Site icon Όλο Υγεία

Προπόνηση με βάρη: Η καλύτερη άσκηση για το δέρμα στο πρόσωπο

προπόνηση με βάρη

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports διαπίστωσε ότι τόσο η αερόβια άσκηση όσο και η προπόνηση με βάρη άλλαξαν την έκφραση των γονιδίων και βελτίωσαν την υποκείμενη υγεία των κυττάρων και των ιστών του δέρματος του προσώπου.

Ωστόσο, η προπόνηση με βάρη ήταν αυτή που παρήγαγε περαιτέρω οφέλη σε σχέση με τις ασκήσεις αντοχής.

«Τα ευρήματα προστίθενται στα στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η άσκηση κάθε είδους είναι ευεργετική για την υγεία του δέρματος», δήλωσε ο Mark Tarnopolsky, διευθυντής της Νευρομυϊκής και Νευρομεταβολικής Κλινικής στο Πανεπιστήμιο McMaster.

Το δέρμα των ανθρώπων έγινε πιο νεανικό σε κυτταρικό επίπεδο αφού άρχισαν να ασκούνται, σύμφωνα με τον Satoshi Fujita, επιστήμονα άσκησης στο Πανεπιστήμιο Ritsumeikan, ο οποίος επέβλεψε τη νέα μελέτη. Τα πιο έντονα αποτελέσματα εμφανίστηκαν όταν οι άνθρωποι έκαναν προπόνηση με βάρη.

Η άσκηση αντοχής μπορεί να βοηθήσει το δέρμα σας

Δεν θεωρείται προφανές ότι το δέρμα ωφελείται από την άσκηση. Μπορούμε να δούμε ή να αισθανθούμε πώς η σωματική δραστηριότητα αναδιαμορφώνει τους μύες, την καρδιά, τους πνεύμονες και άλλα όργανα. Είναι επίσης αρκετά ευεργετική για το ήπαρ μας.

Για το δέρμα όμως; Μερικοί άνθρωποι μπορεί να θεωρούν ακόμη και το αντίστροφο -ότι η άσκηση, ειδικά οι δραστηριότητες με αναπήδηση, όπως το τρέξιμο, θα τεντώσουν και θα βλάψουν τη δομή και την εμφάνιση του δέρματος.

Αλλά οι επιστήμονες υποψιάζονταν το αντίθετο, παρόλο που λίγες παλαιότερες έρευνες είχαν εξετάσει την σχέση άσκησης και δέρματος. Σε μια μελέτη του 2015, με επικεφαλής τον Δρ. Tarnopolsky, μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, μερικοί από τους οποίους ήταν δραστήριοι και άλλοι πιο αδρανείς, έκαναν βιοψία δέρματος στους γλουτούς.

Το δέρμα από τους γλουτούς είναι χρήσιμο, γιατί πιθανώς δεν θα έχει εκτεθεί πολύ στον ήλιο. Έτσι δείχνει την τρέχουσα εσωτερική κατάσταση του δέρματος κάποιου, μείον τη ζημιά από τον ήλιο.

Στη μελέτη του Tarnopolsky, το δέρμα των δραστήριων ανθρώπων εμφάνιζε λεπτότερη κεράτινη στιβάδα –το εξωτερικό στρώμα του δέρματος- και παχύτερο χόριο, ένα βαθύτερο, δομικό στρώμα σε σύγκριση με το δέρμα αδρανών ατόμων της ίδιας ηλικίας.

Τα κύτταρα του δέρματός τους φιλοξενούσαν επίσης περισσότερα και πιο υγιή μιτοχόνδρια, τα ενεργειακά κέντρα των κυττάρων. Όλες αυτές οι διαφορές σχετίζονται με το νεότερο δέρμα.

Επιπλέον, όταν οι επιστήμονες έβαλαν τους αδρανείς ηλικιωμένους και γυναίκες να αρχίσουν να κάνουν τζόκινγκ ή ποδήλατο μερικές φορές την εβδομάδα για τρεις μήνες, το εξωτερικό στρώμα του δέρματος των γλουτών τους λέπτυνε ικανοποιητικά και το εσωτερικό στρώμα μεγάλωσε, ενώ αυξήθηκαν και τα μιτοχόνδρια στα κύτταρα του δέρματός τους. Ουσιαστικά, το δέρμα τους απέκτησε νεανικότητα.

Τι προσθέτει η προπόνηση με βάρη στη περιποίηση της επιδερμίδας

Η νέα μελέτη επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην προπόνηση με βάρη. Ο Δρ. Fujita, η οποία σηκώνει βάρη εκτός από τη συχνή αερόβια προπόνηση, αναρωτήθηκε εάν οι προπονήσεις αντίστασης μπορεί να έχουν παρόμοιες ή ίσως ανώτερες επιπτώσεις στην εσωτερική υγεία του δέρματος.

Έτσι, αυτός και οι συνεργάτες του συγκέντρωσαν 56 αδρανείς, μεσήλικες γυναίκες και αξιολόγησαν την ελαστικότητα, το πάχος και τη δομή των στρωμάτων στο δέρμα του προσώπου τους, χρησιμοποιώντας υπερήχους και άλλα εργαλεία. Εξέτασαν επίσης το αίμα, ελέγχοντάς το για μια ποικιλία ουσιών και προσθέτοντας σταγόνες από αυτό σε απομονωμένα κύτταρα του δέρματος του προσώπου σε τρυβλία Petri.

Στη συνέχεια ανέθεσαν στις μισές γυναίκες να ξεκινήσουν ποδήλατο για 30 λεπτά, δύο φορές την εβδομάδα. Οι υπόλοιποι άρχισαν να κάνουν προπόνηση με βάρη, επίσης για περίπου 30 λεπτά, δύο φορές την εβδομάδα.

Μετά από 16 εβδομάδες, οι ερευνητές επανέλαβαν όλες τις δοκιμές. Οι γυναίκες βρίσκονταν σε γενικά καλύτερη φυσική κατάσταση εάν έκαναν ποδήλατο και πιο δυνατές αν είχαν σηκώσει κάνει προπόνηση με βάρη, κάτι που δείχνει ότι η άσκηση τις είχε αλλάξει.

Επίσης, το δέρμα του προσώπου τους διέφερε. Είχε βελτιωμένη ελαστικότητα, που σημαίνει ότι ήταν ελαφρώς λιγότερο χαλαρό και είχε καλύτερο σχήμα όταν τεντωνόταν. Η εξωκυτταρική του μήτρα ήταν επίσης πιο πυκνή, ενώ τα γονίδια που εμπλέκονται στη δημιουργία του κολλαγόνου του δέρματος ήταν πιο δραστήρια.

Όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά αναζωογόνησης του δέρματος και συνέβησαν όταν οι γυναίκες ασκούνταν. Αλλά μόνο η προπόνηση με βάρη αύξησε το πάχος του δερματικού στρώματος, προφανώς αυξάνοντας τη δραστηριότητα αρκετών εξειδικευμένων γονιδίων που αντλούν πρωτεΐνες που έχουν σχεδιαστεί για τη δημιουργία και την ενίσχυση του συνδετικού ιστού.

Συνολικά, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το δέρμα επηρεάζεται έντονα όχι μόνο από εξωτερικούς παράγοντες όπως η υπεριώδης ακτινοβολία και η ξηρότητα, αλλά και από εσωτερικούς παράγοντες, όπως η γονιδιακή έκφραση και η φλεγμονή, που μπορεί να αλλάξουν όταν ασκούμαστε.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version