Λούσιμο μαλλιών: Αυτό είναι το μυστικό για υγιή μαλλιά

λούσιμο μαλλιών

Για τη διατήρηση της υγείας των μαλλιών έχει μεγάλη σημασία η σωστή φροντίδα τους. Το λούσιμο των μαλλιών απαιτεί συχνότητα και τα προϊόντα, ανάλογα με τον τύπο μαλλιών και την ποιότητα της τρίχας.

 

Τους καλοκαιρινούς μήνες η ανάγκη για συχνό λούσιμο μαλλιών είναι μεγάλη και ορισμένες φορές επικρατεί ένα κλίμα ανησυχίας σχετικά με το αν τελικά ορισμένα σαμπουάν περιέχουν χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο. Το αποτέλεσμα είναι να έχετε αναθεωρήσει τη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σας.

Ωστόσο, οι  ειδικοί απαντούν ότι δεν υπάρχει απάντηση για το πόσο συχνά πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας .

“Μερικοί άνθρωποι απλά πιστεύουν ότι πρέπει να λούζουν τα μαλλιά τους κάθε μέρα, αλλιώς θα αποκτήσουν πολύ λιπαρά μαλλιά”, δηλώνει στο CNN, ο dr. Anthony Rossi, βοηθός επιμελητής δερματολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering στη Νέα Υόρκη και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογικής Εταιρείας.“Μήπως το ντους ,μία φορά την ημέρα, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να νιώθετε όμορφα”; αναρωτιέται ο δρ. Rossi και επισημαίνει ότι: “το πόσο συχνά πρέπει να λούζεστε, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως, το πόσο λιπαρά ή ξηρά μαλλιά έχετε.

Λούσιμο μαλλιών: ο σωστός τρόπος

Αποφύγετε το να μαζεύετε τα μαλλιά στην κορυφή του κεφαλιού τρίβοντάς τα με το σαμπουάν για να κάνουν αφρό. Είναι ο πλέον αναποτελεσματικός τρόπος λουσίματος, γιατί συνήθως οι ρίζες δεν καθαρίζουν όπως πρέπει. Ξεκινάτε πάντα απλώνοντας το σαμπουάν στις ρίζες ,με απαλές κινήσεις μασάζ ,για να κάνει αφρό και σιγά-σιγά απλώστε στα μήκη, μέχρι να καλυφθούν τα μαλλιά. Τέλος, μην παραλείπετε το κοντίσιονερ, απλά επιλέξτε μια ανάλαφρη σύνθεση για λιπαρά μαλλιά και φροντίστε να μην το εφαρμόζετε κοντά στη ρίζα.

 

λούσιμο μαλλιών
Photo: Unsplash

Πότε να λούζετε τα μαλλιά σας

Ο dr. Rossi λέει  ότι σε γενικές γραμμές το λούσιμο μαλλιών πρέπει να γίνεται μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Αλλά εαν έχετε:

Ταλαιπωρημένα μαλλιά, π.χ έχετε κάνει ντεκαπάζ ή περμανάντ, τότε  μπορεί να θέλετε να τα λούζετε λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα, για να αποφύγετε το σπάσιμο ή την ευθραυστότητα των μαλλιών ή την ψαλίδα.

Λιπαρά μαλλιά, μπορεί να χρειαστεί να τα λούζετε μία φορά την ημέρα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.  Η ταυτόχρονη χρήση πολλών προϊόντων περιποίησης και styling (leave-on κρέμες, serums, αφρούς, σπρέι) οδηγεί σε συσσώρευση καταλοίπων στη ρίζα και στις άκρες, με αποτέλεσμα τα λεπτά μαλλιά να βαραίνουν και να λαδώνουν. Αποφεύγετε τις πλούσιες συνθέσεις, με βάση τα έλαια, όπως και εκείνες με σιλικόνη. Όσο ευεργετικές είναι για τα ξηρά και ατίθασα μαλλιά τόσο περιττές είναι για τα λιπαρά.

Ξηρά μαλλιά και είναι σγουρά. Το πολύ συχνό λούσιμο μπορεί να το επιδεινώσει αυτό, οπότε τα πυκνά, σγουρά μαλλιά, γενικά δεν χρειάζεται να λούζονται καθημερινά. Θα πρέπει όμως να τα λούζετε τουλάχιστον κάθε μία με δύο φορές την εβδομάδα, για να διατηρείτε τα μαλλιά σας, καθαρά και υγιή.

Τι να κάνετε ανάμεσα στα λουσίματα

Η φροντίδα των μαλλιών δεν γίνεται μόνο στο ντους. Ανάμεσα στα λουσίματα, μπορείτε να κάνετε ορισμένα πράγματα, για να τα διατηρήσετε κάθαρά και να τα προστατέψετε από βλάβες.

Φροντίστε και χτενίστε τα μαλλιά σας. Αυτό χαλαρώνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τα υπολείμματα.

Κάντε μασάζ: Το μασάζ στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής θα βοηθήσει πραγματικά. Χρησιμοποιήσετε μαλακτικά προϊόντα, όπως conditioner ή έλαια που βοηθούν στη θρέψη και την ενυδάτωση του τριχωτού της κεφαλής.

Ξεπλύνετέ τα. Εάν ιδρώνετε τακτικά από την άσκηση, δεν χρειάζεται να λούζετε τα μαλλιά σας κάθε φορά, εκτός εάν υπάρχει ο κίνδυνος, για ανάπτυξη βακτηρίων ή τα μαλλιά αρχίζουν να μυρίζουν. Μπορείτε να τα ξεπλύνετε με νερό αν θέλετε.

Φορέστε σκουφάκι. Αν κολυμπάτε σε πισίνα με τα μαλλιά σας είναι εκτεθειμένα στο χλώριο. Το χλώριο μπορεί να τα κάνει ξηρά και εύθραυστα. Προστατέψετέ τα εκ των προτέρων, φορώντας ένα σκουφάκι κολύμβησης.

 

Σοφία Λαλιωτίτη
Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Scroll to Top