Site icon Όλο Υγεία

Η λεπτομέρεια στον τρόπο που περπατάτε που μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο

Η λεπτομέρεια στον τρόπο που περπατάτε που μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο

Φωτογραφία: 123rf

Τα 10.000 βήματα την ημέρα είναι ένας στόχος για εκατομμύρια ανθρώπους. Αλλά μια λεπτομέρεια στον τρόπο με τον οποίο περπατάμε μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντικός. Έρευνες δείχνουν ότι το περπάτημα με ένα συγκεκριμένο ρυθμό θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών ανωμαλιών όπως η κολπική μαρμαρυγή.

Πόσα λεπτά περπάτημα την μέρα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 30%

Η λεπτομέρεια στο περπάτημα που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή και καρδιακές αρρυθμίες

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heart, Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι παρακολούθησαν περισσότερους από 420.000 ενήλικες, διαπίστωσαν ότι ο γρήγορος ρυθμός βαδίσματος ήταν πιο ωφέλιμος για γυναίκες κάτω των 60 ετών που είχαν υγιές βάρος και για εκείνες με προϋπάρχοντα μακροχρόνια προβλήματα υγείας.

Οι ειδικοί υποστήριξαν ότι τα ευρήματα έδειξαν ότι οι καρδιακές ανωμαλίες θα μπορούσαν να προληφθούν με την αντιμετώπιση παραγόντων του τρόπου ζωής, όπως η σωματική δραστηριότητα, από νωρίς στη ζωή του ατόμου.

Η έρευνα δείχνει ότι οι περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής έχουν διπλασιαστεί σε μόλις τρεις δεκαετίες, με περισσότερα από 60 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως. Οι πάσχοντες μπορούν να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια ή ακόμα και να υποστούν εγκεφαλικά επεισόδια ή αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, δηλαδή απώλεια κάθε καρδιακής δραστηριότητας.

Στη μελέτη, λίγο περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες είχαν μέσο ρυθμό βαδίσματος, με τέσσερις στους 10 να αναφέρουν γρήγορο ρυθμό και το υπόλοιπο 6% αργό ρυθμό βαδίσματος. Αυτά ορίστηκε ως εξής:

Σε μια παρακολούθηση 13 ετών, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι σχεδόν ένας στους δέκα ανέπτυξε ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού, μεταξύ των οποίων:

Εγκεφαλικό: Οι 3 παράγοντες που απειλούν την υγεία των αγγείων – Αυξάνουν τον κίνδυνο για σοβαρό επεισόδιο

Τα ενθαρρυντικά ευρήματα της μελέτης

Στη συνέχεια, λήφθηκαν υπόψη παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως οι επιλογές τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα. Τελικά, διαπίστωσαν ότι ένας μέσος ρυθμός βαδίσματος μείωσε τον κίνδυνο όλων των ανωμαλιών του καρδιακού ρυθμού κατά περισσότερο από το ένα τρίτο (35%), ενώ ένας γρήγορος ρυθμός βαδίσματος μείωσε τον κίνδυνο κατά 43%.

Σε σύγκριση με εκείνους που ανέφεραν ότι περπατούσαν με πιο αργό ρυθμό, αυτοί οι δύο ρυθμοί μείωσαν επίσης τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής μεμονωμένα κατά 38 και 46% αντίστοιχα. Ο κίνδυνος καρδιακών αρρυθμιών μειώθηκε επίσης κατά 21 και 39%.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, αναγνώρισαν ότι η μελέτη ήταν απλώς παρατηρητική και δεν μπορούσε να αποδείξει γιατί το πιο γρήγορο περπάτημα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο. Η εργασία είχε επίσης ορισμένους περιορισμούς, ανέφεραν, μεταξύ των οποίων το γεγονός ότι τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας αναφέρονταν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Jill Pell του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, δήλωσαν: «Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που διερευνά τις οδούς που υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ του ρυθμού βαδίσματος και των αρρυθμιών και παρέχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι μεταβολικοί και φλεγμονώδεις παράγοντες μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο: το ταχύτερο βάδισμα μείωσε τον κίνδυνο παχυσαρκίας και φλεγμονής, γεγονός που, με τη σειρά του, μείωσε τον κίνδυνο αρρυθμίας».

«Αυτό το εύρημα είναι βιολογικά εύλογο επειδή οι αθροιστικές επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο ρυθμός βαδίσματος σχετίζεται αντίστροφα με μεταβολικούς παράγοντες, όπως η παχυσαρκία, η HbA1c (γλυκόζη νηστείας), ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι οποίοι, με τη σειρά τους, σχετίζονται με τον κίνδυνο αρρυθμιών», πρόσθεσε η ερευνήτρια.

Τα προβλήματα υγείας που προκαλεί ο καθιστικός τρόπος ζωής

Ο σύγχρονος καθιστικός τρόπος ζωής στις δυτικές χώρες, όπου οι Βρετανοί περνούν τις ώρες εργασίας τους καθισμένοι στο γραφείο και στη συνέχεια κάθονται σε τρένο ή αυτοκίνητο στο δρόμο για το σπίτι για να καθίσουν στη συνέχεια μπροστά στην τηλεόραση, έχει εκτιμηθεί ότι σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει τον ετήσιο παγκόσμιο αριθμό θανάτων από σωματική αδράνεια σε περίπου 2 εκατομμύρια ετησίως, γεγονός που την καθιστά μια από τις 10 κορυφαίες αιτίες θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως.

Κολπική μαρμαρυγή: Νέα θεραπεία αξιοποιεί τα ανοσοκύττταρα του οργανισμού

Η σωματική αδράνεια έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με προβλήματα υγείας όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και με προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Πηγές: Daily Mail, Cleveland Clinic, Heart, World Health Organization

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version