Site icon Όλο Υγεία

Πώς θα προστατευτείτε από την οστεοαρθρίτιδα;

οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων που επηρεάζει πολλούς ιστούς της άρθρωσης. Είναι μακράν η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας και προκαλεί πόνο και δυσκολία στην κίνηση.

 

Ιστορικά, η οστεοαρθρίτιδα ήταν γνωστή ως πάθηση “φθοράς”, η οποία συνδέεται γενικά με τη γήρανση. Τώρα όμως γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια ασθένεια ολόκληρης της άρθρωσης, συμπεριλαμβανομένων των οστών, των χόνδρων, των συνδέσμων και των ιστών που περιβάλλουν την άρθρωση (το αρθρικό υμένιο).

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εκφυλίσει τον χόνδρο, να αλλάξει το σχήμα των οστών και να προκαλέσει φλεγμονή, με αποτέλεσμα τον πόνο, δυσκαμψία και απώλεια κινητικότητας.

Επίσης, να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση, αλλά συνήθως προσβάλλει τα χέρια, τα γόνατα, τους γοφούς, τη μέση και τον αυχένα. Τα σημάδια και τα συμπτώματά της εμφανίζονται συνήθως συχνότερα σε άτομα άνω των 50 ετών, αλλά η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει και πολύ νεότερους ανθρώπους, ιδίως όσους είχαν προηγουμένως τραυματισμό της άρθρωσης, όπως ρήξη χιαστού ή μηνίσκου.

Συνήθως αναπτύσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου, αλλά μετά από έναν τέτοιο τραυματισμό, μπορεί να αναπτυχθεί πολύ πιο γρήγορα, μέσα σε λίγα μόλις χρόνια. Η οστεοαρθρίτιδα δεν είναι μια αναπόφευκτη ασθένεια της γήρανσης– ορισμένοι άνθρωποι δεν την αναπτύσσουν ποτέ.

Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά υπάρχουν τρόποι διαχείρισης της, για την ελαχιστοποίηση του πόνου, τη συνέχιση των σωματικών δραστηριοτήτων, τη διατήρηση καλής ποιότητας ζωής και της κινητικότητας.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου και δεν εμφανίζονται ξαφνικά. Περιλαμβάνουν:

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα εμφανίζουν περισσότερες πτώσεις και κίνδυνο κατάγματος σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν την πάθηση. Αν και τα αποτελέσματα των μελετών ποικίλλουν, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να έχουν έως και 30% περισσότερες πτώσεις και 20% μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να μειώσει τη λειτουργικότητα, να αποδυναμώσει τους μυς, να επηρεάσει τη συνολική ισορροπία και να καταστήσει τις πτώσεις πιο πιθανές, ιδίως μεταξύ των ατόμων με οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα ή τα ισχία. Οι παρενέργειες από τα φάρμακα κατά του πόνου, όπως η ζάλη, μπορούν επίσης να συμβάλουν σε πτώσεις.

Ποια μέρη του σώματος επηρεάζει η οστεοαρθρίτιδα

Οι επώδυνες αρθρώσεις, ιδίως στα πόδια, τους αστραγάλους, τα γόνατα, το ισχίο ή την πλάτη, δυσκολεύουν την άσκηση. Αλλά το να γυμνάζεστε για να διαχειριστείτε την οστεοαρθρίτιδα, μπορεί επίσης να βοηθήσει και στην πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους. Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία αυξάνει την υψηλή χοληστερόλη, τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Το ιατρικό ιστορικό, η κλινική εξέταση και οι εργαστηριακές εξετάσεις συμβάλλουν στη διάγνωσή της. Ο γιατρός θα πάρει το ιατρικό σας ιστορικό, θα εξετάσει τα συμπτώματα, τον τρόπο με τον οποίο ο πόνος επηρεάζει τις δραστηριότητες σας, καθώς και τα ιατρικά σας προβλήματα και τη χρήση φαρμάκων. Επίσης, θα εξετάσει τις αρθρώσεις σας και μπορεί να σας ζητήσει πεικονιστικές εξετάσεις. Ποιες εξετάσεις βοηθούν στη διάγνωση:

Υπάρχει θεραπεία;

Δεν υπάρχει θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα, ωστόσο, ο συνδυασμός της αγωγής με σκευάσματα, με  βοηθητικές συσκευές και άλλες θεραπείες  μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου. Ως έσχατη λύση, μια κατεστραμμένη άρθρωση μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά ή να αντικατασταθεί με μια άρθρωση κατασκευασμένη από συνδυασμό μετάλλου, πλαστικού ή/και κεραμικού. Η χειρουργική επέμβαση στις αρθρώσεις μπορεί να βελτιώσει τον πόνο και τη λειτουργία. Ένας ορθοπεδικός χειρουργός μπορεί να καθορίσει την επεμβατική μέθοδο ανάλογα με το πόσο σοβαρά έχει υποστεί βλάβη η άρθρωση.

 

 

Σοφία Λαλιωτίτη
Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Exit mobile version