Το καλύτερο αξεσουάρ, όπως λένε, είναι το χαμόγελο. Αλλά όταν έχετε κίτρινα δόντια, μπορεί να μην αισθάνεστε άνετα να χαμογελάσετε. Αν και σίγουρα δεν είναι κάτι σπουδαίο, το να μην έχετε άψογα, φυσικά λευκά δόντια μπορεί να σας κάνει να μην αισθάνεστε καλά για το χαμόγελό σας.
Ευτυχώς, ζούμε σε μια εποχή που η λεύκανση των αποχρωματισμένων δοντιών δεν ήταν ποτέ ευκολότερη, χάρη σε μια πληθώρα επιλογών θεραπείας στο σπίτι και στο ιατρείο. Οδοντίατροι εξηγούν στο Byrdie ποιες θεραπείες λευκαίνουν φυσικά τα κίτρινα δόντια.
Ποιο θεωρείται το «φυσικό» χρώμα των δοντιών
Οι επιστήμονες λένε ότι δεν υπάρχει «κανονικό» εύρος για το πώς πρέπει να μοιάζει ένα «φυσικό» χρώμα δοντιών. «Τα δόντια ποικίλλουν σε αποχρώσεις -ορισμένες είναι γενετικά καθορισμένες, μερικές επηρεάζονται από φάρμακα ή ασθένειες κατά την ανάπτυξη των δοντιών ή άλλες μεταβλητές όπως η διατροφή», λέει ο Δρ. Marc Lowenberg, αισθητικός οδοντίατρος στο Lowenbreg Litcuchy & Kantor στη Νέα Υόρκη.
Σε γενικές γραμμές, οι οδοντίατροι χρησιμοποιούν το Οδηγό VITA Classical Shade ως την τυπική αναφορά για τα φυσικά χρώματα των δοντιών. Ο οδηγός περιλαμβάνει 16 αποχρώσεις που κυμαίνονται από:
- A1 – A4 (κοκκινωπό-καφέ)
- B1 – B4 (κοκκινωπό-κιτρινωπό)
- C1 – C4 (γκρι)
- D2 – D4 (κοκκινωπό-γκρι)
Με άλλα λόγια, ακόμη και τα πιο «λευκά» δόντια έχουν κάποιο τόνο, αλλά ο τρόπος ζωής και οι πρακτικές οδοντικής υγιεινής μπορούν να κάνουν τη διαφορά. «Γενικά, αυτό που θεωρείται “κανονικό” εύρος αποχρώσεων είναι το πιο φωτεινό από ό,τι στο παρελθόν καθώς οι άνθρωποι φροντίζουν καλύτερα τα δόντια τους, κάνουν τακτικό καθαρισμό και θεραπείες λεύκανσης», λέει ο Δρ. John Marashi, αισθητικός οδοντίατρος στο Λος Άντζελες.
3 τρόποι να αντιμετωπίσετε τα κίτρινα δόντια
- Προσαρμόστε τις συνήθειές σας
- Δοκιμάστε μια θεραπεία στο σπίτι
- Επιλέξτε μια «φυσική» θεραπεία
1. Προσαρμόστε τις συνήθειές σας
Ο πιο προφανής τρόπος αντιμετώπισης των κίτρινων δοντιών είναι να αποφύγετε συνήθειες που προκαλούν περισσότερο αποχρωματισμό και υποβαθμίζουν τη σωστή στοματική υγιεινή.
Αν και δεν χρειάζεται να αποφεύγετε για πάντα τον καφέ και το κόκκινο κρασί, φροντίστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά την κατανάλωσή τους για να αποφύγετε τυχόν λεκέδες. Πέρα από αυτό, φροντίστε να βουρτσίζετε τα δόντια, να χρησιμοποιείτε νήμα και να ξεπλένετε τακτικά.
2. Δοκιμάστε μια θεραπεία στο σπίτι
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι ταινίες λεύκανσης στο σπίτι μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά. «Αναζητήστε προϊόντα που περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου», λέει ο Δρ. Marashi.
Το συστατικό διασπά τους λεκέδες σε μοριακό επίπεδο, κάνοντας τα δόντια να φαίνονται αμέσως πιο λευκά. Απλώς έχετε κατά νου ότι δεν θα προσφέρουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και ο αντίκτυπός τους τείνει να εξαντλείται μετά από δύο εβδομάδες. Όπως λέει ο Δρ Lowenberg, «τα δόντια σας θα είναι πιο λευκά τη μέρα που θα σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τις ταινίες».
«Εάν έχετε ευαίσθητα δόντια, καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν με χαμηλότερο ποσοστό περίπου 6%. Εάν δεν έχετε ευαισθησία στα δόντια, επιλογές με υψηλότερη συγκέντρωση, έως και 15% υπεροξείδιο του υδρογόνου, θα προσφέρουν ταχύτερα αποτελέσματα», σημειώνει ο Δρ. Marashi.
Η λευκαντική οδοντόκρεμα μπορεί επίσης να βοηθήσει. Και πάλι, αναζητήστε φόρμουλες με υπεροξείδιο του υδρογόνου.
3. Επιλέξτε μια «φυσική» θεραπεία
Αν και πιθανότατα θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα λεύκανσης από μια θεραπεία στο ιατρείο, συγκεκριμένες φυσικές θεραπείες μπορεί να σας βοηθήσουν.
«Το να μασάτε ωμά, τραγανά φρούτα και λαχανικά, όπως μήλα, ραπανάκια, σέλινο, λάχανο ή καρότα, μπορεί να αφαιρέσει μηχανικά τα τρόφιμα και τα βακτήρια από τα δόντια και το στόμα σας ενώ ταυτόχρονα απομακρύνει τους επιφανειακούς λεκέδες για να βοηθήσει στην πρόληψη της θαμπής εμφάνισης των δοντιών», δήλωσε ο Δρ. Lowenberg.
Ο Δρ. Marashi συνιστά τη χρήση οδοντόκρεμας με άνθρακα για να αφαιρέσετε λεκέδες από την επιφάνεια των δοντιών σας. «Δεν περιέχει συντηρητικά και απορροφά και δεσμεύει τις ενώσεις που λερώνουν τα δόντια σας, οπότε μόλις ξεπλύνετε, τα δόντια σας παραμένουν φωτεινά και λαμπερά», καταλήγει ο ειδικός.
Υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με τη λεύκανση των κίτρινων δοντιών;
Όταν χρησιμοποιούνται σωστά, ο μόνος πραγματικός κίνδυνος που σχετίζεται με τις θεραπείες λεύκανσης είναι η προσωρινή ευαισθησία. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω της έκθεσης στο υπεροξείδιο του υδρογόνου, αλλά η αίσθηση πιθανότατα θα υποχωρήσει από μόνη της. Ωστόσο, εάν γίνονται πολύ συχνά, οι θεραπείες λεύκανσης (όπως ταινίες) μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό των ούλων, ανομοιόμορφο χρωματισμό των δοντιών και βλάβη των δοντιών.
Πέρα από αυτό, καλό θα είναι να αποφύγετε τη λεύκανση εάν έχετε τερηδόνα. «Εάν έχετε τερηδόνα ή ρωγμές στα δόντια σας, η χλωρίνη μπορεί να εισχωρήσει σε αυτά και να προκαλέσει εξαιρετική ευαισθησία», καταλήγει με τη σειρά του ο Δρ. Lowenberg.