυσικής δραστηριότητας, το περπάτημα μπορεί να είναι και ένας τρόπος να καταλάβετε σε τι κατάσταση βρίσκεται η υγεία της καρδιάς σας.
Οι ειδικοί, μάλιστα, υποστηρίζουν, αφενός πως ο τρόπος που περπατά κανείς δείχνει αν είναι υγιής και αφετέρου πως η τροποποίησή του μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα.
Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που περπατούν τακτικά με γρήγορο ρυθμό τείνουν να έχουν λιγότερα καρδιακά προβλήματα από εκείνους που απλώς κάνουν χαλαρή βόλτα. Μια μελέτη συνέδεσε τον ταχύτερο ρυθμό περπατήματος με μείωση του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας κατά 34%.
Μπορεί, λοιπόν, η προστασία της καρδιάς σας να είναι πραγματικά τόσο απλή όσο η επιτάχυνση του ρυθμού περπατήματος; Η απάντηση είναι περίπλοκη, όπως εξηγεί ο καρδιολόγος της Κλινικής του Κλίβελαντ, Ashish Sarraju.
Η ταχύτητα του περπατήματος και η καρδιά σας
Η θεωρία για την ταχύτητα βάδισης και την υγεία της καρδιάς αντικατοπτρίζει μια βασική αλήθεια στον κόσμο της καρδιολογίας: Τα συνολικά επίπεδα φυσικής κατάστασης και δύναμης μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη του συνολικού κινδύνου εμφάνισης καρδιακής νόσου.
Η ικανότητα να περπατάς πιο γρήγορα είναι σημάδι φυσικής κατάστασης και υγιούς μυϊκής μάζας, σύμφωνα με τον Δρ. Sarraju. Είναι μια μέτρηση της δύναμής σας, όπως κάθε άλλη σωματική δραστηριότητα. Αυτό κάνει τον ρυθμό βάδισης ένα χρήσιμο βαρόμετρο για την υγεία της καρδιάς και τη γενική υγεία.
«Αν η καρδιοαναπνευστική σας ικανότητα και τα επίπεδα δραστηριότητάς σας είναι υψηλά, η υγεία της καρδιάς σας τείνει να είναι καλύτερη. Η ταχύτητα του περπατήματος μπορεί να είναι μια αντανάκλαση αυτού του είδους επίδρασης», σημειώνει ο ειδικός.
Ένα άλλο πιθανό όφελος από την παρακολούθηση του ρυθμού περπατήματος, είναι η σύγκριση. Συγκεκριμένα, εάν αρχίσετε να περπατάτε πιο αργά από ό,τι στο παρελθόν ή νιώθετε ότι δυσκολεύεστε να κάνετε αυτό που κάποτε νιώθατε εύκολο, μπορεί να είναι ένα διακριτικό σύμπτωμα ενός μεγαλύτερου προβλήματος.
Μακροζωία: Πόσο πρέπει να περπατάτε καθημερινά για να κερδίσετε έναν επιπλέον χρόνο ζωής
«Σκεφτείτε τις βόλτες σας ως ένα τεστ άγχους που μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα. Εάν παρατηρήσετε αλλαγές, μπορεί να σας πληροφορήσει για κάτι που συμβαίνει με την υγεία σας», προτείνει ο Δρ. Sarraju.
Η μεγαλύτερη εικόνα για την υγεία της καρδιάς
Όμως, παρά τη σημασία της cardio άσκησης, είναι υπερβολικά απλουστευμένο να πιστεύουμε ότι η ενίσχυση της υγείας της καρδιάς απαιτεί μόνο ταχύτερο περπάτημα. Για παράδειγμα, το φαγητό που τρώτε κάνει επίσης διαφορά στη λειτουργία της καρδιάς και του καρδιαγγειακού σας συστήματος. Τρώτε, λοιπόν, πιο υγιεινά τρόφιμα ώστε το αίμα να ρέει καλύτερα στο σώμα σας.
Το κάπνισμα μπορεί επίσης να βλάψει την καρδιά σας. Το ίδιο για την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Η αποφυγή και των δύο μπορεί να κρατήσει την καρδιά σας υγιή.
Μακροζωία: «Τα 5 μυστικά στη γυμναστική που με βοήθησαν να περάσω τα 100»
«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για την υγεία της καρδιάς. Δεν είναι μόνο να προσπαθείτε να φτάσετε σε μια συγκεκριμένη ταχύτητα περπατήματος, ώστε να μην συμβεί τίποτα κακό. Πρέπει να προσπαθείτε να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε κάθε μέρα σε όλους αυτούς τους τομείς για να προστατέψετε την καρδιά σας», καταλήγει ο Δρ. Sarraju.