Γυναικεία τριχόπτωση: Από τι προκαλείται και ποιες θεραπείες υπάρχουν, σύμφωνα με τη Mayo Clinic

Γυναικεία τριχόπτωση – Ποιες λύσεις προτείνουν ειδικοί της Mayo Clinic

Η γυναικεία τριχόπτωση είναι ένα πρόβλημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωπες σχεδόν οι μισές γυναίκες μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Ευτυχώς υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες.

Καλό είναι να γνωρίζετε τι την προκαλεί στις γυναίκες και πως μπορείτε να την αντιμετωπίσετε. Ειδικοί δερματολόγοι της Mayo Clinic μοιράζονται τις γνώσεις τους και μας λένε τι πρέπει να κάνουμε.

Είδατε ποτέ τόσες πολλές τρίχες μέσα στη μπανιέρα ή στη βούρτσα των μαλλιών σας ώστε να αναρωτηθείτε πώς σας έχουν μείνει ακόμη μαλλιά στο κεφάλι σας; Παρατηρήσατε ότι το τριχωτό της κεφαλής σας καίγεται εύκολα από τον ήλιο ή βλέπετε αραίωση στα μαλλιά σας; Μπορεί έχετε έρθει αντιμέτωπη με τη γυναικεία τριχόπτωση, ένα πρόβλημα που είναι πολύ πιο κοινό από ό,τι νομίζετε.

Γυναικεία τριχόπτωση καθώς περνούν τα χρόνια

«Περίπου οι μισές γυναίκες θα έχουν κάποια ένδειξη τριχόπτωσης μέχρι την ηλικία των 50 ετών και μέχρι την ηλικία των 60 ετών, περίπου το 80% των γυναικών θα εμφανίσουν απώλεια τριχών», λέει η δερματολόγος Glynis Ablon, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η τριχόπτωση ή η φαλάκρα εμφανίζονται συχνά στους άνδρες. Όταν όμως πρόκειται για γυναικεία τριχόπτωση, είναι σαν να μην υπάρχει το θέμα, δεν το συζητάμε.

«Συνήθως η τριχόπτωση επηρεάζει τις γυναίκες με διαφορετικό τρόπο, ειδικά στην αυτοπεποίθησή τους. Κάποιος σαν τον Μπρους Γουίλις μπορεί απλώς να ξυρίσει το κεφάλι του και να δείχνει μια χαρά, αλλά συνήθως είναι πιο σοβαρό θέμα για τις γυναίκες», λέει ο Δρ. Ablon.

Πώς διαφέρει η γυναικεία τριχόπτωση από τη φαλάκρα στους άνδρες;

Ο πιο κοινός τύπος τριχόπτωσης στις γυναίκες είναι η γυναικείου τύπου τριχόπτωση (female pattern hair loss – FPHL), δηλαδή μία μορφή τριχόπτωσης που μοιάζει με την ανδρογενετική αλωπεκία, η οποία δημιουργεί τη φαλάκρα στους άνδρες.

Οι θύλακες των τριχών συρρικνώνονται, με αποτέλεσμα η τρίχα να γίνεται όλο και πιο λεπτή, ενώ μειώνεται και ο αριθμός των τριχών. Η φάση ανάπτυξης της τρίχας γίνεται πιο σύντομη επίσης, πράγμα που σημαίνει ότι λιγότερες τρίχες βρίσκονται στην ενεργό φάση ανάπτυξης ανά πάσα στιγμή.

«Συνήθως στη γυναικεία τριχόπτωση, η μετωπική γραμμή των μαλλιών παραμένει περίπου η ίδια, αλλά μπορεί να υπάρξει κεντρική αραίωση των μαλλιών», εξηγεί η Alison Bruce, καθηγήτρια δερματολογίας που εργάζεται στη Mayo Clinic. Αντίθετα, η ανδρική φαλάκρα ξεκινά συχνά με υποχώρηση της μετωπικής γραμμής των μαλλιών, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Τι προκαλεί τη γυναικεία τριχόπτωση;

«Υπάρχουν πολλά διαφορετικά γονίδια που σχετίζονται με την τριχόπτωση και πρόκειται μια πολύ περίπλοκη αλληλεπίδραση πολλών γονιδίων. Δεν πρέπει να υποθέσετε ότι έχετε κάνει κάτι για να προκαλέσετε την τριχόπτωση σας, ειδικά αν είστε κατά τα άλλα υγιείς», λέει η Δρ. Bruce.

