Site icon Όλο Υγεία

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να βγάζετε ή να αποτριχώνετε τις τρίχες στη μύτη

άνδρας χωρίς τρίχες

Πόδια, χέρια και ηβική περιοχή χωρίς ίχνος τρίχας είναι επιλογή του καθενός, αλλά όταν πρόκειται για τις τρίχες στη μύτη, είναι καλύτερα να τις αφήσετε ανέγγιχτες.

«Η μύτη είναι μια ευαίσθητη περιοχή με πολλά αιμοφόρα αγγεία και βλεννογόνους», τονίζει ο Δρ. Don J. Beasley, ωτορινολαρυγγολόγος από το Αϊντάχο. Είτε το κάνετε μόνοι είτε σε κομμωτήριο, η απομάκρυνση των τριχών από τη μύτη -ειδικά αν δεν γίνεται σωστά ή χωρίς κατάλληλες πρακτικές υγιεινής- μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης, οδηγώντας σε επιπλοκές όπως θυλακίτιδα ή ρινική κυτταρίτιδα.

Οι ειδικοί αναλύουν τους κινδύνους της αποτρίχωσης με κερί και με το τσιμπιδάκι, καθώς και τις ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις.

Η σημασία των τριχών στη μύτη

«Ο πρωταρχικός ρόλος των τριχών της μύτης είναι να παγιδεύουν τη σκόνη, τη γύρη και άλλα αιωρούμενα σωματίδια στον αέρα, έτσι ώστε ο αέρας που αναπνέουμε να φιλτράρεται», δήλωσε ο Δρ. Michael Jacobs, αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας στο Weill Cornell Medical College. Ο δερματολόγος εξηγεί ότι οι τρίχες λειτουργούν ως φυσικός φραγμός, εμποδίζοντας αυτά τα αλλεργιογόνα να εισέλθουν στις ρινικές οδούς και ενδεχομένως να προκαλέσουν ερεθισμό ή βλάβη στο αναπνευστικό σύστημα.

Μπορεί οι τρίχες στη μύτη να είναι ενοχλητικές ή αντιαισθητικές για κάποιους, η παρουσία τους εκεί, όμως, προσφέρει πολλά προστατευτικά οφέλη για τον οργανισμό. Γι’αυτό και οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην τις αποτριχώνουμε ποτέ.

Επίσης, οι τρίχες της μύτης παίζουν προστατευτικό ρόλο ειδοποιώντας μας για πιθανούς κινδύνους, σημειώνει ο Δρ. Beasley. «Όταν κάτι αγγίζει τις τρίχες της μύτης, όπως ένα μικρό έντομο ή άλλοι παράγοντες ερεθισμού, προκαλεί ένα αντανακλαστικό φτάρνισμα, το οποίο είναι ο τρόπος του σώματος να διώξει τον εισβολέα ή τον παράγοντα ερεθισμού», εξηγεί.

Πέρα από αυτό, οι τρίχες της μύτης βοηθούν στη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων υγρασίας στις ρινικές οδούς. «Οι τρίχες της μύτης παγιδεύουν την υγρασία από τον εκπνεόμενο αέρα, αποτρέποντας την ξηρότητα στις ρινικές οδούς. Αυτή η υγρασία βοηθά στην ύγρανση του αέρα που αναπνέουμε, καθιστώντας τον πιο άνετο για το αναπνευστικό μας σύστημα».

Οι κίνδυνοι της αποτρίχωσης με κερί στη μύτη

Η αποτρίχωση με κερί στη μύτη μπορεί να είναι δελεαστική επειδή παρέχει αποτελέσματα μεγαλύτερης διάρκειας σε σύγκριση με εναλλακτικές μεθόδους όπως το κόψιμο. Αλλά η πλήρης αφαίρεση των τριχών από τη μύτη σημαίνει αφαίρεση του συστήματος φιλτραρίσματος που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας και την αποτροπή λοιμώξεων, υπογραμμίζει η Δρ. Nicole Aaronson, ωτορινολαρυγγολόγος από το Ντέλαγουερ. «Ενώ η αποτρίχωση με κερί δεν αποδυναμώνει απαραίτητα το ανοσοποιητικό σύστημα, παραβιάζει τον φραγμό του δέρματος δημιουργώντας ανοίγματα ώστε τα βακτήρια να εισέλθουν στους βαθύτερους ιστούς, δημιουργώντας έτσι την ευκαιρία για μόλυνση», προσθέτει η ειδικός.

