Site icon Όλο Υγεία

«Αντιμετώπισα την ακμή με ένα φυσικό προϊόν που υπάρχει στο ψυγείο μου» – Τι χρησιμοποίησε η 33χρονη και καθάρισε το πρόσωπό της

ακμή

Φωτογραφία: Meghan McGillin/WHAT THE FOOD SCIENCE

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η ακμή είναι μια δερματική πάθηση που εμφανίζεται όταν οι θύλακες των τριχών βουλώνουν με λάδι και νεκρά κύτταρα. Είναι πιο κοινή μεταξύ των εφήβων, αλλά μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, όπως συνέβη και στην περίπτωση μιας 33χρονης, που, μετά από χρόνια χρήσης αντιβιοτικών, κατάφερε να την αντιμετωπίσει με ένα απλό, φυσικό προϊόν που άλειψε στο πρόσωπό της. 

Ακμή: Πότε μπορεί να αποτελέσει σύμπτωμα καρκίνου – Τι να προσέξετε

Με ποιο φυσικό προϊόν κατάφερε να αντιμετωπίσει την ακμή της μετά από 20 χρόνια προσπαθειών

Η Meghan McGillin, μικροβιολόγος τροφίμων με διδακτορικό στην επιστήμη των τροφίμων από το Πανεπιστήμιο Cornell περιγράφει την εμπειρία της από την ακμή και πώς κατάφερε να την αντιμετωπίσει, χρησιμοποιώντας απλά… γιαούρτι.

Το πρώτη της σπυράκι εμφανίστηκε σε ηλικία 9 ετών και σύντομα προέκυψε το πρώτο ξέσπασμα. Όπως αναφέρει, από εκείνη τη στιγμή και μετά, το δέρμα της δεν ήταν ποτέ πια καθαρό, παρά το γεγονός ότι πέρασε μια δεκαετία σε δερματολογικά ιατρεία.

«Σε ένα από αυτά τα ραντεβού, ο δερματολόγος μου χορήγησε αντιβιοτικά, προκειμένου να αντιμετωπίσει την υπερανάπτυξη του βακτηρίου Cutibacterium acne», αναφέρει η McGillin.

Είναι γνωστό ότι το C. acnes παίζει βασικό ρόλο στην ακμή, επομένως τα αντιβιοτικά για την καταπολέμηση του βακτηρίου φαινόταν η λογική λύση. Ξεκίνησε, λοιπόν, με τοπικές κρέμες, που στην αρχή βοήθησαν. Μόλις αυτά σταμάτησαν να λειτουργούν, ακολούθησαν ισχυρά αντιβιοτικά από το στόμα. Ανεξάρτητα από τη θεραπεία, το αποτέλεσμα ήταν πάντα μια προσωρινή μόνο βελτίωση.

Μέχρι τα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής της McGillin ήταν ξεκάθαρο ότι η ακμή ήταν κάτι περισσότερο από ένα επίμονο σύμπτωμα της εφηβείας: ήταν μια χρόνια πάθηση.

Το νόστιμο επιδόρπιο που μειώνει τις πιθανότητες για καρκίνο – Τι δείχνει έρευνα 60 ετών

Τότε ήταν και η εποχή που ξεκίνησε το διδακτορικό της στη μικροβιολογία τροφίμων και μελέτησε ενδελεχώς τα βακτηριακά συστήματα. «Φυσικά, στράφηκα στην εξέταση της περίπτωσής μου, διαπιστώνοντας ότι τα άτομα με τάση ακμής τείνουν να έχουν μεγαλύτερη ποικιλία στελεχών C. acnes και αυτή η ποικιλομορφία περιλαμβάνει περισσότερα παθογόνα στελέχη», περιγράφει.

«Προς μεγάλη μου απογοήτευση, έμαθα ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της αντοχής στα αντιβιοτικά και της παθογένειας, πράγμα που σημαίνει ότι τα στελέχη C. acnes που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά είναι τα ίδια στελέχη που προκαλούν επιθετικές εξάρσεις ακμής», προσθέτει.

Η διδακτορική της διατριβή τη βοήθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα

Λίγο πριν την αποφοίτησή της η McGillin ξεκίνησε ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα που χρησιμοποιούσε βακτήρια γαλακτικού οξέος (LAB), ως μέθοδο για την ασφάλεια των τροφίμων. Προσηλώθηκε, λοιπόν, στην ιδέα ότι το κλειδί για πιο καθαρό δέρμα βρισκόταν στη στρατηγική συμπερίληψη των ωφέλιμων βακτηρίων μέσω των προβιοτικών και όχι στην αδιάκριτη εξάλειψη των βακτηρίων μέσω αντιβιοτικών ευρέος φάσματος.

