Το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι ένα φυσικό μέρος της γήρανσης που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Ορισμένα φάρμακα, καταστάσεις υγείας, ακόμη και ανεπάρκειες βιταμινών μπορεί να επηρεάσουν το πότε τα μαλλιά σας αρχίζουν να γκριζάρουν, όπως και το επίπεδο άγχους σας.
Το πότε -ή εάν- εμφανίσετε γκρίζα μαλλιά μπορεί επίσης να οφείλεται στα γονίδια, είπε στο Verywell ο Jonathan Zippin, δερματολόγος στο Weill Cornell Medicine. «Γενικά, το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι σίγουρα κληρονομικό. Αν οι γονείς σας απέκτησαν νωρίς γκρίζα μαλλιά, πιθανότατα θα συμβεί το ίδιο και σε εσάς, αν και αυτός δεν είναι ένας οριστικός κανόνας».
Αν και οι ειδικοί έχουν εντοπίσει μερικές από τις αιτίες των γκρίζων μαλλιών, εξακολουθούν να μην έχουν αποτελεσματικούς τρόπους για να το επιβραδύνουν ή να το σταματήσουν, είπε με τη σειρά της η Michele Green, κοσμητική δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Δυστυχώς, επί του παρόντος δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει η ανάπτυξη γκρίζων μαλλιών».
Ωστόσο, καθώς τα συμπληρώματα έχουν γίνει ολοένα και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, πολλά χάπια για το γκριζάρισμα των μαλλιών χωρίς συνταγή έχουν γίνει διαθέσιμα. Μερικά διατίθενται στο εμπόριο ως ικανά να δώσουν ξανά χρώμα στα γκρίζα μαλλιά.
Τι προκαλεί το γκριζάρισμα των μαλλιών
Το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι μερικές φορές το αποτέλεσμα χημικών διεργασιών που ενεργοποιούνται με τη γήρανση, είπε η Δρ. Green. Καθώς μεγαλώνουμε, ένα ένζυμο στο σώμα μας που ονομάζεται καταλάση γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό, εξήγησε.
Αυτό το ένζυμο βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων υπεροξειδίου του υδρογόνου στο σώμα. Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας μπορεί να παράγει περισσότερο υπεροξείδιο του υδρογόνου καθώς η καταλάση σταματά να λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά όσο παλιότερα.
Καθώς αυξάνονται τα επίπεδα υπεροξειδίου του υδρογόνου, η σύνθεση μελανίνης αναστέλλεται και η μελάγχρωση στα μαλλιά μειώνεται. Αυτό σημαίνει ότι, καθώς μεγαλώνουμε, η διαδικασία που δίνει στα μαλλιά μας το χρώμα (σύνθεση μελανίνης) διαταράσσεται, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να γκριζάρουν.
Αλλά αυτή η φυσική παρενέργεια της γήρανσης δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να προκαλέσει το γκριζάρισμα των μαλλιών. «Η γενετική, ο τύπος δέρματος, το άγχος, οι ιατρικές διαταραχές και η διατροφή είναι μόνο μερικοί παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο γρήγορα γκριζάρει ένα άτομο», εξηγεί η Δρ. Green.
Ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες και άλλες καταστάσεις υγείας που έχουν συνδεθεί με τα γκρίζα μαλλιά περιλαμβάνουν:
- Κυστική ίνωση
- Κοιλιοκάκη
- Υπερθυρεοειδισμός
- Υποθυρεοειδισμός
- Λεύκη
- Γυροειδής αλωπεκία
- Ορισμένες γενετικές καταστάσεις, όπως το σύνδρομο Werner, το σύνδρομο Louis-Bar, το σύνδρομο Waardenburg και το σύνδρομο Griscelli
Η έλλειψη των ακόλουθων βιταμινών και μετάλλων έχει επίσης συνδεθεί με τα γκρίζα μαλλιά:
- Βιταμίνη Β12
- Βιταμίνη D3
- Ασβέστιο
- Σίδηρος
- Χαλκός
Η χορτοφαγική διατροφή και η ατοπία -μια κατάσταση που προκαλεί ευαισθησία σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα- μπορεί επίσης να συμβάλει στην ανάπτυξη γκρίζων μαλλιών.