Η τριχόπτωση μπορεί επίσης να σχετίζεται με μια αλλαγή στις ορμόνες, λέει η Stephanie S. Faubion, διευθύντρια του Κέντρου Γυναικείας Υγείας στην Mayo Clinic.

«Τα ανδρογόνα, μια ομάδα ορμονών που περιλαμβάνουν την τεστοστερόνη και την ανδροστενεδιόνη, δεν αυξάνονται κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση, αλλά η αναλογία μεταξύ οιστρογόνων και ανδρογόνων αλλάζει, άρα έχετε λιγότερα οιστρογόνα και σχετικά περισσότερα ανδρογόνα, συμπεριλαμβανομένης της τεστοστερόνης», εξηγεί στο Everyday Health.

Γιατί πέφτουν τα μαλλιά;

Εάν σας ενοχλεί που πέφτουν τα μαλλιά σας και αραιώνουν, μπορείτε να συμβουλευθείτε έναν δερματολόγο που εξειδικεύεται στο τριχωτό της κεφαλής, καθώς μπορεί να υπάρχουν υποκείμενα θέματα υγείας που προκαλούν την αραίωση.

Είναι πιθανό να υπάρχει πρόβλημα:

  1. Αναιμίας
  2. Θυρεοειδούς
  3. Έλλειψης βιταμινών
  4. Φλεγμονής στο τριχωτό της κεφαλής
  5. Έντονου στρες

Εάν η απώλεια μαλλιών σας δεν ακολουθεί την τυπική εμφάνιση της γυναικείας τριχόπτωσης, ο γιατρός σας πιθανότατα θα κάνει μερικές εξετάσεις για να διερευνήσει πιθανές αιτίες.

1. Η αναιμία μπορεί να προκαλέσει γυναικεία τριχόπτωση

Μια γενική εξέταση αίματος μπορεί να δώσει απαραίτητα στοιχεία για την αξιολόγηση της συνολικής υγείας σας και μπορεί να δείξει πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της αναιμίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών.

2. Μπορεί ο θυρεοειδής να ευθύνεται για την τριχόπτωση

Οι εξετάσεις για τη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορούν να αποκαλύψουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον θυρεοειδή σας, το οποίο που μπορεί να σχετίζεται με την αραίωση των μαλλιών.

3. Έλλειψη βιταμινών

Είναι απαραίτητο επίσης να συζητήσετε για τις διατροφικές σας συνήθειες, καθώς είναι πιθανό να σας λείπουν ορισμένες απαραίτητες βιταμίνες.

4. Φλεγμονή στο τριχωτό της κεφαλής

«Ο γιατρός σας μπορεί να διερευνήσει παθήσεις που σχετίζονται με φλεγμονή στο τριχωτό της κεφαλής, συμπεριλαμβανομένων αυτοάνοσων ασθενειών, οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με την τριχόπτωση», λέει η Bruce.

Μπορεί να γίνουν και ορμονικές εξετάσεις, αν και σπάνια η ορμονική ανισορροπία ευθύνεται για την τριχόπτωση, λέει η Faubion.

5. Το έντονο στρες μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση

«Το ακραίο στρες μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών. Eυτυχώς, η τριχόπτωση που προκαλεί είναι προσωρινή» τονίζει η Faubion και προσθέτει: «Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος μετά από αυτό το άγχος για να επιστρέψει ο κύκλος της ζωής των τριχών στο φυσιολογικό».

