Η νο 1 fitness συνήθεια που καταστρέφει το σώμα σας μετά τα 40

γυμναστική

Κάντε συνήθεια μία προπόνηση κινητικότητας και μειώστε την πιθανότητα τραυματισμών.

 

Δυστυχώς, δεν μπορείτε να γυρίσετε το ρολόι πίσω ή να επιβραδύνετε τον χρόνο καθώς μεγαλώνετε. Και δυστυχώς, δεν υπάρχει μαγικό φίλτρο που μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε 10 χρόνια νεότεροι. Αλλά το να κάνετε κάποιες σωστές επιλογές μπορεί να σας κρατήσει υγιή, να ενισχύσει τη φυσική σας κατάσταση και να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής.

Εάν είστε αφοσιωμένοι στο γυμναστήριο και λάτρεις της προπόνησης, πιθανότατα έχετε αναπτύξει κάποιες συνήθειες φυσικής κατάστασης με τα χρόνια για να πετύχετε τους στόχους σας. Η νούμερο ένα προτεραιότητά σας μπορεί να είναι να χάσετε βάρος, να γυμναστείτε για να ενδυναμώσετε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματός σας, να προσθέσετε περισσότερο όγκο στο σώμα σας ή απλώς να διατηρήσετε τη φυσική σας κατάσταση. Ανεξάρτητα από το πού επικεντρώνεστε, υπάρχει μια συνήθεια που μπορεί να είναι επιζήμια για το σώμα σας.

Την επόμενη φορά που θα βάλετε τα αθλητικά σας παπούτσια για να πάτε στο γυμναστήριο, να έχετε υπόψη σας ότι η παρακάτω συνήθεια μπορεί να καταστρέψει το σώμα σας μετά τα 40.

Η fitness συνήθεια που καταστρέφει το σώμα σας: Δεν κάνετε προπόνηση κινητικότητας

Δεν μπορείτε να κάνετε πολλά χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο και να μην το πηγαίνετε για σέρβις μια στο τόσο. Ομοίως, εάν δεν κάνετε τακτική συντήρηση στο σώμα σας, τα χιλιόμετρα θα συσσωρευτούν και μια βλάβη είναι επικείμενη. To καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε το σώμα σας είναι να εκτελείται κάποιες ασκήσεις κινητικότητας πριν ή μετά από την προπόνηση.

Εκτός από την προπόνηση στο γυμναστήριο, τόσο η κινητικότητα όσο και η ευλυγισία επηρεάζουν την υγεία σας στην καθημερινή ζωή. Σκεφτείτε: αν έχετε ένα γενικό πρόβλημα κινητικότητας που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο μετακινείτε, το σώμα σας δεν πρόκειται να λειτουργήσει σωστά.

Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να υποστείτε περισσότερη ζημιά, ακόμη και εάν η περιοχή γύρω από την άρθρωση μπορεί να μετακινηθεί κανονικά.

Επίσης, όταν ασκείστε, και εκτελείτε ουσιαστικά κινήσεις με κακή τεχνική κάτω από υψηλή ένταση και στρες, οι βλάβες συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου. Eαν δεν κινητοποιούνται σωστά οι αρθρώσεις «σκουριάζουν» και έτσι όταν ασκηθεί επιβάρυνση πέραν του εύρους που έχουν συνηθίσει προκύπτουν τραυματισμοί. Το εύρος κίνησης είναι σμαντικό στις καθημερινές δραστηριότητες -να περπατάτε, να σκύβετε, να τεντώνετε τα χέρια κ.λπ. Αποκαλύπτει την κατάσταση των αρθρώσεων σας. Όταν λοιπόν, το εύρος είναι περιορισμένο μπορεί να σημαίνει πως υπάρχει δυσκαμψία σε αρθρώσεις, μυικό σφίξιμο ή άλλο πρόβλημα υγείας.

