Εγκέφαλος: «Είμαι νευροεπιστήμονας – Η συνήθεια των 10 λεπτών που προστατεύει το μυαλό»

Είμαι νευροεπιστήμονας - Η καθημερινή συνήθεια των 10 λεπτών για ένα υγιές μυαλό

Μικρές και τακτικές αλλαγές στην καθημερινότητα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την εγκέφαλο μας και να οδηγήσουν σε ένα πιο υγιές μυαλό σύμφωνα με τη Δρ. Wendy Suzuki, καθηγήτρια νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU),

Η υγεία του εγκεφάλου αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τη γενικότερη ευεξία και τη μακροπρόθεσμη ποιότητα ζωής. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τις αυξημένες απαιτήσεις και το καθημερινό άγχος μπορεί να επιβαρύνει τη γνωστική λειτουργία και την ψυχική υγεία.

Mακροζωία: Τα μυστικά για να διατηρήσετε το σώμα και το μυαλό σας υγιή από ειδικό του Κλίβελαντ

Εγκέφαλος: Η 10λεπτη συνήθεια που ενισχύει τη χημεία του

Σύμφωνα με τη Δρ. Wendy Suzuki, το περπάτημα είναι μία από τις πιο απλές, αλλά και αποτελεσματικές δραστηριότητες που μπορούμε να εντάξουμε στη ζωή μας για να βελτιώσουμε τη νοητική μας ευκρίνεια.

«Μόλις 10 λεπτά περπατήματος, που ο καθένας μπορεί να κάνει οπουδήποτε, μειώνουν τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης», είπε η Suzuki κατά τη διάρκεια πρόσφατης εμφάνισής της στο TED Intersections.

Ένα καθημερινό δεκάλεπτο περπάτημα μπορεί να επιφέρει αξιοσημείωτες αλλαγές στο νευροχημικό περιβάλλον του εγκεφάλου.

Όπως εξηγεί η Δρ. Suzuki, αυτή η μικρή, αλλά σταθερή σωματική δραστηριότητα προκαλεί την απελευθέρωση ουσιών όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, οι οποίες σχετίζονται με θετικά συναισθήματα και ψυχική ισορροπία. «Το να κάνεις μια βόλτα μπορεί να είναι σαν να κάνεις ένα “αφρόλουτρο νευροχημείας”», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πόσο άμεσα και θετικά μπορεί να επηρεάσει την ψυχική μας διάθεση.

Η θετική επίδραση του περπατήματος στην εγκεφαλική χημεία δεν περιορίζεται όμως μόνο στην καλή διάθεση. Η Δρ. Suzuki εξηγεί ότι μακροχρόνια, η τακτική σωματική δραστηριότητα ενισχύει την ανάπτυξη των νευρωνικών κυττάρων, με αποτέλεσμα την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου.

Τα αυξητικά αυτά «νευροτροφικά» στοιχεία βοηθούν στη δημιουργία νέων συνδέσεων ανάμεσα στους νευρώνες και στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, προσφέροντας προστασία απέναντι στη φθορά που προκαλούν ο χρόνος και η αδράνεια.

Η σωματική δραστηριότητα ως προστασία από την άνοια

Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας και άλλων νευροεκφυλιστικών νόσων.

Μια συστηματική ανασκόπηση του 2022 που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Neurology αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που ασχολούνταν τακτικά με τη φυσική δραστηριότητα είχαν κατά 17% χαμηλότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με όσους δεν ασκούνταν. Η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει την τεράστια σημασία της καθημερινής άσκησης στη μακροχρόνια προστασία του εγκεφάλου.

Δεν είναι όμως μόνο το περπάτημα που μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλο. Η Δρ. Suzuki συμβουλεύει να εντάξουμε και άλλες μορφές δραστηριότητας που απαιτούν στρατηγική και προσοχή, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ ή ακόμα και το τένις. Αυτές οι δραστηριότητες δεν ενισχύουν μόνο τη σωματική μας κατάσταση, αλλά και τον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη λήψη αποφάσεων, τη συγκέντρωση και τη στρατηγική σκέψη.

Η εκπαίδευση του εγκεφάλου με δραστηριότητες στρατηγικής μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την καθημερινή μας λειτουργικότητα και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

Άνοια: Το νέο τεστ που κάνει διάγνωση με πάνω από 93% ακρίβεια μέσα σε δευτερόλεπτα

Η προσωπική εμπειρία της Δρ. Suzuki με την άσκηση

Η ίδια η Δρ. Suzuki βίωσε προσωπικά τα οφέλη της άσκησης όταν, για αρκετά χρόνια, εστίασε στην καριέρα της και παραμέλησε τη σωματική της υγεία. Η μεταστροφή της συνέβη όταν συμμετείχε σε ένα ταξίδι ράφτινγκ σε ποτάμι στο Περού, όπου συνειδητοποίησε πόσο καλό έκανε η φυσική δραστηριότητα στο σώμα και στο μυαλό της. Αυτή η εμπειρία την οδήγησε στην έρευνα για την επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο και στη συγγραφή βιβλίων και σεμιναρίων για την υγεία του εγκεφάλου.

Πώς να ενσωματώσεις το περπάτημα στη ζωή σου

Το περπάτημα μπορεί να φαίνεται μια απλή δραστηριότητα, αλλά η ενσωμάτωσή του στη καθημερινή ρουτίνα απαιτεί λίγη προσαρμογή. Η Δρ. Suzuki προτείνει να βρεις την κατάλληλη ώρα μέσα στη μέρα που μπορείτε να κάνετεμια μικρή βόλτα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να κάνετε διάλειμμα από την εργασία σας.

«Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας μπορείς να γυμναστείς είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να γυμναστείς», εξηγεί, δίνοντας έμφαση στο πόσο πολύτιμο είναι να βρεις χρόνο, ανεξάρτητα από το πρόγραμμά σου.

Ακόμα κι αν νιώθεις ότι δεν έχεις αρκετό χρόνο, μπορείς να ξεκινήσεις με μικρά βήματα. Δοκίμασε να κάνεις ένα δεκάλεπτο περίπατο πριν το πρωινό σου, κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος ή το απόγευμα μετά τη δουλειά. Το πιο σημαντικό είναι η συνέπεια και η σταθερότητα, καθώς τα μακροχρόνια οφέλη της τακτικής κίνησης δεν αργούν να φανούν.

Αν και πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς και ακμαίου εγκεφάλου, η σωματική δραστηριότητα και συγκεκριμένα το περπάτημα προσφέρει έναν απλό, προσβάσιμο και οικονομικό τρόπο να φροντίσουμε το νου μας.

Περπάτημα: Πόσα λεπτά καθημερινά χρειάζονται οι άνω των 40 για να ζήσουν 5 χρόνια περισσότερο

Η Δρ. Suzuki υπογραμμίζει ότι ακόμα κι αν κάποιος έχει περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του χωρίς να ασκείται, ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσει. Η επένδυση λίγων λεπτών την ημέρα σε έναν περίπατο μπορεί να προσφέρει μακροχρόνια οφέλη, όχι μόνο για το σώμα, αλλά και για τον εγκέφαλο.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top