20 τρόποι για σωστή φροντίδα στην ευαίσθητη περιοχή

ροδάκινο για ευαίσθητη περιοχή

Η ευαίσθητη περιοχή χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και φροντίδας, χωρίς όμως υπερβολές. Εδώ θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υγεία της ευαίσθητης περιοχής.

 

1. Μη χρησιμοποιείτε αρωματισμένα είδη υγιεινής

Παρατηρείτε στην ευαίσθητη περιοχή ερυθρότητα ή ήπιο οίδημα; Ταλαιπωρείστε από κνησμό; Αν έχετε ερεθισμούς κατά την περίοδο και υποχωρούν όταν τελειώνει, ίσως έχετε κάποια αλλεργική αντίδραση σε αρωματισμένες σερβιέτες που ερεθίζουν το ευαίσθητο δέρμα του κόλπου. Τα αρωματισμένα προϊόντα, όπως τα αφρόλουτρα ή τα υγρά για κολπικές πλύσεις, μπορεί επίσης να προκαλέσουν κνησμό.

Αν, λοιπόν, νιώθετε φαγούρα, σταματήστε τα αρώματα. Το πιο πιθανό είναι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα, οπότε θα έχετε βρει τον ένοχο. Όμως, αν παρουσιάζετε οποιαδήποτε συμπτώματα που εμμένουν (διαρκούν περισσότερο από μερικές ημέρες ή επανεμφανίζονται τακτικά) ή κνησμό που συνοδεύεται από αίσθημα καύσου, φλεγμονή ή εκκρίσεις, μην αμελήσετε να επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας.

Ο κόλπος σας δεν είναι βρόμικος! Αντιθέτως, έχει το μηχανισμό του αυτοκαθαρισμού. Να τον φροντίζετε αλλά να μην υπερβάλλετε.

2. Η αυτοδιάγνωση της κολπίτιδας είναι αναξιόπιστη

Περισσότερες από τις μισές γυναίκες που έχουν φαγούρα και εκκρίσεις στην ευαίσθητη περιοχή αντιμετωπίζουν μόνες τους την κολπίτιδα αλλά δεν τη θεραπεύουν. Γιατί; Επειδή η κολπίτιδα βασίζεται στην ακριβή διάγνωση. Μπορεί να είναι βακτηριακή κολπίτιδα, η οποία είναι η συχνότερη μορφή κολπίτιδας σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ή να είναι μυκητίαση. Η βασική διαφορά μεταξύ τους είναι το είδος των εκκρίσεων.

Στη μυκητίαση είναι συνήθως παχύρρευστες, ενώ στη βακτηριδιακή κολπίτιδα είναι πιο υγρές. Επιπλέον, η δεύτερη συνοδεύεται συχνά από δυσοσμία (οσμή ψαριού) και όχι πάντα από φαγούρα όπως η πρώτη και σχετίζεται με μια πτώση στα επίπεδα των καλών βακτηρίων στον κόλπο. Αν νομίζετε ότι έχετε βακτηριδιακή κολπίτιδα, θα χρειαστείτε αντιβιοτικά, ειδικά αν προσπαθείτε να κάνετε παιδί, καθώς έχει συσχετιστεί με τον πρόωρο τοκετό.

3. Μειώστε το στρες

Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες με έντονο στρες έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από πόνους περιόδου, πιθανότατα λόγω του ότι το στρες αυξάνει την παραγωγή προσταγλανδινών, οι οποίες προκαλούν κράμπες. Το σημείο εκκίνησης φαίνεται να είναι κατά το πρώτο μισό του εμμηνορροϊκού κύκλου ‒ωοθυλακική φάση (ή παραγωγική)‒, γι’ αυτό προσπαθήστε να μένετε ήρεμες εκείνη την περίοδο.

4. Έλεγξε τη διατροφή σας

Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά μελέτες του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ δείχνουν ότι οι γυναίκες που τρώνε κοτόπουλο τέσσερις με έξι φορές την εβδομάδα είναι πιο επιρρεπείς στην κυστίτιδα. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι το κοτόπουλο ενδέχεται να περιέχει τον τύπο βακτηρίου E. Coli, που σχετίζεται με την πάθηση. Το χοιρινό έχει επίσης συσχετιστεί με αυξανόμενο κίνδυνο.

Μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας ανέφερε ότι το μείγμα από ανθρακικό, καφεΐνη και γλυκαντικές ουσίες στα light αναψυκτικά μπορεί να ερεθίσει την ουροδόχο κύστη, επιδεινώνοντας την ακράτεια ούρων.

