Πέντε τρόφιμα που χαρίζουν στο δέρμα νεανικότητα και λάμψη σύμφωνα με τους δερματολόγους. Καταπολεμούν τη φλεγμονή και επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.
Όσο μεγαλώνουμε το δέρμα μας χάνει τη νεανικότητα και τη λάμψη του. Η βιομηχανία της «ομορφιάς» ανθεί, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι τρόποι που είναι εύκολοι και οικονομικοί που έχουν εξίσου καλά αποτελέσματα όχι μόνο στο δέρμα μας, αλλά και στην υγεία μας.
Πώς θα σταματήσετε να χάνετε κολλαγόνο και θα αποφύγετε τις ρυτίδες
Ένας από αυτούς είναι η διατροφή και μάλιστα υπάρχουν ορισμένες υπερτροφές που μπορούν να βοηθήσουν την επιδερμίδα να διατηρήσει τη νεανική της όψη, ενώ παράλληλα συμβάλλουν και στη μακροζωία και την καλύτερη γνωστική λειτουργία, επιβραδύνοντας την επίφοβη για όλους διαδικασία της γήρανσης.
Αυτές οι τροφές ενισχύουν την ελαστικότητα, την υγρασία, τη νεανικότητα και τη λάμψη του δέρματος. Σύμφωνα με δερματολόγους και άλλους ειδικούς στην περιποίηση της επιδερμίδας που τις προτείνουν, ενισχύουν το κολλαγόνο που προσδίδει στο δέρμα νεανική όψη.
Οι 5 τροφές που είναι πλούσιες σε κολλαγόνο για πιο υγιές και σφριγηλό δέρμα
- Αβοκάντο
- Ασπράδια αυγών
- Ντομάτες
- Μύρτιλα
- Λιπαρά ψάρια
1. Αβοκάντο
Τα αβοκάντο είναι «εξαιρετική υπερτροφή για λαμπερό δέρμα» σε οποιαδήποτε ηλικία, αναφέρει η Δρ. Άννα Τσέικον (Anna Chacon), δερματολόγος και συγγραφέας. Η ίδια συνιστά «να τα τρώτε ως σνακ ή σε σαλάτα». Έχουν επίσης απίστευτα υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε και καλά λιπαρά, εξηγεί.
«Μπορείτε να καταναλώνετε αβοκάντο για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τη γήρανση και τις βλάβες από τον ήλιο. Αν και ορισμένα αβοκάντο είναι «ζαρωμένα και πράσινα», μπορούν να κάνουν το δέρμα σας «να λάμπει και να φαίνεται νεότερο», επισημαίνει.
Το κολλαγόνο του δέρματός σας παράγεται από τη βιταμίνη Α που έχουν τα αβοκάντο, προσθέτει. Δεδομένου ότι τα αβοκάντο είναι μια καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, «σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και είναι πιο δύσκολο να τα υπερκαταναλώσετε γιατί έχουν την τάση να σας χορταίνουν», συνεχίζει, τονίζοντας ότι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη γενική υγεία και στην απώλεια βάρους.
«Θα συμβούλευα να τρώτε από μισό έως ένα ολόκληρο αβοκάντο κάθε μέρα», προτείνει. Η χρήση λαδιού αβοκάντο στη μαγειρική και την περιποίηση του δέρματος είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκομίσετε τα οφέλη αυτού του φρούτου.
2. Ασπράδια αυγών
Το κολλαγόνο και άλλα αμινοξέα που είναι καλά για το δέρμα βρίσκονται φυσικά στα ασπράδια των αυγών, σημειώνει η Τσέικον, τα οποία σας προσφέρουν επίσης θρεπτική πρωτεΐνη. «Το κολλαγόνο είναι το βασικό συστατικό για την πρόληψη των γραμμών και των ρυτίδων και θεωρείται ότι αυτή η φυσική παροχή κολλαγόνου από τα ασπράδια αυγών μπορεί να βοηθήσει τη φυσική σύνθεση κολλαγόνου του σώματός σας», τονίζει.
