Site icon Όλο Υγεία

Αρθρίτιδα: 3 ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο

αρθρίτιδα

Η άσκηση μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που έχετε στο μυαλό σας, αν υποφέρετε από πόνο αρθρίτιδας.

Ωστόσο, η τακτική άσκηση χαμηλής έντασης -από αεροβική μέχρι ασκήσεις ευλυγισίας- μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματά σας και να συμβάλλει στην πρόληψη μελλοντικού πόνου.

Τι είναι η αρθρίτιδα;

Η αρθρίτιδα αναφέρεται στη φλεγμονή της άρθρωσης ή σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις ή σε άλατα. Αποτελεί σύμπτωμα τουλάχιστον 100 παθήσεων οι οποίες ονομάζονται ρευματικά νοσήματα. Η πάθηση μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο, πόνο και δυσκαμψία των προσβεβλημένων αρθρώσεων ή των αρθρικών δομών, όπως οι σύνδεσμοι ή οι τένοντες. Ένα άτομο μπορεί επίσης να θεωρεί δύσκολο να κινήσει τις αρθρώσεις στις οποίες εντοπίζεται η αρθρίτιδα.

Οι τύποι αρθρίτιδας που προσβάλλουν τους ενήλικες

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στις αρθρώσεις, προκαλώντας φλεγμονή και καταστροφή τους. Οι αιτίες της ρευματοειδούς αρθρίτιδας δεν είναι πλήρως κατανοητές, αλλά συμπεριλαμβάνουν γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η φθορά των αρθρώσεων που σχετίζεται με τη φυσιολογική γήρανση και τη φθορά των αρθρικών χόνδρων. Συχνά συμβαίνει στις αρθρώσεις των γονάτων, των ισχίων, των χεριών και των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης.

Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας περιλαμβάνουν πόνο, πρήξιμο, ακαμψία, αστάθεια της άρθρωσης και περιορισμένη κίνηση των αρθρώσεων. Η ακρίβεια και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτώνται από τον τύπο της αρθρίτιδας. Η διάγνωση γίνεται μέσω κλινικής αξιολόγησης, ακτινογραφίας, αιματολογικών εξετάσεων και, σε ορισμένες περιπτώσεις με αρθροσκόπηση.

Η αντιμετώπιση της αρθρίτιδας περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία, άσκηση, αλλαγές στον τρόπο ζωής και σε ορισμένες περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση. Σε ορισμένες μορφές αρθρίτιδας, αναλγητικά σκευάσματα και αντιφλεγμονώδεις φαρμακευτικές ουσίες  μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ιατρό για την ακριβή διάγνωση και αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, καθώς η θεραπεία μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της νόσου. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε, καθώς και γιατί και πώς θα πρέπει να εντάξετε την άσκηση στην καθημερινή σας ρουτίνα αν έχετε αρθρίτιδα.

Γιατί να γυμναστείτε όταν έχετε αρθρίτιδα

Η άσκηση είναι καλή για το σώμα και το πνεύμα σας, επειδή ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας, αυξάνει την αντοχή και βελτιώνει τον ύπνο. Για τα άτομα με αρθρίτιδα, υπάρχουν ακόμη περισσότερα οφέλη:

Τι πρέπει να ενδυναμώσετε με την άσκηση

Υπάρχουν μερικοί τύποι άσκησης που είναι γενικά ευεργετικοί για τα άτομα με αρθρίτιδα:

yoga και αρθρίτιδα

3 ασκήσεις που τη βελτιώνουν

Οι παρακάτω ασκήσεις εφαρμόζονται σε όλα τα θεραπευτικά προγράμματα άσκησης:

1 Ασκήσεις ισορροπίας

Οι ασκήσεις ισορροπίας σείναι μια καλή ιδέα αν έχετε διαγνωστεί με αρθρίτιδα.

Η γιόγκα και το Τάι Τσι είναι ασκήσεις ισορροπίας που μπορείτε να κάνετε οπουδήποτε και δεν χρειάζεστε ακριβό εξοπλισμό. Επίσης, με την καθοδήγηση ενός ειδικού, μπορείτε να δοκιμάσετε τις ακόλουθες ασκήσεις:

2 Ασκήσεις ευλυγισίας

Η ευλυγισία αναφέρεται στην ικανότητα ενός μυός να επιμηκύνεται. Δηλαδή παραπέμπει στο μήκος και στην ικανότητα διάτασης των μυών, των τενόντων, των συνδέσμων και των αρθρικών θυλάκων. Τι ασκήσεις να κάνετε:

3 Μυική ενδυνάμωση

Οι ήπιες ασκήσεις με βαράκια και ketllebell και οι ασκήσεις όπου χρησιμοποιείται το σωματικό βάρος ως αντίσταση, όπως το pilates και η yoga, μπορούν να ωφελήσουν όσους υποφέρουν από αρθρίτιδα. Δοκιμάστε:

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, τουλάχιστον 150 λεπτά φυσικής άσκησης εβδομαδιαίως λειτουργούν τόσο προληπτικά, όσο και καταπραϋντικά κατά της αρθρίτιδας.

Προτού δοκιμάσετε οποιαδήποτε άσκηση συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.

Σοφία Λαλιωτίτη
Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Exit mobile version