Site icon Όλο Υγεία

Γιατί τα φρύδια σας εξαφανίζονται όσο μεγαλώνετε – Τι πρέπει να κάνετε

Γιατί τα φρύδια σας εξαφανίζονται όσο μεγαλώνετε - Τι πρέπει να κάνετε

Photo: rf123

Όσο μεγαλώνουμε τα φρύδια μας αραιώνουν. Τι μπορείτε να κάνετε για τη φροντίδα των φρυδιών σας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Είναι αλήθεια! Τα φρύδια όσο μεγαλώνουμε αραιώνουν. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό μπορεί να είναι οποιοσδήποτε συνδυασμός ηλικίας, γενετικής, τρόπου ζωής και ίσως ακόμη και κάποιες ανησυχητικές καταστάσεις υγείας.

Φρύδια: Το λάθος που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση και ρυτίδες στα μάτια

Η δερματολόγος Δρ. Κλερ Γολίνσκι, ανέφερε ότι τα μειωμένα επίπεδα ορμονών (τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες) είναι συχνά η αιτία για τα αραιωμένα φρύδια.

«Με την ηλικία, τόσο η τεστοστερόνη όσο και τα οιστρογόνα μειώνονται, κάτι που έχει αντίκτυπο στον κύκλο ανάπτυξης της τρίχας και στον ίδιο τον θύλακα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ο θύλακας της τρίχας λεπταίνει και μερικοί θύλακες σταματούν εντελώς την παραγωγή τριχών».

Η makeup artist Νάταλι Ντρέσερ (Natalie Dresher) σημείωσε ότι ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής μπορεί επίσης να συμβάλλουν στο πρόβλημα. «Η απόφραξη των τριχοθυλακίων των φρυδιών με προϊόντα όπως τα αντηλιακά και η ενυδατική κρέμα βοηθά επίσης στην επιτάχυνση της διαδικασίας αραίωσης», ανέφερε.

Μια άλλη βασική αιτία μπορεί να είναι ο χρόνος που αφιερώσατε για να βγάζετε τα φρύδια σας όλα αυτά τα χρόνια. Όσο περισσότερο, τόσο χειρότερο για τα φρύδια, αναφέρει η makeup artist Ντενίκα Μπεντρόσιαν.

«Η αραίωση των φρυδιών μπορεί να ξεκινήσει ήδη από όταν είστε 30, 40 αλλά τείνει να γίνεται πιο αισθητή από τα 50 και μετά», δήλωσε ο makeup artist Ταρίν Φέλντμαν . «Η ακριβής ηλικία μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη γενετική, τη γενική υγεία και τους παράγοντες του τρόπου ζωής», συμπλήρωσε.

Πότε τα φρύδια γίνονται πιο πυκνά

Αντίθετα, οι ορμόνες ανδρογόνων μπορούν να κάνουν τα φρύδια σας να φαίνονται πιο πυκνά. Ενώ η αραίωση είναι ένα πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους, μερικοί αντιμετωπίζουν το αντίθετο πρόβλημα καθώς μεγαλώνουν.

Η Δρ. Τρίσα Κχάνα εξήγησε γιατί: «Σε μερικούς ανθρώπους, κυρίως σε ηλικιωμένους άνδρες, ορισμένα τριχοθυλάκια μπορεί να γίνουν πιο ευαίσθητα στις ορμόνες, συμπεριλαμβανομένων των ανδρογόνων» και «αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο πυκνά φρύδια, τρίχες στη μύτη και στα αυτιά», τόνισε η δερματολόγος.

Πώς να κάνετε τα φρύδια σας να ξαναβγούν: 4 θεραπείες αντιμετώπισης

Οι ανδρογόνες ορμόνες είναι αυτές που συμβάλλουν στα χαρακτηριστικά του ανδρικού φύλου, στην αναπαραγωγική υγεία και στην ανάπτυξη του σώματος. «Μερικές φορές αυτοί οι ηλικιωμένοι κύριοι μπορεί να μην έχουν περιποιηθεί ή αποτριχώσει με κερί τα φρύδια τους και ως εκ τούτου να έχουν αναπτύξει πυκνά, μακριά φρύδια», είπε από την πλευρά του ο δερματολόγος Δρ. Αβραάμ Καζέμι.