5. Προσέξτε το μέγεθος του ταμπόν

Κατά την περίοδό σας χάνετε 4-12 κουταλιές της σούπας αίμα, αλλά το μέγεθος των ταμπόν για το επίπεδο της ροής ενδέχεται να σας προκαλέσει προβλήματα. Αν το ταμπόν είναι υπεραπορροφητικό ενδέχεται να αφυδατώσει τα κολπικά τοιχώματα, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε μια επώδυνη πάθηση: τα κολπικά έλκη. Πώς θα καταλάβετε αν το μέγεθος του ταμπόν είναι λάθος; Εάν δυσκολεύεστε να το βγάλετε, πρέπει να το τραβήξετε δυνατά προς τα έξω. Προτιμήστε τα mini ταμπόν τις μέρες που δεν έχετε μεγάλη ροή ή δοκιμάστε τα κύπελλα περιόδου.

6. Βάλτε στοπ στη μηνορραγία

Πρόκειται για τις περιπτώσεις που παρατηρείται αυξημένη ροή ή η διάρκεια της περιόδου ξεπερνάει τα φυσιολογικά όρια. Η «βαριά» περίοδος είναι σε ένα βαθμό υποκειμενική. Μία στις τρεις γυναίκες δηλώνει πως έχει «βαριά» έμμηνο ρύση, αλλά, βάσει ερευνών, μόλις μία στις δέκα έχει μηνορραγία. Εκτός από τις γνωστές θεραπείες για τη «βαριά» περίοδο ‒όπως τα αντισυλληπτικά χάπια ή η προγεστερόνη, που μειώνουν το αίμα και ρυθμίζουν τις διαταραχές του κύκλου‒, πολλές φορές συνιστάται το τρανεξαμικό οξύ. Είναι ασφαλές για τις γυναίκες που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυοι. Μιλήστε στο γυναικολόγο σας σχετικά με αυτό.

7. Μάθετε τη θέση της μήτρας

Στις περισσότερες περιπτώσεις η μήτρα κλίνει προς τα εμπρός, πάνω από την κορυφή της ουροδόχου κύστης. Όμως, περίπου το 20% των γυναικών έχουν οπισθία κλίση στη μήτρα τους. Αυτό σημαίνει ότι η μήτρα κλίνει μακριά από την ουροδόχο κύστη. Η θέση αυτή δεν επηρεάζει τη γονιμότητα, σχετίζεται ωστόσο με τον πόνο κατά τη συνουσία και αυξάνει τον κίνδυνο μητρικής ή κολπικής πρόπτωσης. Αν οι σύνδεσμοι μιας φυσιολογικής μήτρας μαλακώσουν αυτή υποστηρίζεται από το ορθό, όμως στην περίπτωση της μήτρας με οπίσθια κάμψη δεν υπάρχει κάτι να τη βοηθήσει να μείνει στη θέση της.

8. Κάντε αυτοεξέταση στην περιοχή του αιδοίου

Ο καρκίνος του αιδοίου στο μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τις ηλικιωμένες γυναίκες και παρουσιάζεται μεταξύ των ηλικιών 60 και 75 ετών. Αν γνωρίζετε τι είναι φυσιολογικό για εσάς στην περιοχή του αιδοίου, θα είναι πιο εύκολο να εντοπίσετε τυχόν διαφορές, όπως αλλαγές στο χρώμα, εξογκώματα, περιοχές με πόνο ή έλκη. Μα φορά το μήνα περίπου, πάρτε ένα καθρεφτάκι και κάντε μια αυτοεξέταση, όπως κάνετε και με το στήθος σας.

9. Εκπαιδεύστε την κύστη σας

Αν ουρείτε έως οχτώ φορές την ημέρα θεωρείται φυσιολογική συχνότητα. Βέβαια, υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις και στις περισσότερες περιπτώσεις η συχνοουρία δηλώνει απλώς ότι πίνετε πολλά υγρά. Ωστόσο, αν νιώθετε ξαφνικά την ανάγκη για ούρηση –κι έχετε διαρροές αν δεν προλάβετε–, υπάρχει περίπτωση να υποφέρετε από το σύνδρομο της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης, πράγμα που προκαλείται όταν η κύστη αρχίζει να παράγει αφύσικες συστολές. Ένας ουρολόγος ή ένας φυσικοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να εκπαιδεύσετε την κύστη σας, ενώ οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους είναι απαραίτητες για να τονώσετε το περίνεο. Εναλλακτικά, σκεφτείτε το Botox ή τη νευροδιέγερση.

