Site icon Όλο Υγεία

Τριχόπτωση: Πότε είναι φυσιολογική και πότε πρέπει να μας ανησυχήσει

αραίωση μαλλιών, τριχόπτωση

Η απώλεια μερικών τριχών τη μέρα είναι φυσιολογική, αλλά πότε η τριχόπτωση είναι σοβαρή και πρέπει να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο;

Η τριχόπτωση είναι μία αρκετά συνηθισμένη κατάσταση, συμβαίνει σε όλους και ειδικά μετά το καλοκαίρι, είναι μια εποχή που τα μαλλιά μας είναι αρκετά αδύναμα και πέφτουν ακόμα περισσότερο. Πότε, όμως, πρέπει να ανησυχήσετε για την τριχόπτωση και να επισκεφθείτε έναν γιατρό;

Τριχόπτωση: Μήπως τα μαλλιά σας σπάνε και πέφτουν; Πώς θα το αντιμετωπίσετε

Πότε η απώλεια μαλλιών είναι φυσιολογική;

Ενώ η απώλεια οποιασδήποτε ποσότητας μαλλιών, είτε είναι στο ντους, είτε καθώς τα βουρτσίζετε, μπορεί να φαίνεται λίγο ανησυχητική στην αρχή, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η απώλεια μαλλιών είναι φυσιολογική.

Στην πραγματικότητα, ο μέσος άνθρωπος χάνει 50 έως 100 τρίχες την ημέρα, σύμφωνα με την ειδικό Ισφαχάν Τσάμπερς-Χάρις. «Είναι φυσιολογικό για τους ανθρώπους να χάνουν μερικά μαλλιά σε καθημερινή βάση ως μέρος του φυσικού κύκλου ανάπτυξης των τριχών», αναφέρει.

Επίσης εάν φοράτε συχνά στα μαλλιά σας, κοκαλάκια, λαστιχάκια και άλλου τέτοιου είδους αξεσουάρ, είναι πιο πιθανό να δείτε σημαντική αύξηση στην ποσότητα των μαλλιών που πέφτουν, αφού όσο οι τρίχες πιέζονται με την ύπαρξη τέτοιου αξεσουάρ, ολοκληρώνουν γρηγορότερα τον κύκλο ζωής τους.

Σε κάθε περίπτωση, εάν παρατηρήσετε ότι χάνετε περισσότερες τρίχες από αυτές που έχετε συνηθίσει να βλέπετε, η Δρ. Τσάμπερς-Χάρις συνιστά να αναζητήσετε έναν δερματολόγο για να αποκλείσετε τυχόν υποκείμενα προβλήματα. «Αν παρατηρήσετε ξαφνική ή γρήγορη απώλεια μαλλιών, αν τα μαλλιά σας γίνονται αισθητά πιο λεπτά, αν δείτε φαλακρά μπαλώματα ή προβλήματα στο τριχωτό της κεφαλής, όπως πόνος, κνησμός ή πόνος που σχετίζονται με την αραίωση, όλα αυτά είναι σημάδια ότι πρέπει να αναζητήσετε έναν δερματολόγο» υπογραμμίζει.

Γυναικεία τριχόπτωση: Από τι προκαλείται και ποιες θεραπείες υπάρχουν, σύμφωνα με τη Mayo Clinic

Ποιος είναι ο κύκλος ζωής μιας τρίχας;

Ο κύκλος ανάπτυξης της τρίχας αποτελείται από τρεις κύριες φάσεις την αναγενή, την καταγενή και την τελογενή, και κάθε ωοθυλάκιο στο κεφάλι σας μπορεί να περνά από οποιοδήποτε από αυτά ανά πάσα στιγμή.

1. Αναγενής

Η φάση αναγέννησης είναι η φάση ανάπτυξης και μπορεί να διαρκέσει από δύο έως επτά χρόνια, ανάλογα με τους γενετικούς παράγοντες και άλλα μεμονωμένα χαρακτηριστικά. «Τα μαλλιά αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, με τα κύτταρα να διαιρούνται γρήγορα στη ρίζα του θύλακα της τρίχας», αναφέρει η Ράε Λιν Κίλνερ, χειρουργός μεταμόσχευσης μαλλιών.

2. Καταγενής

Από 1% έως 3% των τριχών στο κεφάλι σας βρίσκονται σε αυτή τη φάση, η οποία είναι μια μεταβατική φάση που διαρκεί από δύο έως τρεις εβδομάδες. «Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, η ανάπτυξη της τρίχας σταματά και το εξωτερικό θηκάρι της ρίζας συρρικνώνεται και προσκολλάται στη ρίζα της τρίχας», δηλώνει η Δρ. Κίλνερ. «Αυτή η αποκόλληση είναι μια φυσική διαδικασία καθώς τα μαλλιά προετοιμάζονται να εισέλθουν στη φάση ηρεμίας», προσθέτει.