Όταν πρόκειται για χαλάρωση του δέρματος, το κολλαγόνο από το ασπράδι αυγού «αυξάνει την ελαστικότητα, μειώνει τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια και στο πρόσωπο», σημειώνει. Όσο για το πόσα από αυτά πρέπει να τρώτε την ημέρα, η γιατρός τονίζει ότι «γενικά μιλώντας, η κατανάλωση έως και επτά αυγών την εβδομάδα» είναι εξαιρετική για το δέρμα σας και αυτό «δεν θα βλάψει την υγεία της καρδιάς σας».
3. Ντομάτες
Όταν θέλετε μια προσιτή υπερτροφή για να προσθέσετε στη διατροφή σας για την υγεία του δέρματος, η Τσέικον συνιστά τις ντομάτες. «Οι ντομάτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια μεγάλη ποικιλία συνταγών», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «θεωρούνται επίσης μια φανταστική υπερτροφή φιλική προς την επιδερμίδα».
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βήτα καροτίνη και βιταμίνη C. Μια χρωστική ουσία που βρίσκεται στις ντομάτες που ονομάζεται λυκοπένιο «βοηθά το δέρμα να προστατευτεί από τη φθορά της υπεριώδους ακτινοβολίας και αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου διπλά», συνεχίζει η γιατρός. Οι ντομάτες, οι οποίες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, θα πρέπει να «περιλαμβάνονται στη διατροφή οποιουδήποτε αναζητά υγιεινές τροφές για την επιδερμίδα».
4. Μύρτιλα
Δεδομένου ότι δεν είναι δυνατό να αποτραπούν εντελώς οι ρυτίδες, η διατήρηση της ενυδάτωσης και η κατανάλωση φρούτων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά είναι το κλειδί για τη διατήρηση μιας νεανικής λάμψης. Ένα φρούτο που συνδέεται με την υποστήριξη της σύνθεσης κολλαγόνου και που περιέχει υγιή αντιοξειδωτικά είναι τα μύρτιλα.
Ο Δρ. Εμμανουήλ Λούκας (Emmanuel Loucas), Διευθυντής Δερματολογίας σε δερματολογική κλινική και επίκουρος καθηγητής δερματολογίας στο Mount Sinai Hospital στη Νέα Υόρκη, εξηγεί ότι περιέχουν «αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην προστασία της επιδερμίδας από τους περιβαλλοντικούς ρύπους». Επιπλέον, τα μύρτιλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α & C και η τελευταία καταπολεμά τη διάσπαση του κολλαγόνου.
Ο γιατρός τονίζει ότι τα μύρτιλα είναι επίσης γνωστό ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. «Η φλεγμονή είναι κοινός παρονομαστής για πολλές δερματικές παθήσεις, όπως η φωτογήρανση, το έκζεμα και η ακμή, για να αναφέρουμε μόνο μερικές», επισημαίνει.
5. Λιπαρά ψάρια
Όσον αφορά την επιδερμίδα σας, τα λιπαρά ψάρια μπορούν να σας προσφέρουν πολλά οφέλη, αναφέρει η Δρ. Ελέιν Φ. Κανγκ (Elaine F. Kung), δερματολόγος και ιδρύτρια της Future Bright Dermatology. «Τα ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, η οποία παρέχει αμινοξέα στο σώμα μας για την παραγωγή κολλαγόνου», σημειώνει.
Αντιγήρανση: Το έλαιο κατά των ρυτίδων που θεωρείται το «μπότοξ της φύσης»
Το κολλαγόνο, επαναλαμβάνει, είναι η πρωτεΐνη που χαρίζει ελαστικότητα στην επιδερμίδα και μπορεί να λαμβάνεται σε μορφή συμπληρώματος καθημερινά, ενώ βρίσκεται επίσης σε πολλά τρόφιμα. «Το δέρμα του ψαριού είναι μια πλούσια πηγή κολλαγόνου και ο σολομός είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων», επισημαίνει η Κανγκ.