Λύσεις για τη γυναικεία τριχόπτωση

«Υπάρχουν πολλές λύσεις για την τριχόπτωση σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση», λέει η Bruce.

  1. Τοπική χρήση μινοξιδίλης
  2. Χάπια για άλλες παθήσεις
  3. Σπιρονολακτόνη
  4. Χάπια μινοξιδίλης
  5. Ένεση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP)
  6. Λέιζερ χαμηλής στάθμης

1. Τοπική χρήση μινοξιδίλης

Η απλούστερη λύση είναι να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε μινοξιδίλη 5%, η οποία διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή. Αυτή η τοπική θεραπεία δύο φορές την ημέρα είναι αποτελεσματική σε περίπου δύο στους τρεις ανθρώπους που τη χρησιμοποιούν», λέει η Bruce.

2. Χάπια για άλλες παθήσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση της γυναικείας τριχόπτωσης

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) υπάρχουν συνταγογραφούμενα χάπια που έχουν εγκριθεί για άλλες παθήσεις, αλλά χρησιμοποιούνται μερικές φορές από τους γιατρούς «εκτός ετικέτας» στη γυναικεία τριχόπτωση.

3. Σπιρονολακτόνη

Η σπιρονολακτόνη χορηγείται σε ασθενείς με αρτηριακή πίεση και είναι ένα διουρητικό που μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση της τριχόπτωσης και να αποκαταστήσει την ανάπτυξη των μαλλιών, σύμφωνα με την AAD.

4. Ορμονικά φάρμακα

Ορμονικά φάρμακα που εμποδίζουν την επίδραση των κυκλοφορούντων ανδρογόνων μπορεί να συνταγογραφούνται για γυναίκες με τριχόπτωση, σύμφωνα με την AAD.

5. Χάπια μινοξιδίλης

«Η από του στόματος μινοξιδίλη για τη θεραπεία της τριχόπτωσης τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες είναι δημοφιλής τον τελευταίο καιρό», λέει η Bruce. Ορισμένοι άνθρωποι την προτιμούν γιατί δεν χρειάζεται να κάνουν τοπική χρήση δύο φορές την ημέρα ούτε έχουν παρενέργειες όπως η κακή υφή των μαλλιών και ο ερεθισμός του τριχωτού της κεφαλής.

Μελέτη έδειξε ότι «η από του στόματος μινοξιδίλη είναι μια αποτελεσματική και καλά ανεκτή εναλλακτική θεραπείας για υγιείς ασθενείς που δυσκολεύονται με τα τοπικά σκευάσματα».

«Αν και δεν υπάρχει «θαυματουργή θεραπεία», υπάρχουν αρκετές επιλογές που μπορεί να βοηθήσουν» λέει η Bruce.

6. Η ένεση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP)

Πρόκειτια για μία διαδικασία κατά την οποία λαμβάνεται το αίμα του ασθενούς και επεξεργάζεται έτσι ώστε τα αιμοπετάλια να συγκεντρωθούν. Τότε γίνεται έγχυση στο τριχωτό της κεφαλής, λέει η Bruce. «Η θεωρία είναι ότι τα αιμοπετάλια έχουν αυξητικούς παράγοντες και θα διεγείρουν την ανάπτυξη των τριχών», λέει.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Drug Design, Development, and Therapy διαπίστωσε ότι οι ενέσεις PRP ήταν ασφαλείς, είχαν ελάχιστες παρενέργειες και μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως θεραπευτική επιλογή για γυναικεία τριχόπτωση.

7. Λέιζερ χαμηλής στάθμης

Οι χτένες, τα κράνη και άλλες συσκευές λέιζερ μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι χωρίς ιατρική συνταγή. Το φως λέιζερ έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών σε μερικές μελέτες, σύμφωνα με την AAD.

Είναι ένας μη επεμβατικός και ασφαλής τρόπος αντιμετώπισης της τριχόπτωσης και μπορεί να συνδυαστεί με τοπική χρήση μινοξιδίλης, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery.

Όλο Υγεία

Scroll to Top