Τριχόπτωση: Πόσα μαλλιά είναι φυσιολογικό να χάνετε στο λούσιμο – Πότε να ανησυχήσετε

3. Τελογενής

Αυτό είναι γνωστό ως το στάδιο ηρεμίας της τρίχας και συνήθως διαρκεί από τρεις έως τέσσερις μήνες. «Η παλιά τρίχα αποκολλάται από τον θύλακα της τρίχας, αλλά τα νέα μαλλιά δεν αναπτύσσονται ακόμη ενεργά», λέει η Δρ. Κίλνερ. Περίπου το 10% με 15% των ωοθυλακίων σας περνούν από αυτή τη φάση.

Μετά την τελογενή φάση, ο θύλακας της τρίχας εισέρχεται ξανά στη φάση της αναγέννησης, γι’ αυτό και ονομάζεται κύκλος. Όπως σημειώνει η Δρ. Κίλνερ, η τριχόπτωση γίνεται έντονη «όταν υπάρχει ανισορροπία στον κύκλο ανάπτυξης, που οδηγεί σε υπερβολική πτώση ή αποτυχία νέας τρίχας να αντικαταστήσει την παλιά».

7 αιτίες τριχόπτωσης

  1. Γενετική (Ανδρογενετική Αλωπεκία)
  2. Ορμονικές αλλαγές και ιατρικές καταστάσεις
  3. Στρες
  4. Διατροφικές ελλείψεις
  5. Φάρμακα
  6. Υπερβολικό styling ή σφιχτά χτενίσματα
  7. Ηλικία

Είναι κακό να πειράζετε τις άσπρες τρίχες σας; Τι υποστηρίζει κορυφαίος δερματολόγος

1. Γενετική (Ανδρογενετική Αλωπεκία)

«Η γενετική προδιάθεση είναι μια κοινή αιτία τριχόπτωσης, με μοτίβα που κληρονομούνται συχνά από τον έναν ή και τους δύο γονείς», αναφέρει η Δρ. Κίλνερ. «Στους άνδρες, μπορεί να οδηγήσει σε υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών και αραίωση στο στέμμα, ενώ στις γυναίκες, συχνά οδηγεί σε συνολική αραίωση», προσθέτει.

2. Ορμονικές αλλαγές και ιατρικές καταστάσεις

«Ιατρικές παθήσεις όπως οι διαταραχές του θυρεοειδούς, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και οι αυτοάνοσες ασθένειες μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη των μαλλιών», σύμφωνα με τη Δρ. Κίλνερ. Οι ανωμαλίες στα επίπεδα των ορμονών μπορεί να οδηγήσουν σε αισθητή απώλεια μαλλιών. Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης μπορεί επίσης να αποδοθεί σε καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η εμμηνόπαυση.

3. Στρες

Η τριχόπτωση που προκαλείται από το στρες συνήθως εμφανίζεται λίγους μήνες μετά από ένα στρεσογόνο γεγονός, όπως μια ασθένεια, ένας χωρισμός ή η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.

4. Διατροφικές ελλείψεις

Σύμφωνα με τη Δρ. Κίλνερ, «η ανεπαρκής πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, η βιοτίνη και οι βιταμίνες», μπορεί να επηρεάσει την υγεία των μαλλιών και να τα κάνει εύθραυστα, λεπτά ή πιο επιρρεπή σε πτώση.

5. Φάρμακα

«Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αντιπηκτικών, αντικαταθλιπτικών και φαρμάκων για την ουρική αρθρίτιδα, την υπέρταση και τον καρκίνο, μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών ως παρενέργεια», σημειώνει η Δρ. Κίλνερ.

6. Υπερβολικό styling ή σφιχτά χτενίσματα

Η συχνή χρήση θερμικών εργαλείων, τα σφιχτά χτενίσματα (όπως πλεξούδες ή αλογοουρές) ή υπερβολικές χημικές θεραπείες, μπορεί να βλάψουν τα μαλλιά και να οδηγήσουν σε σπάσιμο της τρίχας.

Τριχόπτωση: 6 βιταμίνες που την αντιμετωπίζουν και προωθούν την ανάπτυξη των μαλλιών

7. Ηλικία

Η γήρανση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αλλαγές στην υφή και την πυκνότητα των μαλλιών σας. Η ανάπτυξη των μαλλιών μπορεί να επιβραδυνθεί και η διάμετρος μεμονωμένων τριχών μπορεί να γίνει πιο λεπτή με την πάροδο του χρόνου.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version