Η αποτρίχωση της μύτης με κερί μπορεί, επίσης, να έχει κάποιες παρενέργειες, ειδικά εάν εκτελείται από μη εκπαιδευμένο άτομο -ή εάν το κάνετε μόνοι σας. Αρχικά, το καυτό κερί μπορεί να κάψει τον ρινικό βλεννογόνο ή τον ιστό που επενδύει τη ρινική κοιλότητα. Αυτή η αφαίρεση του ανώτερου στρώματος του δέρματος μπορεί, επίσης, να δημιουργήσει μικρές βλάβες στη μύτη και να επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης. Επιπλέον, η αποτρίχωση μπορεί να είναι μια ερεθιστική διαδικασία γενικά. «Η αποτρίχωση της μύτης μπορεί να είναι μια άβολη εμπειρία, καθώς οι λεπτές ρινικές οδοί μπορεί να είναι ευαίσθητες στο τράβηγμα, προκαλώντας ενδεχομένως προσωρινό πόνο, ερυθρότητα και ερεθισμό», είπε ο Δρ. Beasley.

Οι τρίχες που γυρίζουν προς τα μέσα μπορεί, επίσης, να είναι ένα πρόβλημα με την αποτρίχωση της μύτης. «Επειδή η αποτρίχωση με κερί τραβάει τις τρίχες από τις ρίζες, η τρίχα πρέπει να βρει ξανά το δρόμο της από το εξωτερικό στρώμα του δέρματος (σε αντίθεση με άλλες μεθόδους αποτρίχωσης όπου οι τρίχες αφήνονται στην επιφάνεια του δέρματος)», εξηγεί η Δρ. Aaronson.

Είναι προτιμότερη, λοιπόν, η μερική αποτρίχωση της μύτης (δηλαδή, η αφαίρεση των τριχών που βρίσκονται μόνο στο μπροστινό μέρος); Η Δρ. Aaronson συμβουλεύει να αποφεύγετε αυτή την πρακτική, καθώς ενέχει τους ίδιους κινδύνους με την ολική αποτρίχωση, ενώ ο Δρ. Jacobs προειδοποιεί γενικώς για την αποτρίχωση με κερί στη μύτη, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εισπνοής περισσότερων τοξινών και σωματιδίων, ερεθισμού των ρινικών μεμβρανών και δημιουργίας τριχών που φυτρώνουν προς τα μέσα.

Εναλλακτικές λύσεις για την αποτρίχωση της μύτης

Εάν διαπιστώσετε ότι οι τρίχες της μύτης σας γίνονται μακριές και αντιαισθητικές, μπορείτε να δοκιμάσετε να τις κόψετε προσεκτικά με ένα καθαρό ψαλίδι φρυδιών, το οποίο είναι αποτελεσματικό για την αφαίρεση των τριχών που είναι ορατές κάτω από το ρουθούνι. Για να κόψετε τις τρίχες βαθύτερα μέσα στη μύτη, επιλέξτε ένα ηλεκτρικό ψαλιδάκι, το οποίο είναι ασφαλές και εύκολο στη χρήση.

Αυτές οι δύο μέθοδοι για το «τριμάρισμα» των τριχών της μύτης -το απλό ή στρογγυλεμένο ψαλίδι και το ηλεκτρικό ψαλίδι- είναι πολύ πιο ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με την αποτρίχωση με κερί και βοηθούν στην πρόληψη του κινδύνου τριχοφυΐας και ερεθισμού.

Όλο Υγεία

Exit mobile version