Site icon Όλο Υγεία

Ολυμπιακοί Αγώνες: Σε ποια ηλικία πετυχαίνουν οι αθλητές τις κορυφαίες επιδόσεις τους; Τι να περιμένουμε φέτος

Ολυμπιακοί Αγώνες: Σε ποια ηλικία πετυχαίνουν οι αθλητές τις κορυφαίες επιδόσεις τους; Τι να περιμένουμε φέτος

Photo: rf123

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 ξεκινούν σήμερα στο Παρίσι και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στους κορυφαίους αθλητές του κόσμου που αναμένεται να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για μια θέση στο βάθρο. Τι ρόλο παίζει η ηλικία τους στο αν θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και τους συναθλητές τους;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν την προσπάθεια ενός αθλητή των Ολυμπιακών Αγώνων για ένα μετάλλιο: είναι τα χρόνια προπόνησης, το ταλέντο, η πειθαρχία -αλλά και η ηλικία του. Μια ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου του Waterloo χρησιμοποίησε στατιστικά στοιχεία για να καταλάβει πότε οι αθλητές στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πετύχουν την κορυφαία επίδοσή τους. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Significance.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός για τους αθλητές του στίβου

Ο στίβος περιλαμβάνει αγώνες τρεξίματος, άλματος, ρίψεων και συνδυασμένων αγώνων. Η εξέλιξη της σταδιοδρομίας των περισσότερων αθλητών μπορεί τυπικά να απεικονιστεί σε ένα γράφημα καμπύλης, στην οποία η καμπύλη αντικατοπτρίζει τα χρόνια προπόνησης μέχρι την κορύφωσή της στην καλύτερη επίδοση σε μια ορισμένη ηλικία και στη συνέχεια σταδιακά μειώνεται.

«Σε αντίθεση με άλλα ολυμπιακά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το τένις που έχουν τα δικά τους τουρνουά υψηλού προφίλ, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στο οποίο αγωνίζονται οι αθλητές στίβου», δήλωσε ο David Awosoga, μεταπτυχιακός φοιτητής στην επιστήμη δεδομένων και ο κύριος συγγραφέας της έρευνας.

«Επειδή οι Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιούνται μόνο μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια, οι αθλητές στίβου πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά πότε και πώς πρέπει να προπονούνται για να μεγιστοποιήσουν την πιθανότητα να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες ενώ βρίσκονται στο προσωπικό τους αποκορύφωμα», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές επιμελήθηκαν ένα σύνολο δεδομένων με δεδομένα απόδοσης κάθε χρόνο από κάθε αθλητή στίβου που έχει αγωνιστεί σε ατομικό αγώνισμα σε Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1996 στην Ατλάντα. Ανέλυσαν τα δεδομένα λαμβάνοντας υπόψη πέντε παράγοντες: το φύλο, την εθνικότητα, τον τύπο της διοργάνωσης, πόσο καιρό ο αθλητής προπονήθηκε σε επίπεδο ελίτ και αν ήταν ή όχι χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων.

Τα ευρήματα των ερευνητών για τους αθλητές του στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Διαπίστωσαν ότι η μέση ηλικία συμμετοχής των αθλητών στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες παρέμεινε αξιοσημείωτα σταθερή τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες τις τελευταίες τρεις δεκαετίες: λίγο κάτω από τα 27 έτη. «Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι η ανάλυσή μας έδειξε επίσης ότι η μέση ηλικία αιχμής για αυτούς τους αθλητές ήταν τα 27», είπε ο Awosoga.

Μετά την ηλικία των 27 ετών, υπάρχει μόνο 44% πιθανότητα η κορυφαία επίδοση ενός αθλητή να μην έχει έρθει ακόμη και αυτός ο αριθμός μειώνεται κάθε επόμενο χρόνο.

«Η ηλικία, ωστόσο, δεν είναι ο μόνος παράγοντας στην κορύφωση ενός αθλητή», είπε ο Matthew Chow, προπτυχιακός φοιτητής οικονομικών και επίσης συγγραφέας της έρευνας. «Αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό είναι ότι ανακαλύψαμε επίσης ότι το να γνωρίζουμε ότι είναι χρονιά Ολυμπιακών Αγώνω βοηθά στην πρόβλεψη της απόδοσης ενός αθλητή».

Ενώ οι ερευνητές τονίζουν ότι η ανάλυσή τους είναι κυρίως θεωρητική, ελπίζουν ότι τα ευρήματα μπορούν να είναι χρήσιμα τόσο για τους αθλητές όσο και για τους φιλάθλους.

«Ο κύριο γνώμονας είναι ότι έχουμε δημιουργήσει μια λίστα με μεταβλητές που βοηθούν στην πρόβλεψη της ηλικίας αιχμής των αθλητών. Δεν μπορούν να αλλάξουν τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων, τα γονίδια ή την εθνικότητά τους, αλλά μπορούν να τροποποιήσουν τα προγράμματα προπόνησης για να ευθυγραμμιστούν καλύτερα με αυτούς τους βιολογικούς και εξωτερικούς παράγοντες», τόνισε ο Awosoga.

«Αυτό το είδος έρευνας βοηθά πραγματικά να κατανοήσουμε πόσο δύσκολο είναι να φτάσει κανείς στους Ολυμπιακούς Αγώνες εξαρχής. Όταν παρακολουθούμε αθλητές στίβου να αγωνίζονται, γινόμαστε μάρτυρες μιας στατιστικής ανωμαλίας: κάποιος που βρίσκεται στο απόγειο της σωματικής τους απόδοσης, ενώ επωφελείται και από ένα εξαιρετικά τυχαίο timing», κατέληξε ο Chow.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version