Ακριβώς όπως οι άνθρωποι δεν γερνούν με τον ίδιο ρυθμό, έτσι δεν εμφανίζουν γκρίζα μαλλιά στην ίδια ηλικία. «Κανονικά, τα μαλλιά αρχίζουν να παρουσιάζουν σημάδια γκριζαρίσματος περίπου στην ηλικία των 35 ετών, αν και ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίζουν σημάδια γκριζαρίσματος νωρίτερα ως αποτέλεσμα γενετικών παραγόντων», είπε η Δρ. Green.
Ποια συστατικά συνθέτουν τα συμπληρώματα κατά του γκριζαρίσματος των μαλλιών
Οι κατασκευαστές ορισμένων συμπληρωμάτων κατά των γκρίζων μαλλιών λένε ότι τα προϊόντα τους μπορούν να ξαναδώσουν χρώμα σ τα μαλλιά. Ορισμένα περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συστατικά:
- Βιταμίνη Β6
- Βιταμίνη Β5
- Βιοτίνη
- Ψευδάργυρος
- Χαλκός
- Σελήνιο
- Παρα-αμινοβενζοϊκό οξύ (PABA)
- Καταλάση
- L-τυροσίνη
Μερικά από αυτά τα συστατικά -συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β6, της βιοτίνης, του ψευδαργύρου και του χαλκού – είναι εξαιρετικά συστατικά για την υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών, σύμφωνα με την ειδικό.
Ο σκοπός της συμπερίληψης της L-τυροσίνης και της καταλάσης στα σκευάσματα είναι η πρόληψη του αποχρωματισμού των μαλλιών και η τόνωση της παραγωγής μελανίνης. Ωστόσο, δεν υπάρχουν τρέχουσες κλινικές ενδείξεις ότι τα συμπληρώματα καταλάσης και L-τυροσίνης μπορούν να αποτρέψουν ή να αναστρέψουν την ανάπτυξη γκρίζων μαλλιών.
Το σελήνιο και η βιταμίνη Β5, και τα δύο αντιοξειδωτικά, βοηθούν στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες, που προκαλεί το γκριζάρισμα των μαλλιών. Αλλά, επίσης, δεν έχουν συνδεθεί με τη διακοπή ή την πρόληψη της ανάπτυξης γκρίζων μαλλιών.
Τελικά, λειτουργούν τα συμπληρώματα για το γκριζάρισμα των μαλλιών;
Τελικά, σύμφωνα με τη Δρ. Green, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι κάποιο από αυτά τα συστατικά -ή τα συμπληρώματα κατά των γκρίζων μαλλιών γενικά- στην πραγματικότητα λειτουργεί.
«Ενώ οι συνθέσεις τους μπορεί να είναι ευεργετικές για τη συνολική υγεία και ανάπτυξη των μαλλιών, αυτά τα συμπληρώματα δεν μπορούν να αποτρέψουν ή να αναστρέψουν το γκριζάρισμα των μαλλιών», τόνισε η ειδικός.
«Θα μπορούσαν αυτά τα σκευάσματα να μειώσουν τους μεταβολικούς στρεσογόνους παράγοντες στο σώμα; Ίσως. Αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι συγκεκριμένα αποτελεσματικά στην πρόληψη του γκριζαρίσματος των μαλλιών», είπε με τη σειρά του ο Δρ. Zippin και κατέληξε:
«Επειδή δεν έχουν διεξαχθεί δοκιμές για να αξιολογηθεί εάν τα συμπληρώματα κατά των γκρίζων μαλλιών λειτουργούν, είναι αδύνατο να πούμε εάν είναι αποτελεσματικά και, εάν ναι, με ποιον μηχανισμό. Μέχρι να είναι διαθέσιμη αυτή η έρευνα, τα συμπληρώματα μπορεί να μην αξίζουν διερεύνησης».