Γνωρίζοντας ότι για την ακμή της έφταιγε η άνθηση του C. acnes, υπέθεσε ότι ο εκ νέου αποικισμός της μικροχλωρίδας του δέρματός της με προβιοτικά LAB θα μπορούσε να θεραπεύσει αποτελεσματικά την ακμή της.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το LAB είναι ένας γενικός όρος για μια ομάδα βακτηρίων που μοιράζονται ορισμένα χαρακτηριστικά, με το πιο αξιοσημείωτο να είναι η ικανότητά τους να παράγουν γαλακτικό οξύ. Αν και δεν ταξινομούνται όλα τα LAB ως προβιοτικά, τα LAB είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα προβιοτικά σε προϊόντα διατροφής.

Στην πραγματικότητα, το γιαούρτι, ένα από τα πιο γνωστά προβιοτικά τρόφιμα, είναι προϊόν των LAB Streptococcus thermophilus και Lactobacillus bulgaricus, που μετατρέπουν τη λακτόζη (το σάκχαρο του γάλακτος) σε γαλακτικό οξύ.

Δεδομένων των καθιερωμένων δεσμών του γιαουρτιού με την υγεία του εντέρου, η φοιτήτρια αναρωτήθηκε αν η προβιοτική του δράση θα μπορούσε να μεταφερθεί στο μικροβίωμα του δέρματος της. Είναι ενδιαφέρον ότι το 1912, ο επιστήμονας Δρ. J. Peyri κατέγραψε τον Lactobacillus bulgaricus ως το πρώτο τοπικό προβιοτικό που μελετήθηκε για δερματικές παθήσεις.

Το περίεργο πείραμα με το γιαούρτι που θεράπευσε την ακμή

Έτσι, η McGillin ξεκίνησε ένα περίεργο πείραμα αλείφοντας γιαούρτι στο πρόσωπό της στο όνομα της επιστήμης. «Η προσέγγισή μου ήταν απλή: έβαζα απλό γιαούρτι στο πρόσωπό μου δύο φορές την ημέρα για περίπου ένα μήνα», περιγράφει και συνεχίζει:

«Επέλεξα ένα απλό προϊόν, αποφεύγοντας τα αρωματισμένα προϊόντα που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, λόγω της πιθανής σχέσης μεταξύ δίαιτας υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και ακμής. Το κύριο κριτήριό μου ήταν η ετικέτα να γράφει “ζωντανές καλλιέργειες“, που σημαίνει ότι κάθε γραμμάριο περιείχε τουλάχιστον 10 εκατομμύρια κύτταρα LAB».

Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά. Για πρώτη φορά από την παιδική της ηλικία, δεν είχε ακμή. Ενθουσιασμένη να μοιραστεί τα ευρήματά της μίλησε με μια συνάδελφό της στο STEM, η οποία -προς απογοήτευσή της- την πληροφόρησε ότι οι μάσκες προσώπου με γιαούρτι ήταν μια φυσική θεραπεία στην Ινδία εδώ και δεκαετίες.

Πράγματι, αμέτρητες πηγές επαινούν το γιαούρτι για τα οφέλη του στην περιποίηση του δέρματος, αναφέροντας τα πάντα, από την ήπια απολέπιση μέσω του γαλακτικού οξέος έως τις προβιοτικές του ιδιότητες. Μελέτες υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς, δείχνοντας ότι προβιοτικά όπως ο Lactobacillus μπορούν να βοηθήσουν στην ακμή παράγοντας αντιβακτηριακές ενώσεις που αναστέλλουν το C. acnes και μειώνοντας τη φλεγμονή.

Μια κλινική μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Srinakharinwirot διαπίστωσε ότι μια προβιοτική λοσιόν που προέρχεται από Lactobacillus μείωσε τόσο την αφθονία του C. acnes όσο και τις φλεγμονώδεις βλάβες σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια ακμή, με αποτελέσματα που διήρκησαν έως και τέσσερις εβδομάδες.

Το κρεμώδες τρόφιμο που ενισχύει την υγεία του εντέρου, της καρδιάς και του ανοσοποιητικού

Χρόνια αργότερα, η McGillin εξακολουθεί να εφαρμόζει γιαούρτι στο πρόσωπό της, αλλά μόνο για συντήρηση. «Το κάνω μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα αντί για δύο φορές την ημέρα», καταλήγει.

Πηγές: Slate, Mayo Clinic, Cell & Bioscience, Microorganisms, JAAD, International, Clinical, Cosmetic & Investigational Dermatology, Fermentation, Life, Journal of Cosmetic Dermatology

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version