Παρά το γεγονός ότι τα γκρίζα μαλλιά εμφανίζονται συνήθως σε μεγαλύτερη ηλικία -περίπου μετά τα 30, το τελευταίο διάστημα σημειώνεται μια απότομη άνοδος στους Gen Z και τους Millenials που παρατηρούν πρόωρο γκριζάρισμα στα μαλλιά τους. Οι ειδικοί εξηγούν γιατί συμβαίνει και τι μπορεί να σημαίνει.
Ορισμένοι παράγοντες όπως το άγχος και τα γονίδια είναι συνήθως η κύρια αιτία του γκριζαρίσματος, αλλά υπάρχει ένας άλλος λόγος που οι άσπρες τρίχες μπορεί να εμφανιστούν νωρίτερα: οι ελλείψεις μετάλλων. Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να μπορέσετε να το αντιστρέψετε, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με ειδικό
Το πρόωρο γκριζάρισμα μπορεί να δείχνει πρόβλημα υγείας
Σύμφωνα με το Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, οι γκρίζες τρίχες συνήθως ξεκινούν στα μέσα της τέταρτης δεκαετίας (περίπου στα 35) για τους λευκούς ανθρώπους, στα τέλη της τέταρτης δεκαετίας για εκείνους με ασιατική καταγωγή και στα μέσα της πέμπτης δεκαετίας (γύρω στα 45) για τους ανθρώπους της Αφρο-Καραϊβικής.
Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται ακόμη στην εφηβεία, χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστούν τα γκρίζα μαλλιά τους.
Οι ανισορροπίες μετάλλων μπορεί να ευθύνονται για το πρόωρο γκριζάρισμα
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το πρόωρο γκριζάρισμα μπορεί να είναι σημάδι βαθύτερων προβλημάτων υγείας. Η Catarina Orr-Evans, προπονήτρια υγείας με έδρα το Κολόμπους του Οχάιο, χρησιμοποίησε το TikTok για να εξηγήσει πώς οι ανισορροπίες των μετάλλων μπορεί να συμβάλλουν στο πρόωρο γκριζάρισμα στους νέους.
Το βίντεο έχει συγκεντρώσει σχεδόν 8 εκατομμύρια προβολές και ενθαρρύνει τους νέους να εξερευνήσουν την πιθανή σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας μεταλλικών στοιχείων, του στρες και της υγείας των μαλλιών.
Το ξαφνικό στρες μπορεί να επιταχύνει σημαντικά το γκριζάρισμα, «δανειζόμενο» μέταλλα από τα μαλλιά, λένε οι ειδικοί. Ενώ οι βαφές μαλλιών καλύπτουν το γκρίζο, η αποκατάσταση της ισορροπίας μετάλλων θα μπορούσε να το αναστρέψει φυσικά.
Η Cara Shaw, διατροφολόγος στο BlueIron, μίλησε στη The Mirror για το φαινόμενο του πρόωρου γκριζαρίσματος των Gen Z και Millenials και υποστήριξε περαιτέρω τους ισχυρισμούς ότι οι ελλείψεις μετάλλων μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρα γκρίζα μαλλιά.
«Το γκριζάρισμα είναι ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης, όμως πλέον το πρόωρο γκριζάρισμα εμφανίζεται σε ασυνήθιστα μικρές ηλικίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η έλλειψη ορισμένων μετάλλων μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο γκριζάρισμα
Ορισμένες έρευνες έχουν βρει μια συσχέτιση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων σιδήρου και του πρόωρου γκριζαρίσματος, αλλά επεσήμανε ότι δεν φταίει μόνο η έλλειψη σιδήρου. «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλές από αυτές τις μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα επίπεδα και άλλων βιταμινών και μετάλλων είναι χαμηλά, όπως της Β12 και της βιταμίνης D».
Το καλύτερο κούρεμα μαλλιών για να φαίνεστε νεότερες σύμφωνα με ειδικό
Μια μελέτη που έγινε σε ένα 11χρονο που άρχισε να γκριζάρει, έδειξε ότι μετά από πέντε μήνες λήψης συμπληρωμάτων σιδήρου, κατάφερε να αναστρέψει το πρόωρο γκριζάρισμα.
Η Shaw τόνισε ότι όποιος έχει ανησυχίες για χαμηλά επίπεδα μετάλλων θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό του για να υποβληθεί σε εξέταση για χαμηλό σίδηρο. «Εάν υπάρχει ανεπάρκεια, μπορείτε να τη διορθώσετε με ένα συμπλήρωμα».
Σε αυτό συμφώνησε και η Keri Platt, προπονήτρια διατροφής και ευεξίας και ιδρύτρια της KPH Coaching, η οποία δήλωσε στη Mirror: «Αν και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αυτοεκτίμηση και την εικόνα του σώματός σας, το πρόωρο γκριζάρισμα δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα υγείας».
«Ωστόσο, μπορεί να αντανακλά υποκείμενους παράγοντες υγείας ή τρόπου ζωής. Το χρώμα των μαλλιών σας εξαρτάται από τη μελανίνη, η οποία παράγεται από τα μελανοκύτταρα στους θύλακες των μαλλιών. Το γκριζάρισμα θα επηρεάσει όλους μας με την πάροδο του χρόνου, αλλά η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί από το άγχος και τις διατροφικές ελλείψεις», πρόσθεσε.
Η ειδικός εξήγησε πως το χρόνιο στρες μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία του γκριζαρίσματος καθώς εξαντλεί τα βλαστοκύτταρα των μελανοκυττάρων, ενώ οι ανεπάρκειες βιταμίνης Β12, χαλκού, σιδήρου ή ψευδαργύρου διαταράσσουν την παραγωγή μελανίνης.
Για παράδειγμα, τα χαμηλά επίπεδα Β12, που συχνά συνδέονται με την αναιμία, και ο ανεπαρκής χαλκός, απαραίτητος για τα ένζυμα που συνθέτουν τη μελανίνη, μπορούν να πυροδοτήσουν το πρόωρο γκριζάρισμα.
Πώς να επιβραδύνετε το γκριζάρισμα
Σύμφωνα με την Platt, το να μειώσετε το άγχος μέσω του διαλογισμού ή της άσκησης και να διατηρήσετε μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή με πολλά φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και άπαχες πρωτεΐνες, μπορεί να είναι το κλειδί για την επιβράδυνση της διαδικασίας.
Τριχόπτωση: Πότε είναι φυσιολογική και πότε πρέπει να μας ανησυχήσει
«Τα συμπληρώματα μπορεί επίσης να βοηθήσουν, υπό επαγγελματική καθοδήγηση. Ενώ τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο, η αντιμετώπιση του στρες και η διατροφή μπορούν να υποστηρίξουν υγιέστερα μαλλιά και γενική ευεξία», κατέληξε.