Site icon Όλο Υγεία

Καθημερινές συνήθειες που καταστρέφουν τα πόδια σας

πόδια που καταστρέφονται από τις σαγονιάρες

Σας μεταφέρουν από το ένα μέρος στο άλλο, σηκώνουν το βάρος σας και μπορούν να αντέξουν για πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο. Τότε, γιατί δεν φέρεστε καλά στα πόδια σας;

 

Τα πόδια είναι περίπλοκα: Το καθένα περιέχουν 26 οστά, 33 αρθρώσεις, 107 συνδέσμους, 19 μυς και τένοντες που τα συγκρατούν και τους επιτρέπουν να κινούνται με διάφορους τρόπους. Τα 52 οστά στα πόδια αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο όλων των οστών στο σώμα σας. Για να παραμείνουν τα πόδια σας υγιή, το oloygeia.gr μίλησε με τον ποδολόγο – ποδίατρο Μάνο Αρβανιτάκη, ο οποίος εξηγεί τις καθημερινές συνήθειες που καταστρέφουν τα πόδια σας και τις οποίες πρέπει να προσέχετε.

1 Δεν φοράτε τα κατάλληλα παπούτσια

Τα παπούτσια που φοράτε ενώ γυμνάζεστε ή τρέχετε για τις καθημερινές δουλειές μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία των ποδιών σας αφού όταν περπατάτε η πίεση στα πόδια σας υπερβαίνει το σωματικό σας βάρος και όταν τρέχετε, μπορεί να είναι τρεις ή τέσσερις φορές το βάρος σας. Ένα παπούτσι πρέπει να εφαρμόζει σωστά στα πόδια σας. Αποφεύγετε παπούτσια που είναι πολύ στενά γιατί ασκούν πιέσεις που προκαλούν τριβές στα μεσοδακτύλια. Αποφύγετε επίσης ένα παπούτσι σε μεγαλύτερο μέγεθος γιατί προκαλούνται τριβές κατά τη βάδιση. Επίσης, ένα μυτερό παπούτσι είναι το χειρότερο, ειδικά για τους άνδρες, γιατί σφίγγει τα δάχτυλα των ποδιών. Αποφύγετε επίσης, τα ψηλά τακούνια ή παπούτσια με σόλες που γλιστρούν.
Τα ψηλά τακούνια προκαλούν μεγάλη καταπόνηση στα μετατάρσια, πόνο στα πόδια, φθορές στα γόνατα και τη μέση, φλεγμονές και πόνο κάτω από το πέλμα, κότσια, γαμψά δάχτυλα, ανατομικές ανωμαλίες και διαστρέμματα, αν υπάρχει αστάθεια κατά τη βάδιση. Εάν έχετε πόνους στη μέση κάντε ένα πελματογράφημα. Mε τη χρήση των ειδικών πελμάτων, η μέση αποφορτίζεται και ξεκουράζεται.

2 Φοράτε πολύ συχνά σαγιονάρες

Αν και οι σαγιονάρες είναι «αναγκαίο κακό» όταν πηγαίνετε στην παραλία ή χαλαρώνετε δίπλα στην πισίνα, καλό είναι να μη φοράτε σαγιονάρες όταν περπατάτε πολύ. Οι λεπτές σόλες της σαγιονάρας προσφέρουν μηδενική υποστήριξη στο πόδι και μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς όπως διαστρέμματα, τενοντίτιδα, απονευρωσίτιδα, πόνους στη φτέρνα, κάλους ή κατάγματα. Αυτό γιατί ασκείται αδικαιολόγητη πίεση στις καμάρες και στον αχίλλειο τένοντα. Επίσης, οι σαγιονάρες κάνουν τα δάχτυλα να δουλεύουν… υπερωρίες για να πιάνουν το μπροστινό μέρος της σαγιονάρας για να σταθεροποιηθούν, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σφυροδακτυλία. Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε από το American College of Foot and Ankle Surgeons (ACFAS) έδειξε, ότι η αυξημένη χρήση σανδαλιών και σαγιονάρων από νέους ή έφηβους,προκαλεί αύξηση του πόνου στη περιοχή της φτέρνας.

Οι γυναίκες έχουν περίπου τέσσερις φορές περισσότερα προβλήματα στα πόδια από τους άνδρες. Τα ψηλοτάκουνα ευθύνονται γι αυτό.

