Το αντηλιακό προσώπου είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Με ποια κριτήρια θα επιλέξετε το κατάλληλο αντηλιακό για εσάς;
Η ιατρική έρευνα έχει αναγάγει το αντηλιακό προσώπου, και γενικά τα αντηλιακά, σε απαραίτητο αμυντικό όπλο κατά του καρκίνου του δέρματος και της πρόωρης γήρανσης εξελίσσοντας διαρκώς τα συστατικά και τη δράση τους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το 80% των δερματικών βλαβών που χαρακτηρίζονται ως γήρανση οφείλονται στην έκθεση στον ήλιο και τα κακά νέα είναι πως μόνο το 1/3 των γυναικών χρησιμοποιεί αντηλιακό καθημερινά.
Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο γίνονται πιο προσεκτικές σε σχέση με την αντηλιακή τους προστασία και, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα, το 87% των γυναικών χρησιμοποιούν SPF15 ή υψηλότερο. O γιατρός Ιάκωβος Γκόγκουα μας εξηγεί:
Συστατικά στα αντηλιακό προσώπου: Ποια επιλέγετε και ποια αποφεύγετε
Τα αντηλιακά είναι σύνθετα προϊόντα με προστατευτικές και καλλυντικές ιδιότητες. Περιέχουν είτε φυσικά είτε χημικά αντηλιακά φίλτρα, ενυδατικά συστατικά, ουσίες που τα αναδεικνύουν σε αδιάβροχα ή αντιρυτιδικά, άλλα καλύπτουν πρόσωπο και σώμα κ.ά.
Τι να αποφεύγετε Ένα από τα πλέον επικίνδυνα συστατικά που μπορεί να περιέχει ένα αντηλιακό προσώπου είναι η οξυβενζόνη, μια χημική ουσία που μπορεί να διαταράξει την ορμονική ισορροπία. Αποφύγετε επίσης την παλμιτική ρητινόλη (ή παλμιτικός εστέρας ρετινόλης), έναν τύπο βιταμίνης Α που έχει συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος και το οtyl-methacinnamate, που έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί βλάβες στα κύτταρα του δέρματος αλλά και αλλεργίες.
Τι να επιλέγετε Για απόλυτη προστασία από τις ακτίνες Α και Β, το αντηλιακό σας θα πρέπει να φέρει την ένδειξη «προστασία ευρέος φάσματος», ενώ θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον μία από τις εξής ουσίες: τα φυσικά φίλτρα αβοβενζόνη και ecamsule ή τα χημικά φίλτρα διοξείδιο τιτανίου και οξείδιο ψευδαργύρου. Τέλος, εκτός από φίλτρα, προτιμήστε αντηλιακά που περιέχουν και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες (όπως βιταμίνες Ε και C, σελήνιο, gingo biloba, πράσινο τσάι, πολυφαινόλες, εκχύλισμα ερυθρελάτης κ.ά.), υαλουρονικό για να έχουν μεγαλύτερη δράση έναντι των ελεύθερων ριζών, αλλά και ενυδατικές ουσίες για να διατηρούν την υγρασία της επιδερμίδας σας.
Ποιες είναι οι διαφορές των φυσικών και των χημικών φίλτρων;
Τα φυσικά φίλτρα αποτελούνται από ανόργανες ενώσεις ορυκτών και αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία. Αυτή είναι η βασική διαφορά που έχουν με τα χημικά φίλτρα, τα οποία την απορροφούν. Είναι πιο φιλικά προς την επιδερμίδα και δεν προκαλούν ερεθισμούς (γι’ αυτό και είναι ιδανικά για παιδιά και ευαίσθητες ή με τάση ακμής επιδερμίδες) και προσφέρουν προστασία ευρέως φάσματος από την πρώτη στιγμή εφαρμογής.
Τα χημικά φίλτρα είναι συνδυασμοί οργανικών ενώσεων με βάση τον άνθρακα ‒με πιο γνωστές την οξυβενζόνη, το οκτοκρυλένιο, την αβοβενζόνη‒ και απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία. Σε αντίθεση με τα φυσικά φίλτρα, δεν χρειάζονται τόσο συχνή ανανέωση και είναι ευχάριστα στη χρήση επειδή είναι λεπτόρρευστα και απλώνονται εύκολα. Ωστόσο, για να δράσουν αποτελεσματικά πρέπει να μεσολαβήσουν 20 λεπτά από την εφαρμογή τους.
Τι αντηλιακά να επιλέξετε ανάλογα με την επιδερμίδα σας;
Αν έχετε:
- Λιπαρή επιδερμίδα ή τάση λιπαρότητας, προτιμήστε λεπτόρευστες υφές, όπως τζελ και ελαφριές λοσιόν με συστατικά όπως η ensulizole, που είναι λιγότερο λιπαρή.
- Ξηρή επιδερμίδα, προτιμήστε αντίστοιχα ένα ενυδατικό αντηλιακό με τη μορφή κρέμας.
- Εξαιρετικά ευαίσθητη στον ήλιο και δυσανεκτική επιδερμίδα, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πολύ υψηλή αντηλιακή προστασία και στοχευμένα αντηλιακά προϊόντα.
- Μέτρια ανθεκτική και δεν εμφανίζει κοκκινίλες κατά την έκθεσή σας στον ήλιο τότε επιλέξτε υψηλή αντηλιακή προστασία.
- Ανθεκτική στον ήλιο επιδερμίδα χρησιμοποιήστε μέτρια αντηλιακή προστασία.
- Ακνεϊκή επιδερμίδα είναι καλύτερο να αποφεύγετε τη χρήση αντηλιακών με συστατικά που ενδέχεται να επιδεινώσουν τη φλεγμονή που υπάρχει ήδη. Επιλέξτε αντηλιακά κατάλληλα για ακνεϊκά δέρματα, που βοηθούν στη μείωση της λιπαρότητας και ρυθμίζουν την έκκριση σμήγματος.
Σε κάθε περίπτωση, για πιο ασφαλή και αποτελεσματικότερη δράση των αντηλιακών, συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας για τον τύπο αντηλιακού που πρέπει να επιλέξετε.