Οι ειδικοί διεξήγαγαν ένα πείραμα για να καθορίσουν εάν είναι καλύτερο να τρώτε πρωινό πριν ή μετά την γυμναστική. Η ανακάλυψή τους μπορεί να σας παροτρύνει να αλλάξετε την πρωινή σας ρουτίνα.
Είναι ένα κοινό ερώτημα που σχετίζεται με την υγεία: Πότε είναι η καλύτερη ώρα για το πρωινό γεύμα, πριν ή μετά τη γυμναστική; Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να τροφοδοτούν τον οργανισμό τους με καύσιμο πριν ξεκινήσουν το γυμναστήριο, ενώ σε άλλους αρέσει να γυμνάζονται με άδειο στομάχι και να απολαμβάνουν το πρωινό τους μετά.
Φαίνεται λοιπόν ότι ο χρόνος του γεύματος παίζει σημαντικό ρόλο για όσους θέλουν να αποκομίσουν μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία. Ο Javier Gonzalez από το Πανεπιστήμιο του Bath διεξήγαγε ένα πείραμα για να καθορίσει εάν είναι καλύτερο να τρώτε πρωινό πριν ή μετά την γυμναστική.
Ο καθηγητής μελέτησε δεκάδες άνδρες που είτε έτρωγαν πρωινό πριν από τη γυμναστική είτε ολοκλήρωναν μια προπόνηση σε κατάσταση νηστείας. Ανακάλυψε λοιπόν ότι όσοι περίμεναν να φάνε μέχρι να επιστρέψουν από το γυμναστήριο αποκόμισαν τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία. Είχαν μάλιστα χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις.
Η επιστημονική ομάδα χώρισε 30 άνδρες, που ήταν όλοι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σε τρεις ομάδες. Η μια ομάδα έκανε μια βόλτα με ποδήλατο με μέτριο ρυθμό σε εργαστήριο πριν φάει, ενώ η άλλη έτρωγε πρώτα πρωινό και στη συνέχεια έκανε τη βόλτα. Η τρίτη ομάδα δεν ασκούνταν καθόλου.
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism το 2019, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που ασκούνταν με άδειο στομάχι έκαιγαν περίπου τη διπλάσια ποσότητα λίπους από την ομάδα που ασκούνταν μετά το πρωινό.
Επιπλέον οφέλη από τη γυμναστική πριν το πρωινό γεύμα
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό το αποτέλεσμα οδήγησε σε χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της άσκησης όταν οι άνθρωποι γυμνάζονταν νηστικοί, κάτι που ανάγκασε το σώμα τους να χρησιμοποιεί περισσότερο λίπος από τον λιπώδη ιστό και όχι από τους μύες τους ως καύσιμο.
Ο καθηγητής Gonzalez σημείωσε ότι δεν υπήρχε αξιοσημείωτη διαφορά στην απώλεια βάρους μεταξύ των ομάδων. Διαπίστωσε όμως ότι όσοι δεν έτρωγαν πριν κάνουν ποδήλατο είχαν βελτιωμένη απόκριση στην ινσουλίνη του αίματος.
«Οι άνδρες που έκαναν ακριβώς την ίδια άσκηση αφού είχαν φάει το πρωινό τους δεν εμφάνισαν αυτή τη βελτίωση στην ανταπόκριση στην ινσουλίνη του αίματος», είπε ο Δρ. Gonzalez. Το εύρημα υποδηλώνει ότι αυτή η ομάδα θα είχε χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις.
«Μπορεί να είναι χρήσιμο να κάνετε τουλάχιστον λίγη γυμναστική πριν φάτε πρωινό. Αυτό φαίνεται να αυξάνει ορισμένα από τα μακροπρόθεσμα οφέλη, όπως η ανταπόκρισή μας στην ινσουλίνη, και πιθανώς η καύση του λίπους, που μπορεί να σχετίζονται με άλλα αποτελέσματα υγείας, αλλά όχι απαραίτητα απώλεια βάρους», τόνισε ο ειδικός στο podcast του ZOE Science & Nutrition.