Σύμφωνα με την Δρ. Ana Kausel, ενδοκρινολόγο στο νοσοκομείο Mount Sinai, όταν οι γυναίκες βγάζουν τρίχες στο πιγούνι με μοτίβο και πάχος παρόμοιο με αυτό των ανδρών, είναι μια διαδικασία ονομάζεται υπερτρίχωση.
Καθώς μεγαλώνουν και μπαίνουν στην εμμηνόπαυση, οι ορμόνες των γυναικών αρχίζουν να αλλάζουν και όταν συμβεί αυτό, οι τρίχες μπορεί να φυτρώσουν εκεί που δεν υπήρχαν πριν.
«Όλες οι γυναίκες έχουν και οιστρογόνα και τεστοστερόνη, αλλά στα αναπαραγωγικά μας χρόνια, τείνουμε να έχουμε περισσότερα οιστρογόνα από την τεστοστερόνη και αυτό εξισορροπεί τις παρενέργειες της δεύτερης. Καθώς μεγαλώνουμε, υπάρχει μεγαλύτερη ανισορροπία, καθώς τα οιστρογόνα εξαφανίζονται, αλλά η παραγωγή τεστοστερόνης παραμένει, καθιστώντας τα ανδρογόνα πιο ισχυρά και οδηγώντας σε παρενέργειες όπως τρίχες στο πηγούνι», είπε η Δρ. Kausel.
Καθώς μια γυναίκα μεγαλώνει, το σώμα της παράγει λιγότερα οιστρογόνα, η τεστοστερόνη παραμένει στα ίδια επίπεδα, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να αναπτύξει τρίχες στο πιγούνι.
Όπως εξήγησε η κοσμητική δερματολόγος Δρ. Michele Green, τα ανδρογόνα -μια ομάδα ορμονών που περιλαμβάνει την τεστοστερόνη- αλληλεπιδρούν με τους θύλακες των τριχών και τους ενεργοποιούν για να παράγουν τρίχες ή μαλλιά που είναι πιο μακριά, πιο πυκνά και πιο βαθιά ριζωμένα, όπως οι τρίχες της γενειάδας. Καθώς το σώμα μιας γυναίκας παράγει λιγότερα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη γίνεται κυρίαρχη, είναι πιο πιθανό να φυτρώσουν τρίχες στο πιγούνι.
Φυσικά, αυτό δεν συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδια. «Οι θύλακες των τριχών είναι μοναδικοί και η ευαισθησία τους στα ανδρογόνα διαφέρει ανά άτομο. Ένα άτομο έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει τρίχες στο πιγούνι, εάν άλλες γυναίκες στην οικογένεια έχουν», είπε η Δρ. Green.
Η Δρ. Kausel σημείωσε ότι ενώ λίγες τρίχες στο πιγούνι στις μεγαλύτερες γυναίκες είναι φυσιολογικές, θα πρέπει να είναι ελάχιστες. Εάν παρατηρήσετε μεγάλη ανάπτυξη, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό για εξέταση αίματος και, ενδεχομένως, υπερηχογράφημα πυέλου.
Τρίχες προσώπου σε νεότερες γυναίκες
Φυσικά, οι τρίχες στο πιγούνι δεν περιορίζονται στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία εμφανίζουν επίσης τρίχες στο πρόσωπο, και, σύμφωνα με τη Δρ. Kausel, εάν συμβεί αυτό καλό θα είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. «Το να έχεις τρίχες στο πιγούνι μπορεί να σημαίνει ότι τα ανδρογόνα (ανδρικές ορμόνες) είναι υψηλά. Τα υψηλά ανδρογόνα προέρχονται είτε από τις ωοθήκες (σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, που είναι η πιο κοινή αιτία) είτε, λιγότερο συχνά, από τα επινεφρίδια».
Υπάρχει επίσης μια κληρονομική πάθηση, η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων, που μπορεί να έχει όψιμη έναρξη και να επηρεάσει την τριχοφυΐα του προσώπου, είπε η Δρ.Green. «Μια άλλη πάθηση που μπορεί να προκαλέσει ξαφνική τριχοφυΐα είναι η νόσος Cushing, στην οποία το σώμα παράγει πάρα πολύ κορτιζόλη, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα ανδρογόνων. Η νόσος Cushing σχετίζεται επίσης με αύξηση βάρους, πονοκεφάλους και προβλήματα σακχάρου στο αίμα», εξηγεί η ειδικός.
Συμπερασματικά, εάν βρίσκεστε σε προεμμηνοπαυσιακό στάδιο και εμφανίζετε τρίχες στο πρόσωπο, ειδικά εάν εμφανιστούν ξαφνικά, επισκεφτείτε το γιατρό σας για μια διάγνωση και σχέδιο θεραπείας.
Πώς να απαλλαχθείτε από τις τρίχες στο πιγούνι
Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει μία γυναίκα προκειμένου να απαλλαγεί από τις τρίχες στο πιγούνι. Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι μια βολική επιλογή για την απομάκρυνση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐα, ενώ και η ηλεκτρόλυση είναι μια εξαιρετική επιλογή για μόνιμη αποτρίχωση που λειτουργεί αποτελεσματικά για γκρίζες και λευκές τρίχες.
Επίσης, θα μπορούσατε να συζητήσετε με τον γιατρό σας την συνταγογράφηση αντι-ανδρογόνων φαρμάκων, όπως η σπιρονολακτόνη για να στοχεύσει την περίσσεια ανδρογόνων και να αποτρέψει περαιτέρω τρίχες στο πιγούνι ή άλλη ασυνήθιστη τριχοφυΐα, αναφέρει η Δρ. Green.
«Οι αποτριχωτικές κρέμες χωρίς συνταγή γιατρού μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο σπίτι, αλλά αυτά τα προϊόντα τείνουν να προκαλούν ερεθισμό και μπορούν ακόμη και να κάψουν το δέρμα αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά. Υπάρχουν συνταγογραφούμενες κρέμες εφλορνιθίνης που μειώνουν την ανάπτυξη των τριχών και είναι μια καλή επιλογή για ανεπιθύμητη τριχοφυΐα σε μια μικρή, στοχευόμενη περιοχή», συμπληρώνει η ειδικός.
Τέλος, ενώ μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να βγάλετε με τσιμπιδάκι τις τρίχες στο πιγούνι σας, η Δρ. Green συμβουλεύει ανεπιφύλακτα να μην το κάνετε. «Το βγάλσιμο με το τσιμπιδάκι δεν είναι η προτιμώμενη μέθοδος αποτρίχωσης, καθώς μπορεί να βλάψει το δέρμα και να προκαλέσει τριχοφυΐα και θυλακίτιδα», καταλήγει.