Πώς να αυξήστε την κινητικότητα

Η κινητικότητα μπορεί να σας προφυλάξει από τραυματισμούς ,να βελτιώσει υπάρχοντες τραυματισμούς, να διατηρήσει τη φυσική σας κατάσταση ή να σας προσφέρει απίστευτη φόρμα, να βελτιώσει το εύρος των κινήσεων, να σας βοηθήσει να αποφύγετε την ανισορροπία μυϊκών ομάδων λόγω μονομερούς εκγύμνασης και να πετύχετε αποφόρτιση μυών και αρθρώσεων. Εάν έχετε μειωμένη κινητικότητα αυτό που καταφέρνετε είναι να μειώσετε την απόδοση σας. Αν υπάρχει περιορισμός στην κίνηση με αποτέλεσμα να μην εκτελείται το μέγιστο εύρος της κίνησης, στην προσπάθεια να αντισταθμίσετε τον παράγοντα θα επιβαρύνετε και θα καταπονήσετε άλλους μυς ώστε να πετύχετε το αποτέλεσμα.

Οι διατάσεις βελτιώνουν το εύρος των κινήσεων των μυών και των αρθρώσεων, αναπτύσσουν τον ενδομυϊκό και μεσομυϊκό συντονισμό, ενώ χαρίζουν δυναμική ευκαμψία και τοπική αιμάτωση των μυών. Οι ασκήσεις πρέπει να εκτελούνται σε αργό και ελεγχόμενο ρυθμό.

Η γιόγκα βοηθά στην ενίσχυση της κινητικότητας και της ευελιξίας σας. Σας χαρίζει ευλυγισία, παράλληλα βελτιώνει τη στάση του σώματος ενώ μειώνει τους πόνους. Σταδιακά το σώμα αποκτά δύναμη και χρησιμοποιείται ως βάρος για να εκτελεστούν οι ασάνες. Οπότε η μυϊκή δύναμη ενισχύεται.

Τέλος, σας προσφέρει χαλάρωση και ψυχική ηρεμία, καθώς συνεργάζονται σώμα και νους για μπορέσει να υπάρξει ισορροπία και σταθερότητα.Μπορείτε να κατεβάσετε μια εφαρμογή γιόγκα ή να μπείτε στο YouTube για μερικά χρήσιμα βίντεο που σας παρουσιάζουν κάποιες στάσεις.

Foam Rolling: Αποτελεί μια τεχνική αυτο-μασάζ σε ρολό αφρού για να σας βοηθήσει να απελευθερώσετε σφιχτά σημεία στους μυς σας. Αν δεν έχετε ρολό αφρού τότε βρείτε ένα σφιχτό σημείο στους μυς σας και χρησιμοποιήστε μία μπάλα για να ασκήσετε πίεση. Ένα εύκολο παράδειγμα είναι στις ωμοπλάτες σας. Ενώ στέκεστε προς τον τοίχο, τοποθετήστε τη μπάλα ανάμεσα στους μυς σας και στον τοίχο. Από εκεί, μπορείτε να πάρετε βαθιές αναπνοές πιέζοντας το σώμα σας προς τον τοίχο ή να μετακινήσετε το σώμα σας σαν το κυλάτε.

Mobility drills: Πρόκειται για ασκήσεις που είναι ειδικά προσανατολισμένες στην εκγύμναση της κίνησης γύρω από τις αρθρώσεις.

Η ευλυγισία είναι το ίδιο με την ευκαμψία;

Όχι. Η ευκινησία αφορά την κινητικότητα, την περιστροφικότητα των αρθρώσεων αλλά και τις ικανότητες συντονισμού.
Η ευλυγισία αφορά την ικανότητα διάτασης των μυών και τενόντων.

Η κινητικότητα επηρεάζεται από:

  • την ηλικία: όσο μεγαλώνουμε τόσο μειώνεται η κινητικότητα μας.
  • το φύλο: Οι γυναίκες έχουν αυξημένη κινητικότητα έναντι των αντρών λόγω της μικρότερης μυϊκής μάζας και του υψηλότερου επιπέδου οιστργόνων που οδηγεί σε μεγαλύτερο ποσοστό λιπώδους ιστού
  • την ψυχική ένταση: όπου παρατηρείται σε σχετικά έντονη ψυχική διέγερση θετική διατατική ικανότητα.
Scroll to Top