Το αγαπημένο μάθημα άσκησης της Μέγκαν Μαρκλ, η hot yoga, αποδείχθηκε ότι ανακουφίζει από την κατάθλιψη.
Η Meghan Markle είναι μεγάλη θαυμάστρια της hot yoga και για καλό λόγο: πρόσφατη μελέτη απέδειξε ότι μια εβδομαδιαία συνεδρία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
Τα ευρήματα ήταν τόσο σημαντικά που το αγαπημένο μάθημα άσκησης της Μέγκαν θα μπορούσε σύντομα να συνταγογραφηθεί ως πιθανή θεραπεία για παθήσεις ψυχικής υγείας, αντί να βασίζεται σε αντικαταθλιπτικά φάρμακα.
Όταν η Μέγκαν μίλησε ανοιχτά για την κατάθλιψη
Η Μέγκαν Μαρκλ, αποκάλυψε σε συνέντευξή της στην Όπρα Γουίνφρεϊ το 2022, πώς αντιμετώπισε πρόβλημα με την ψυχική της υγεία και πως δεν έβλεπε διέξοδο από τη δίνη στην οποία είχε περιπέσει. Μεταξύ άλλων η Μαρκλ, που με την είσοδό της στο Μπάκιγχαμ έφερε τα πάνω-κάτω, σημείωσε ότι πολλοί άνθρωποι ένιωθαν όπως και εκείνη, όταν εγκλωβίστηκαν στην απομόνωση κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
Όπως είπε δεν ήταν εύκολη η απόφαση να βγει και να τοποθετηθεί δημοσίως για τις αυτοκτονικές της τάσεις.
«Όλοι πρέπει, όταν μπορούμε, αν νιώθουμε αρκετά γενναίοι, να μιλήσουμε ειλικρινά για την εμπειρία μας. Δίνει στους άλλους χώρο και κουράγιο να κάνουν το ίδιο, αλλά περισσότερο από αυτό να νιώθουν πραγματικά ότι δεν είσαι μόνο, γιατί πιστεύω ότι συχνά αυτό μπορεί να είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο όταν νιώθεις έτσι, δεν βλέπεις διέξοδο» ανέφερε η δούκισσα του Σάσσεξ.
Τα ευρήματα της μελέτης
Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή ενηλίκων με μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη, όσοι συμμετείχαν σε συνεδρίες hot yoga παρουσίασαν μείωση στα καταθλιπτικά συμπτώματα. Τα αποτελέσματα της δοκιμής, της οποίας ηγήθηκαν ερευνητές στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH), ιδρυτικό μέλος του Mass General Brigham (MGB), και δημοσιεύθηκαν στο Journal of Clinical Psychiatry, δείχνουν ότι η hot yoga θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με κατάθλιψη.
Στην κλινική δοκιμή οκτώ εβδομάδων, 80 συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: μία που έκανε 90λεπτες συνεδρίες Bikram yoga σε δωμάτιο 40,5οC (105°F) και μια δεύτερη ομάδα που τοποθετήθηκε σε λίστα αναμονής. Συνολικά 33 συμμετέχοντες στην ομάδα γιόγκα και 32 στην ομάδα λίστας αναμονής συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση.
Μετά από οκτώ εβδομάδες, οι συμμετέχοντες στη γιόγκα εμφάνισαν σημαντικά μεγαλύτερη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων από τους συμμετέχοντες στη λίστα αναμονής, όπως αξιολογήθηκε μέσω αυτού που είναι γνωστό ως κλίμακα καταθλιπτικής συμπτωματολογίας (IDS-CR).
Επίσης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το 59,3% των συμμετεχόντων στη γιόγκα είχαν 50% ή μεγαλύτερη μείωση στα συμπτώματα, σε σύγκριση με το 6,3% των συμμετεχόντων στη λίστα αναμονής.
Επιπλέον, το 44% πέτυχε τόσο χαμηλές βαθμολογίες IDS-CR που η κατάθλιψή τους θεωρήθηκε σε ύφεση, σε σύγκριση με 6,3% στο σκέλος της λίστας αναμονής.
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μειώθηκαν ακόμη και σε συμμετέχοντες που έλαβαν μόνο τη μισή από τη συνταγογραφούμενη «δόση» γιόγκα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι συνεδρίες hot yoga μόνο μία φορά την εβδομάδα θα μπορούσαν να είναι ευεργετικές.
«Η γιόγκα και οι παρεμβάσεις που βασίζονται στη θερμότητα θα μπορούσαν ενδεχομένως να αλλάξουν την πορεία της θεραπείας για ασθενείς με κατάθλιψη παρέχοντας μια προσέγγιση που δεν βασίζεται σε φάρμακα με πρόσθετα φυσικά οφέλη ως μπόνους», λέει η επικεφαλής συγγραφέας Maren Nyer, Ph.D., διευθύντρια της Yoga. Σπουδάζει στο Κλινικό και Ερευνητικό Πρόγραμμα κατάθλιψης στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν θετικά τις συνεδρίες Hot yoga και δεν παρουσίασαν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που να σχετίζονται με την παρέμβαση.
«Χρειάζεται μελλοντική έρευνα για να συγκριθεί η hot yoga με τη μη θερμαινόμενη γιόγκα για την κατάθλιψη για να διερευνηθεί εάν η ζέστη έχει οφέλη πέρα από αυτά της γιόγκα για τη θεραπεία της κατάθλιψης, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τα πολλά υποσχόμενα στοιχεία για την υπερθερμία ολόκληρου του σώματος ως θεραπεία για τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. ” λέει ο ανώτερος συγγραφέας David Mischoulon, MD, Ph.D., Διευθυντής στο Κλινικό και Ερευνητικό Πρόγραμμα για την Κατάθλιψη στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.