3 Δεν φοράτε κάλτσες

Το να μην φοράτε κάλτσες με τα παπούτσια σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης ή συχνών προβλημάτων στα πόδια, όπως το “πόδι του αθλητή”. Υπάρχουν περίπου 250.000 ιδρωτοποιοί αδένες στα πόδια και εκκρίνουν έως και 1 λίτρο υγρασίας κάθε μέρα! Οι κάλτσες αποροφούν την υπερβολική υγρασία, η οποία είναι ο κύριος ένοχος για κάποιες παθήσεις των ποδιών. Καλό είναι να αλλάζετε τις κάλτσες σας κάθε μέρα! Μπορεί να πιστεύετε ότι αυτό είναι υπερβολή, αλλά οι φρεσκοπλυμένες κάλτσες θα σας προστατέψουν από το πόδι του αθλητή. Δοκιμάστε κάποιες που έχουν τεχνολογία απομάκρυνσης της υγρασίας για να μειώσετε την τριβή και την πιθανότητα να να εμφανίσετε φουσκάλες.

 

πόδια σηκωμένα ψηλά

 

4 Δεν αλλάζετε παπούτσια όταν προπονείστε

Είναι μια έξυπνη ιδέα να έχετε μερικά ζευγάρια παπούτσια προπόνησης στο αυτοκίνητο. Γιατί; Το να φοράτε το ίδιο ζευγάρι παπούτσια μέρα με τη μέρα (ειδικά κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας) αυξάνεται ο κίνδυνος για μολύνσεις και μυκητιάσεις, επειδή αυτά διατηρούν την υπερβολική υγρασία. Τα αθλητικά σας παπούτσια χρειάζονται περίπου μία ημέρα ή περισσότερο από μία μέρα για να στεγνώσουν πλήρως.

5 Δεν “κοιτάτε” τα πόδια σας

ΕΛέγχετε τακτικά τα πόδια σας προσέχοντας τις αλλαγές στο χρώμα, την υφή ή την εμφάνιση, φροντίζοντας για την αφαίρεση σκληρού δέρματος και τη σωστή ενυδάτωσή τους. Η παρατήρηση των ποδιών σας είναι κάτι που πρέπει να αποτελεί μέρος του καθημερινού σας προγράμματος. Κοιτάτε το δέρμα στο κάτω μέρος των ποδιών σας, το δέρμα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας και το δέρμα στο πάνω μέρος των ποδιών. Εάν παρατηρήσετε βλάβες που δεν έχετε ξαναδεί, ελέγξτε το σε έναν ποδολόγο.

Επιπλέον, ακολουθείτε μια ρουτίνα περιποίησης καθημερινά. Το ξηρό δέρμα στα πόδια μπορεί να οδηγήσει σε σκασμένες φτέρνες και δέρμα που είναι ενοχλητικό και επώδυνο μερικές φορές. Η απολέπιση απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και έτσι οι ειδικές κρέμες ποδιών εισχωρούν καλύτερα στο δέρμα, κάνοντας τα απαλά.

6 Κόβετε πολύ κοντά τα νύχια των ποδιών

Το να κόβετε πολύ κοντά τα νύχια σας είναι άλλη μια κακή συνήθεια που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα πόδια σας. Εάν τα κόβετε πολύ κοντά, είναι πολύ πιο πιθανό να μολυνθούν. Μην κόβετε τα νύχια σας στις γωνίες γιατί μπορεί να γυρίσει το νύχι προς τα μέσα με αποτέλεσμα να τραυματίσει το δέρμα.

Μην ξεχνάτε να τρίβετε τα πόδια σας όταν κάνετε ντους, κυρίως ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας!

Να ελέγχετε τους τραυματισμούς των ποδιών σας με έναν πιστοποιημένο ποδολόγο. Ο οξύς πόνος στο πόδι μπορεί εύκολα να γίνει χρόνιος πόνος που θα επηρεάσει τις καθημερινές σας δραστηριότητες, καθώς και τα αθλήματα και τις προπονήσεις. Ένα μασάζ εν τω βάζει είναι εξαιρετικό για ολόκληρο το σώμα, αλλά ειδικά για τα πόδια, επειδή διεγείρει τη ροή του αίματος και βοηθά στην αποκατάσταση των μυών και των τενόντων.

Πηγές:

American Association of Colleges of Podiatric Medicine
American Podiatric Medical Association
Council on Podiatric Medical Education

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version