 

ευαίσθητη περιοχή γυναίκα που φοράει σλιπ

10. Προσέξτε την προσωπική σας υγιεινή

Η ευαίσθητη περιοχή ονομάζεται έτσι γιατί χρειάζεται ευγενικούς χειρισμούς. Κάποιες γυναίκες έχουν απόκλιση της ουρήθρας, πράγμα που τις κάνει πιο επιρρεπείς στην κυστίτιδα. Τι σημαίνει αυτό; Η ουρήθρα είναι πιο κοντά στον κόλπο και ελαφρώς πιο εκτεθειμένη από το φυσιολογικό, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο διείσδυσης μικροβίων. Σε αυτή την περίπτωση, η προσωπική υγιεινή –όπως το να σκουπίζεστε από μπροστά προς τα πίσω και να πλένεστε μετά την επαφή– είναι ιδιαίτερα σημαντική.

11. Μη θεωρείτε ότι ο κόλπος είναι βρόμικος

Αυτή η μανία που έχουν οι γυναίκες να καθαρίζουν συνεχώς την ευαίσθητη περιοχή με κάποια είδη κολπικού καθαρισμού μπορεί να θεωρηθεί μισογυνισμός πλασαρισμένος ως προσωπική υγιεινή. Τα ενεργειακά της Γκουίνεθ Πάλτροου ‒που οι γυναικολόγοι συστήνουν να μην τα χρησιμοποιείτε‒, το glitter αιδοίου ‒που εισέπραξε ένα τεράστιο «όχι» από τους ειδικούς‒, οι μάσκες με ενεργό άνθρακα για καθαρισμό από την ακμή εκεί κάτω, ο κολπικός καθαρισμός με τη χρήση αγγουριού και πάρα πολλά προϊόντα καθαρισμού για την ευαίσθητη περιοχή τονίζουν ότι ο κόλπος είναι βρόμικος. Ο κόλπος σας δεν είναι βρόμικος! Αντιθέτως, έχει το μηχανισμό του αυτοκαθαρισμού. Να τον φροντίζετε αλλά να μην υπερβάλλετε.

 

Σύμφωνα με έρευνες, όσο πιο θετικά νιώθουν οι γυναίκες για την όψη, την αίσθηση και τη μυρωδιά των γεννητικών οργάνων τους τόσο πιο ικανοποιημένες είναι σεξουαλικά.

12. Αλλάξτε σέλα στο ποδήλατο

Οι ποδηλάτισσες που χρησιμοποιούν λεπτές σέλες είναι πιο επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις και λιγότερο σεξουαλικά ευαίσθητες από το φυσιολογικό. Οι μικρές σέλες πιέζουν τα νεύρα στην περιοχή του περινέου, που ονομάζεται αιδοιικό νεύρο, κι αυτή η μη φυσιολογική πίεση επηρεάζει την ευαισθησία των γεννητικών οργάνων. Αν είστε φανατική της ποδηλασίας, προτιμήστε μια φαρδιά σέλα, αποφεύγετε να γέρνετε μπροστά και, τουλάχιστον, φοράτε κολάν με επένδυση στην ευαίσθητη περιοχή, τα οποία παρέχουν κάποια προστασία.

13. Κάντε εξέταση για χλαμύδια

Περίπου το 80% των γυναικών και το 50% των αντρών παραμένουν ασυμπτωματικοί όταν κολλάνε αυτήν τη λοίμωξη. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να προκαλέσει σαλπιγγίτιδα και να εξελιχθεί σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει τη γονιμότητά σας και να προκαλέσει στειρότητα.

Νέες έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι τα χλαμύδια αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς φαίνεται πως αυξάνουν το χρόνο που μένει στον οργανισμό ο ιός HPV (που κάποια στελέχη του προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας).

Οι μικρότερες ηλικίες πρέπει να εξετάζονται συχνότερα, καθώς οι γυναίκες που είναι μεταξύ 17-24 ετών έχουν πιο ευαίσθητο τραχηλικό επιθήλιο, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο να κολλήσουν μέσω της σεξουαλικής επαφής.

14. Αντιμετωπίστε τον πόνο στο αιδοίο

Νιώθετε κάψιμο χαμηλά στην ευαίσθητη περιοχή; Η πάθηση, γνωστή ως αιδοιοδυνία (πόνος του αιδοίου), επηρεάζει το 15% των γυναικών και αποτελεί μυστήριο για τους γιατρούς, καθώς η αιτία πρόκλησης της δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη. Για πολλά χρόνια, οι γυναίκες με αιδοιοδυνία αντιμετωπίζονταν λες και η πάθηση ήταν αποκύημα της φαντασίας τους. Αλλά δεν είναι. Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα πόνου και αντιμετωπίζεται με φάρμακα, αναλγητικά, φυσιοθεραπεία για την ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους, ενέσεις με κορτικοστεροειδή ή αναισθητικά, ομοιοπαθητική ή βελονισμό.