Επισκεφθείτε γιατρό, αν παρατηρείται ραγδαία αραίωση

Κάθε φορά που το σώμα σας εμφανίζει μια ξαφνική αλλαγή, πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας. Η Δρ. Τζανίν Λουκ, δερματολόγος και κλινική καθηγήτρια στο τμήμα δερματολογίας του Πανεπιστημίου Loma Linda, ανέφερε: «Είναι σημαντικό να αξιολογηθεί η αραίωση των φρυδιών ή άλλα συμπτώματα από έναν δερματολόγο για να γίνει οριστική διάγνωση».

Παρόλο που όλοι τείνουμε να έχουμε λιγότερες τρίχες γενικά καθώς μεγαλώνουμε, η δερματολόγος Δρ. Μισέλ Χένρι, υπογράμμισε ότι εάν τα φρύδια σας αραιώνουν με γρήγορους ρυθμούς, μπορεί να υπάρχει κάποιο υποκείμενο νόσημα.

«Ένας βασικός λόγος μπορεί να είναι ο υποθυρεοειδισμός, μια κατάσταση όπου ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες. Άλλα πιθανά ζητήματα περιλαμβάνουν διατροφικές ελλείψεις, αλωπεκία, έκζεμα ή σοβαρή δερματίτιδα», ανέφερε.

Ο Καζέμι είχε την εξής πρόταση: «Βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα βιταμίνης D και θυρεοειδικών ορμονών σας είναι εντός των φυσιολογικών ορίων, κάνοντας μια ετήσια εξέταση αίματος. Επίσης, φροντίστε να παίρνετε πολυβιταμίνες και να ακολουθείτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή».

4 παθήσεις που μπορούν να αποκαλύψουν τα φρύδια σας

Οι οροί ανάπτυξης φρυδιών λειτουργούν;

Οι οροί ανάπτυξης φρυδιών είναι ένα δημοφιλές προϊόν στις μέρες μας, αλλά υπάρχουν τεκμηριωμένες παρενέργειες από  διάφορα συστατικά που περιέχουν, όπως η βιματοπρόστη. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν ερυθρότητα, φαγούρα στα μάτια, αποχρωματισμό των βλεφάρων, βλεφαρόπτωση και άλλα.

Άλλοι οροί περιέχουν μινοξιδίλη, ένα αγγειοδιασταλτικό φάρμακο που αντιμετωπίζει την τριχόπτωση και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν ερεθισμό του δέρματος, ανεπιθύμητη τριχοφυΐα εάν το διάλυμα εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του προσώπου και μειωμένη οπτική οξύτητα εάν εισέλθει στα μάτια.

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε έναν ορό ανάπτυξης φρυδιών, επιλέξετε ένα προϊόν που είναι κατάλληλο για τον τύπο του δέρματός σας και φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες του.

Αποφύγετε ορούς που περιέχουν ορμόνες, καθώς μπορεί να έχουν κάποιες ενοχλητικές παρενέργειες όπως ερεθισμό, ξηρά ή πρησμένα μάτια, μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια και σκουρόχρωμα βλέφαρα.

Η makeup artist Τζέσικα Κάνταντζ, έχει μια προσέγγιση δύο βημάτων. «Να έχετε μια σταθερή ρουτίνα ανάπτυξης τη νύχτα και μια σταθερή ρουτίνα μακιγιάζ την ημέρα. Για τη νύχτα, προτείνω ένα στερεό προϊόν ανάπτυξης όπως ένας ορός βλεφαρίδων και φρυδιών που δεν περιέχει προσταγλανδίνες, μαζί με βιολογικό καστορέλαιο ψυχρής έκθλιψης. Θα δείτε διαφορά σε λίγες εβδομάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άλλες θεραπείες

Μια άλλη πιθανή επιλογή είναι η πλαστικοποίηση φρυδιών, πρότεινε η makeup artist Νίνα Σοριάνο. «Είναι πάντα μια θαυμάσια θεραπεία που δεν είναι μόνιμη», είπε αναφερόμενη στην τεχνική του ημιμόνιμου καλλυντικού τατουάζ που χρησιμοποιεί ένα εργαλείο σε σχήμα λεπίδας με μικροσκοπικές βελόνες για να δημιουργήσει πιο γεμάτα φρύδια.

Φρύδια: Πόσο καιρό χρειάζονται να μεγαλώσουν ξανά; 5 tips φροντίδας

«Με την πλαστικοποίηση, μπορείτε να χαλαρώσετε το φρύδι και να το τοποθετήσετε προς τα πάνω για να δώσετε μια πιο γεμάτη εμφάνιση. Συνδυάστε το με ένα καλό μολύβι και πούδρα φρυδιών και θα έχετε πιο γεμάτα φρύδια», υπογράμμισε.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version