Site icon Όλο Υγεία

Παγωμένος ώμος: 5 διατάσεις που θα σας ανακουφίσουν – Τις προτείνουν ειδικοί του Χάρβαρντ

παγωμένος ώμος

Οι απλές δραστηριότητες μπορεί να είναι αδύνατες όταν έχετε έναν παγωμένο ώμο. Τι είναι όμως ακριβώς ο παγωμένος ώμος και πώς θα ανακουφιστείτε από τον πόνο;

Ο παγωμένος ώμος είναι μια κοινή διαταραχή που προκαλεί πόνο, δυσκαμψία και απώλεια του φυσιολογικού εύρους κίνησης στον ώμο. Η αναπηρία που προκύπτει μπορεί να είναι σοβαρή και η κατάσταση τείνει να χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου εάν δεν αντιμετωπιστεί. Επηρεάζει κυρίως άτομα ηλικίας 40 έως 60 ετών με τις γυναίκες να προσβάλλονται συχνότερα από τους άνδρες.

Τι είναι ο παγωμένος ώμος;

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Λεωνίδου ορθοπαιδικό χειρουργό, “Ο παγωμένος ώμος περιγράφει μία παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επώδυνη δυσκαμψία της περιοχής. Εκτός από τον πόνο, ο ασθενής εμφανίζει μια γενικευμένη μείωση του εύρους κίνησης του ώμου προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο παγωμένος ώμος οφείλεται σε φλεγμονή και επώδυνη ρίκνωση του αρθρικού θυλάκου του ώμου.

Ποια είναι τα συμπτώματα του παγωμένου ώμου

Ο ώμος είναι δύσκαμπτος, επώδυνος και έχει περιορισμένη κίνηση προς όλες τις κατευθύνσεις. Τα συμπτώματα ενός παγωμένου ώμου περιλαμβάνουν:

Χρειάζεται δύο έως εννέα μήνες για να αναπτυχθεί η πάθηση. Αν και ο πόνος μπορεί σιγά-σιγά να βελτιώνεται, η δυσκαμψία συνεχίζεται και το εύρος κίνησης παραμένει περιορισμένο.

Που οφείλεται;

Οι ειδικοί δεν έχουν εξακριβώσει πλήρως τι προκαλεί τον παγωμένο ώμο, αλλά πιθανώς εμπλέκεται μια φλεγμονώδης διαδικασία. Μερικές φορές συμβαίνει επειδή ο ώμος έχει ακινητοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα από τραυματισμό, χειρουργική επέμβαση ή κάποια ασθένεια. Σε πολλές περιπτώσεις η αιτία είναι ασαφής. Πιο συγκεκριμένα:

Η διαδικασία συνήθως ξεκινά με τραυματισμό (όπως κάταγμα) ή φλεγμονή των μαλακών ιστών, συνήθως λόγω κακώσεων υπερβολικής χρήσης όπως θυλακίτιδα ή τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου. Η φλεγμονή προκαλεί πόνο που επιδεινώνεται με την κίνηση των χεριών και περιορίζει το εύρος κίνησης του ώμου.

Ποια είναι η θεραπεία;

Εάν πιστεύετε ότι έχετε παγωμένο ώμο, επισκεφτείτε έναν ορθοπαιδικό για να εκτιμήσει το εύρος κίνησης του ώμου σας. Θα ζητήσει ακτινογραφίες για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει άλλο υποκείμενο πρόβλημα, όπως αρθριτικές αλλαγές ή εξάρθρωση. Επίσης μπορεί να ζητήσει μαγνητική τομογραφία για να ελεγχθεί για οστεοαρθρίτιδα του ώμου.

Η θεραπεία για έναν παγωμένο ώμο επικεντρώνεται στην ανακούφιση του πόνου και στην αποκατάσταση του φυσιολογικού εύρους κίνησης του ώμου με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενέσεις στεροειδών όπως η κορτιζόνη, διάταση του αρθρικού θυλάκου με φυσιολογικό ορό και φυσικοθεραπεία.

Αν η συντηρητική θεραπεία δεν αποδώσει και έχετε δυσκαμψία τότε υπάρχει η δυνατότητα ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής αντιμετώπισης με άριστα αποτελέσματα. Το χειρουργείο γίνεται με αρθροσκόπηση ώμου με τρεις μικρές τομές 4 χιλιοστών στον ώμο.

Παγωμένος ώμος: 5 ασκήσεις για να ανακουφιστείτε από τον πόνο από τους ειδικούς του Harvard

Προτού ξεκινήσετε οποιαδήποτε άσκηση, φροντίστε να ζεστάνετε τον ώμο σας. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να κάνετε ένα ζεστό ντους ή μπάνιο για 10 έως 15 λεπτά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια θερμοφόρα. Κατά την εκτέλεση των παρακάτω ασκήσεων, τεντώστε σε σημείο έντασης αλλά όχι σε σημείο πόνου.

1 Κυκλικές περιστροφές

παγωμένος ώμος
Credit Harvard Medical School

2. Διατάσεις με πετσέτα

παγωμένος ώμος
Credit Harvard Medical School

3. Περπάτημα με τα δάχτυλα

παγωμένος ώμος
Credit Harvard Medical School

4. Cross Body

παγωμένος ώμος
Credit Harvard Medical School

5. Διάταση μασχάλης

παγωμένος ώμος
Credit Harvard Medical School
Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version