Spoiler: Εάν νιώθετε φαγούρα και κάψιμο, έχετε τρίχες που φυτρώνουν προς τα μέσα και εκδορές, τότε κάτι δεν κάνετε καλά με το ξυραφάκι. Δείτε ποιοι τρόποι θα σας βοηθήσουν ώστε το ξύρισμα στα πόδια να γίνει σωστά. Τους συστήνει η δερματολόγος – αφροδισιολόγοι δρ Κυριακή Παλτατζίδου.
Το ξύρισμα στα πόδια είναι ο πιο γρήγορος και οικονομικός τρόπος για να κάνετε αποτρίχωση και να αφαιρέσετε την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα σε σύγκριση με άλλους τρόπους όπως η αποτρίχωση με κερί ή η αποτρίχωση με λέιζερ. Αν θέλετε να αποφύγετε ερεθισμούς και τσουξίματα στο δέρμα, αυτοί οι τρόποι που προτείνει η δερματολόγος θα σας βοηθήσουν να έχετε και απαλό δέρμα και λείο.
1. Βρέξτε το δέρμα σας με ζεστό νερό
Προτού ξυρίσετε τα πόδια σας, βρέξτε το δέρμα σας με ζεστό νερό για να μαλακώσετε τις τρίχες και να ανοίξουν οι πόροι. Το ξύρισμα στα πόδια προς το τέλος του ντους είναι καλή ιδέα επειδή το δέρμα είναι ενυδατωμένο, πράγμα που σημαίνει μικρότερο κίνδυνο ερεθισμού. Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε στα πόδια μια πετσέτα εμποτισμένη σε ζεστό νερό, για 1-2 λεπτά.
2, Εφαρμόστε κρέμα ή τζελ ξυρίσματος
Ό,τι κι αν κάνετε, μην ξυρίζετε το δέρμα σας στεγνό. Υπάρχει περίπτωση να κόψετε το δέρμα σας και να νιώσετε κάψιμο. Το ξύρισμα σε στεγνό δέρμα ή μόνο με νερό προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα. Μια κρέμα ή τζελ βοηθά το ξυράφι να γλιστράει πιο εύκολα πάνω από το δέρμα, μειώνοντας την πιθανότητα κοψιμάτων.
3. Ξυρίζετε τις τρίχες με τη φορά που μεγαλώνουν
Η δερματολόγος συνιστά το ξύρισμα προς την κατεύθυνση που μεγαλώνουν οι τρίχες. Αν και πολλοί πιστεύουν ότι το ξύρισμα στα πόδια πρέπει να γίνεται κόντρα στη φορά που μεγαλώνουν οι τρίχες, επειδή χαρίζει πιο λείο δέρμα, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο τριχών που μεγαλώνουν προς τα μέσα.
«Ο ιατρικός όρος είναι ψευδοθυλακίτιδα (pseudofolliculitis barbae), όπου οι τρίχες δεν μεγαλώνουν στο κέντρο του θύλακα αλλά γυρίζουν προς τα μέσα και τραυματίζουν το τοίχωμα του. Αποτέλεσμα; Φλεγμονή, κοκκίνισμα, έντονος κνησμός και σπυράκια με πύον. Όταν η φλεγμονή επιμένει, δημιουργεί ουλή ή δυσχρωμίες, υπερμελάχρωση ή υπομελάχρωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις το φαινόμενο συνοδεύεται από πρήξιμο και πόνο.» εξηγεί η δερματολόγος.
Επίσης, μην κάνετε ξύρισμα στα πόδια όταν υπάρχει κόψιμο ή πληγή. Εάν έχετε κάποια δερματική λοίμωξη, το ξύρισμα στην περιοχή θα επιβραδύνει την επούλωση ή, ακόμη χειρότερα, θα εξαπλώσει τη λοίμωξη, επιδεινώνοντάς τη. Τέλος, μη βιάζεστε να ξυρίσετε τα πόδια γιατί θα δημιουργηθούν επώδυνα κοψίματα και ερεθισμοί.
4. Ενυδατώστε το δέρμα
Μόλις τελειώσετε το ξύρισμα στα πόδια, απλώστε μια ενυδατική κρέμα. Το ξύρισμα συνήθως προκαλεί ξηρότητα καθώς απομακρύνει τα φυσικά έλαια του δέρματος. Αυτά προστατεύουν το δέρμα από την αφυδάτωση οπότε μετά το ξύρισμα ενδέχεται να έχετε αίσθηση ξηρού δέρματος και αίσθηση τραβήγματος. Η χρήση κάποιου ενυδατικού προϊόντος θα διατηρήσει το δέρμα σας ενυδατωμένο μετά το ξύρισμα. Αν δεν το ενυδατώσετε μπορεί να διαταράξει τον φραγμό του δέρματος, οδηγώντας σε ερυθρότητα και κνησμό.
5. Αποφύγετε τη χρήση σκληρών προϊόντων
Εάν τα προϊόντα που επιλέγετε είναι όξινα ή τεχνητά αρωματισμένα, θα πρέπει να αποφύγετε να τα χρησιμοποιήσετε αμέσως μετά το ξύρισμα στα πόδια. Αυτά τα συστατικά μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή ενόχληση, τσούξιμο ή ερεθισμό μετά το ξύρισμα.
6. Ξεπλύνετε καλά το ξυραφάκι
Μετά το ξύρισμα, ξεπλένετε πάντα το ξυραφάκι σας για να αφαιρέσετε τη συσσώρευση τριχών και προϊόντων. Η λεπίδα του πρέπει να είναι εντελώς καθαρή κάθε φορά που ξυρίζεστε γιατί μειώνει την πιθανότητα ερεθισμού και μόλυνσης.
7. Αποθηκεύστε το ξυραφάκι σε ξηρό μέρος
Αυτή η κίνηση μειώνει την πιθανότητα συσσώρευσης βακτηρίων, καθώς και την πιθανότητα σκουριάς και παρατείνει τη διάρκεια της λεπίδας.
8. Αλλάζετε τη λεπίδα τακτικά
Όταν η λεπίδα στομώνει, είναι λιγότερο αποτελεσματική ενώ συμβάλει σε ερεθισμούς. Είναι καλύτερο να αντικαθιστάτε τη λεπίδα μετά από κάθε πέντε έως επτά ξυρίσματα. Οι παλιές λεπίδες ενδέχεται να προκαλέσουν μολύνσεις και να οδηγήσουν σε ψευδοθυλακίτιδα.