Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια μαλλιών, όπως τα γονίδια, ο τοκετός και ορισμένες ασθένειες. Η τριχόπτωση μπορεί να προκύψει από έλλειψη τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, περιοριστική διατροφή, ξαφνική απώλεια βάρους, χαμηλή πρόσληψη θερμίδων και παχυσαρκία. Όλα αυτά ίσως οδηγήσουν σε διατροφικές ελλείψεις.
Η υπερβολική πρόσληψη ορισμένων βιταμινών και μετάλλων μπορεί επίσης να διαταράξει τον κύκλο ανάπτυξης των μαλλιών σας και να συμβάλει στην τριχόπτωση.
Η αλλαγή της διατροφής και η χρήση συμπληρωμάτων (ή η μείωση άλλων) μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση ή ακόμα και στην αναστροφή της τριχόπτωσης. Έρευνες διαπίστωσαν ότι οι πλούσιες σε φυτικές δίαιτες όπως η μεσογειακή διατροφή, η οποία επικεντρώνεται σε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη, διεγείρουν την ανάπτυξη των μαλλιών και μπορούν να μειώσουν την τριχόπτωση.
Εάν αντιμετωπίζετε τριχόπτωση, μπορεί να είναι χρήσιμο να εξετάσετε τη διατροφική σας κατάσταση και να αντιμετωπίσετε σημεία που μπορεί να παρουσιάζετε έλλειψη.
Ελλείψεις βιταμινών και μετάλλων που προκαλούν τριχόπτωση
Ο ρόλος που παίζουν οι ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων στην τριχόπτωση δεν είναι ακόμη καλά κατανοητός, αλλά όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η ύπαρξη ορισμένων ελλείψεων μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών σε μερικούς ανθρώπους.
- Βιταμίνη D
- Βιταμίνες B
- Σίδηρος
- Βιταμίνη C
- Ψευδάργυρος
1. Βιταμίνη D
Ως στεροειδής ορμόνη και λιποδιαλυτή βιταμίνη, η βιταμίνη D παίζει ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου από το σώμα, στην ανοργανοποίηση των οστών και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην υγεία των μαλλιών.
Η βιταμίνη D μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο ανάπτυξης των μαλλιών σας. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει επίσης συνδεθεί με την απώλεια μαλλιών σε άτομα με ραχίτιδα (μαλάκωμα και αποδυνάμωση των οστών λόγω ακραίας ανεπάρκειας βιταμίνης D) και σε άτομα με γυροειδή αλωπεκία, μια αυτοάνοση ασθένεια που προσβάλλει τους θύλακες της τρίχας.
2. Βιταμίνες Β
Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι η έλλειψη βιοτίνης (Β7) συμβάλλει στην απώλεια μαλλιών. Ωστόσο, η ανεπάρκεια βιοτίνης είναι σπάνια και συνήθως προκαλείται από μια κληρονομική πάθηση. Υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι τα συμπληρώματα προλαμβάνουν ή αντιμετωπίζουν την τριχόπτωση σε άτομα που δεν έχουν έλλειψη βιοτίνης.
Η χαμηλή περιεκτικότητα σε Β2 (ριβοφλαβίνη), Β12 ή φυλλικό οξύ έχει επίσης συνδεθεί με την τριχόπτωση, αλλά λίγες έρευνες δείχνουν εάν τα συμπληρώματα μπορούν πράγματι να προάγουν την αναγέννηση των μαλλιών.
3. Σίδηρος
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο σίδηρος παίζει ρόλο στην ανάπτυξη των μαλλιών ρυθμίζοντας διάφορα γονίδια στους θύλακες των τριχών. Η ανεπάρκεια σιδήρου και η αναιμία μπορεί να προκαλέσουν τελογενή εκροή (ταχεία απώλεια μαλλιών). Είναι σύνηθες σε γυναίκες που παρουσιάζουν τριχόπτωση.
Η αναιμία είναι τα χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων ή αιμοσφαιρίνης, μια πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρει οξυγόνο. Η πιο κοινή αιτία είναι ο χαμηλός σίδηρος. Η έμμηνος ρύση (ειδικά οι βαριές περίοδοι) μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο.
Απαιτείται πρόσθετη έρευνα για την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για τα συμπληρώματα σιδήρου για άτομα που παρουσιάζουν απώλεια μαλλιών λόγω έλλειψης σιδήρου.
4. Βιταμίνη C
Γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, η βιταμίνη C παίζει αρκετούς σημαντικούς ρόλους στο σώμα. Για παράδειγμα, βοηθά το σώμα να απορροφήσει τον σίδηρο. Για αυτόν τον λόγο, τα άτομα με τριχόπτωση λόγω έλλειψης σιδήρου πιθανότατα θα χρειαστεί να συμπληρώσουν βιταμίνη C ή να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν άφθονη ποσότητα στη διατροφή τους.
Το σκορβούτο είναι ο ιατρικός όρος για την έλλειψη βιταμίνης C. Έχει συνδεθεί με ανωμαλίες στην τριχοφυΐα του σώματος, ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη σαφή στοιχεία που να συνδέουν τη βιταμίνη C με την τριχόπτωση.
5. Ψευδάργυρος
Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει εκροή τελογόνων καθώς και λεπτά, λευκά, εύθραυστα μαλλιά και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με το δέρμα. Μια μελέτη σε πάνω από 300 άτομα με τριχόπτωση έδειξε χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου. Ωστόσο, η έρευνα για τα συμπληρώματα ψευδαργύρου για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης είναι περιορισμένη.
Η λήψη υπερβολικής ποσότητας ψευδαργύρου για παρατεταμένη περίοδο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε παρενέργειες όπως μειωμένη ανοσία, μειωμένα επίπεδα HDL (καλής) χοληστερόλης, μειωμένη ικανότητα απορρόφησης μαγνησίου και ανεπάρκεια χαλκού.