Όλοι έχουμε ακούσει ότι η άσκηση είναι καλή για την υγεία, αλλά λίγοι πιστεύουν -και ακόμη λιγότεροι το εφαρμόζουν- ότι αυτό ισχύει τόσο για τους ηλικιωμένους όσο και για οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι κανείς δεν είναι «πολύ μεγάλος» για να κινηθεί, να δυναμώσει και να βελτιώσει την υγεία σου και μια 85χρονη Γερμανίδα το αποδεικνύει περίτρανα!
Τι πρέπει να κάνουν οι 50άρες κάθε μέρα πριν τις 9 το πρωί για αντιγήρανση και μακροζωία
Η 85χρονη που δεν είχε ασκηθεί ποτέ μέχρι τα 55 της
Η 85χρονη σήμερα Erika Rischko από το Langenfeld της Γερμανίας ήταν 55 ετών όταν ξεκίνησε την εμπειρία της στο γυμναστήριο. Πήγε τα πράγματα σε άλλο επίπεδο όταν έγινε 76 ετών και τώρα μοιράζεται τις συμβουλές της με περισσότερους από 133.000 ακόλουθους στο Instagram. Πιο πρόσφατα, δημοσίευσε την προπόνησή της για το πάνω μέρος του σώματος.
«Όταν πρόκειται για την οικοδόμηση δύναμης στο πάνω μέρος του σώματος, συχνά υποθέτουμε ότι τα βάρη ή τα μηχανήματα είναι οι μόνες επιλογές. Ωστόσο, αυτή η προπόνηση στο πάνω μέρος του σώματος δείχνει ότι μια απλή ζώνη αντίστασης μπορεί να ενισχύσει αποτελεσματικά τα χέρια, τους ώμους, την πλάτη και το στήθος σας», γράφει στη λεζάντα. «Και το καλύτερο: μπορείτε να το κάνετε στο σπίτι. Δεν χρειάζεται γυμναστήριο».
Προπόνηση 20 λεπτών για το πάνω μέρος του σώματος για ηλικιωμένους
- 4 push-ups
- 6 x μισές κάμψεις δικέφαλου γονατιστή για κάθε χέρι
- 4 x ππίσθιες εκτάσεις όρθια για κάθε χέρι
- 4 x έλξεις βραχίονα όρθια για κάθε πλευρά
- 4 x εκτάσεις χεριών πάνω από το κεφάλι και σε όλο τον κορμό γονατιστή
Η καθημερινή συνήθεια που βελτιώνει τη μνήμη και κρατάει υγιή τον εγκέφαλο σύμφωνα με μελέτη
Πώς έβαλε την άσκηση στη ζωή της και τι προπονήσεις κάνει στα 85 της
Ενώ η προπόνηση ενδυνάμωσης είναι πλέον τακτικό χαρακτηριστικό στη ζωή της Rischko, μέχρι τα 55 της δεν ασκούταν καθόλου. «Υπάρχουν τρεις λόγοι για αυτό: τα γυμναστήρια δεν ήταν δημοφιλή τότε, ήμουν απασχολημένη με το να μεγαλώνω τα δύο παιδιά μου και ο πατέρας μου ήταν άρρωστος για πολλά χρόνια δεν υπήρχε καμία βοήθεια από το κράτος τότε, οπότε ήμουν ο κύριος φροντιστής του», περιγράφει στο Women’s Health και συνεχίζει:
«Στην αρχή πήγαινα γυμναστήριο τρεις φορές την εβδομάδα και έκανα προπόνηση με βάρη για περίπου μία ώρα. Ήξερα τι να κάνω μόνο επειδή ένας προπονητής μου έδωσε ένα πλάνο και κάθε τρεις μήνες, έλεγχε την πρόοδό μου μέσω δοκιμών δύναμης, όπως πόσο βάρος μπορώ να σηκώσω σε ορισμένες κινήσεις και μου παρείχε ένα ενημερωμένο πρόγραμμα προπόνησης ενδυνάμωσης με βάση τα αποτελέσματα».
Έπειτα από περίπου ένα χρόνο, πρόσθεσε μερικά προπονήσεις στη ρουτίνα μου, όπως ασκήσεις για ολόκληρο το σώμα. Έπειτα άρχισα να χρησιμοποιεί το κωπηλατικό και να πηγαίνει σε μαθήματα spin. Συμμετείχε ακόμη και σε μερικούς αγώνες κωπηλασίας και σε έναν μαραθώνιο τεσσάρων-πέντε ωρών.
Μετά, πριν από περίπου οκτώ χρόνια, μπήκα στη λειτουργική φυσική κατάσταση. «Ένα νέο γήπεδο λειτουργικής γυμναστικής είχε δημιουργηθεί στο γυμναστήριό μου και μου άρεσε – γυμναζόμουν για δύο-τρεις ώρες κάθε πρωί», αναφέρει.
Μόλις έκλεισε τα 76, η Rischko αύξησε τη συχνότητα και την ένταση της προπόνησής της καθώς η κόρη της μετακόμισε κοντά και άρχισαν να πηγαίνουν μαζί στο γυμναστήριο. Πήγαιναν τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα, συν μια μέρα το Σαββατοκύριακο. Η Rischko εξακολουθεί να κάνει αυτές τις έξι συνεδρίες την εβδομάδα μέχρι σήμερα, εννέα χρόνια αργότερα.
«Τα μόνα δύο πράγματα που δεν μπορώ να κάνω είναι να τρέξω και να πηδήξω, γιατί έχω δύο τεχνητά γόνατα και έχω κάνει εγχείρηση σπονδυλικής στήλης», μοιράζεται με το Women’s Health UK. «Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι και άλλες ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι επώδυνες. Σπάνια πονάω τόσο πολύ ώστε να μην μπορώ να αντεπεξέλθω, αλλά αν συμβαίνει, δοκιμάζω μια τροποποιημένη έκδοση πριν τα παρατήσω».
Τι πρέπει να τρώμε πριν και μετά την άσκηση για απώλεια βάρους – Πόση ώρα να μεσολαβεί
Τα τελευταία της σοφά λόγια: «Ποτέ δεν είσαι πολύ μεγάλος για να ξεκινήσεις την άσκηση και μπορείς να είσαι σε όποια φόρμα θέλεις».
Πηγές: Women’s Health, NIH, Instagram