15. Αποδεχτείτε την όψη του

Σύμφωνα με έρευνες, όσο πιο θετικά νιώθουν οι γυναίκες για την όψη, την αίσθηση και τη μυρωδιά των γεννητικών οργάνων τους τόσο πιο ικανοποιημένες είναι σεξουαλικά. Αλλά να θυμάστε: όπως και το στήθος, έτσι και τα γεννητικά όργανα διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

16. Ασκηθείτε

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΟ) προκαλεί υπογονιμότητα, ολιγομηνόρροια και προβλήματα όπως τριχοφυΐα και ακμή. Παρόλο που είναι συνδεδεμένο με την παχυσαρκία, το βλέπουμε αρκετά συχνά και σε γυναίκες με φυσιολογικό σωματικό βάρος. Η θεραπεία συνήθως ξεκινά με ένα απλό αντισυλληπτικό χάπι, ενώ ταυτόχρονα συνιστάται τακτική άσκηση και δίαιτα. Η μείωση του σωματικού βάρους κατά 10% μειώνει τα συμπτώματα και αυξάνει την εμμηνορροϊκή λειτουργία.

Εάν έχετε ξηρότητα στην ευαίσθητη περιοχή, το ενέσιμυ υαλουρονικό οξύ ενυδατώνει και να ενισχύει το PH του κόλπου σας.

17. Αφουγκραστείτε το σώμα σας

Πολλές γυναίκες περίπου στα 30 έτη διαπιστώνουν ότι έχουν πιο έντονη ροή αίματος και το αποδίδουν σε αλλαγές λόγω εγκυμοσύνης ή λόγω λήψης αντισυλληπτικών χαπιών. Όμως, σε αυτή την ηλικία συχνά πρωτοεμφανίζονται προβλήματα όπως ινομυώματα ή ενδομητρίωση. Αν παρατηρήσετε ξαφνικές αλλαγές, μιλήστε άμεσα με το γυναικολόγο σας.

18. Σκεφτείτε μία θεραπεία Botox

Όχι όμως για τις ρυτίδες! Μελέτες έχουν δείξει ότι το Botox στην ευαίσθητη περιοχή μπορεί να μειώσει τον πυελικό πόνο, την ακράτεια και τους ενδεχόμενους πόνους περιόδου. Κατά τη θεραπεία, το Botox εγχέεται σε περίπου 20 σημεία της ουροδόχου κύστης, πράγμα που μειώνει τις υπερβολικές συστολές.

19. Διορθώστε τα μεγάλα χείλη

Τα χείλη του αιδοίου μπορεί να προκαλούν ερεθισμούς λόγω μεγέθους, να θυμίζουν την παρουσία τους στη διάρκεια της ερωτικής πράξης ή να σας ενοχλούν αισθητικά. Πλέον, διορθώνονται με ήπια επεμβατική διαδικασία της αιδοιοπλαστικής. Ακόμα, υπάρχουν μη επεμβατικές θεραπείες όπου με τη χρήση υαλουρονικού οξέος μπορείτε να βελτιώσετε την εικόνα της περιοχής εξωτερικά, κάνοντάς την πιο σφιχτή και σφριγηλή.

20. Για την ξηρότητα του κόλπου δοκιμάστε το υαλουρονικό

Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος: το αιδοίο έχει κάτι κοινό με τον καρχαρία! Το σκουαλένιο, μια λιπαντική ουσία η οποία παράγεται και στο συκώτι του καρχαρία και βοηθάει τους ιστούς του αιδοίου να παραμένουν υγροί, υγιείς και ελαστικοί. Εάν ωστόσο έχετε ξηρότητα στην ευαίσθητη περιοχή, με τη χρήση μιας συγκεκριμένης μορφής ενέσιμου υαλουρονικού μπορείτε να ενυδατώσετε και να ενισχύσετε το PH του κόλπου σας. Σε περιπτώσεις που αντιμετωπίζετε προβλήματα κακοσμίας με συχνότητα ή η ξηρότητα δεν σας επιτρέπει να έχετε μια ομαλή σεξουαλική ζωή είναι μια καλή επιλογή.

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Scroll to Top