Πώς η προσωπικότητα του γιατρού επηρεάζει τη θεραπεία σας

Εάν είδατε γρήγορα αποτελέσματα στην υγεία σας ή όχι, σκεφτείτε: ίσως να μην φταίει η θεραπεία σας αλλά η προσωπικότητα του γιατρού σας! Τι λέει νέα έρευνα;

 

Οι γιατροί και οι ασθενείς διαφέρουν όχι μόνο ως προς την κατάσταση της υγείας τους αλλά και ως προς τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Ερευνητές από την Αυστραλία ανέλυσαν δεδομένα από δύο εθνικές αντιπροσωπευτικές έρευνες για να διερευνήσουν τις διαφορές προσωπικότητας μεταξύ γιατρών, ασθενών και άλλων επαγγελματιών υγείας.

Οι έρευνες περιελάμβαναν την έρευνα Household, Income and Labor Dynamics in Australia (HILDA), στην οποία συμμετείχαν πάνω από 25.000 του ευρύτερου πληθυσμού, ηλικίας 20-85 ετών, και την έρευνα Medicine in Australia: Balancing Employment and Life (MABEL), η οποία εξέτασε πάνω από 19.000 γιατρούς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γιατροί ήταν πιο εξωστρεφείς, ευχάριστοι και ευσυνείδητοι, αλλά και πιο νευρωτικοί και λιγότερο ανοιχτοί από τους ασθενείς τους. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι ανάλογα με την προσωπικότητα του γιατρού ενδέχεται να υπάρξουν κλινικές επιπτώσεις στη σχέση γιατρού-ασθενούς.

Η επιλογή και η εκπαίδευση γιατρών μπορεί να τονίσει χαρακτηριστικά προσωπικότητας που διαφέρουν από τους ασθενείς τους, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει αναντιστοιχία μεταξύ του τρόπου με τον οποίο οι γιατροί παρέχουν πληροφορίες και του τρόπου με τον οποίο οι ασθενείς τις λαμβάνουν.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι η προσωπικότητα του γιατρού έχει επιπτώσεις στη σχέση γιατρού-ασθενούς και τελικά στην επιτυχία της θεραπείας.

Για παράδειγμα, το να είναι ο γιατρός πιο ευσυνείδητος έχει επιπτώσεις στην τήρηση της θεραπείας, καθώς οι ευσυνείδητοι γιατροί μπορεί να υπερεκτιμούν την ικανότητα των ασθενών τους να συμμορφώνονται φαρμακευτικά και να ακολουθούν τις συστάσεις.

Η κυκλοθυμία και ευερεθιστότητα των γιατρών, τα οποία σχετίζοντται με το στρες, μπορεί να οδηγήσουν τους γιατρούς να δουν το άγχος ως ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής και, επομένως, να υποτιμήσουν την επίδρασή του στην ευημερία των ασθενών.

Η αποδοχή και η ευσυνειδησία του γιατρού αυξάνουν την ικανοποίηση των ασθενών για τη φροντίδα, αλλά θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν τους γιατρούς να βλέπουν τους ασθενείς – σε αντίθεση με τους ίδιους – ως πιο συγκρουσιακούς και λιγότερο ευσυνείδητους από ότι είναι οι ασθενείς στην πραγματικότητα, προκαλώντας πρόβλημα στη σχέση του γιατρού και των ασθενών μεταξύ τους. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα αποτελέσματα της θεραπείας.

Αναγνωρίζοντας αυτές τις διαφορές, οι γιατροί μπορούν να προσαρμόσουν καλύτερα τις αλληλεπιδράσεις τους με τους ασθενείς και να βελτιώσουν τα αποτελέσματα.

Συνολικά, αυτή η μελέτη προτείνει ότι η επιλογή και η εκπαίδευση των γιατρών θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που μπορεί να επηρεάσουν τη σχέση γιατρού-ασθενούς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη ικανοποίηση των ασθενών, συμμόρφωση στη θεραπεία και καλύτερα κλινικά αποτελέσματα.

Πώς να έχετε την καλύτερη σχέση γιατρού-ασθενούς

Οι παρακάτω συμβουλές θα συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ισχυρής σχέσης γιατρού-ασθενούς:

Να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς: Μοιραστείτε τα συμπτώματα, τις ανησυχίες και το ιατρικό ιστορικό σας με το γιατρό σας. Αυτό θα τους βοηθήσει να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα και να κάνουν ακριβή διάγνωση.

Κάντε ερωτήσεις: Μη φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις στο γιατρό σας σχετικά με την κατάσταση της υγεία, σας τις επιλογές θεραπείας και τα φάρμακά σας. Η κατανόηση του θεραπευτικού σχήματος είναι σημαντική για τη συνολική σας ευεξία.

Ακούστε προσεκτικά: Δώστε προσοχή σε αυτά που λέει ο γιατρός σας και κρατήστε σημειώσεις εάν χρειάζεται. Αυτό θα σας βοηθήσει να θυμάστε σημαντικές πληροφορίες και να ακολουθήσετε το σχέδιο θεραπείας σας.

Σεβαστείτε την ώρα του γιατρού σας: Να είστε έγκαιρα στα ραντεβού και να σέβεστε το πρόγραμμα του γιατρού σας. Εάν χρειαστεί να ακυρώσετε ή να προγραμματίσετε εκ νέου ένα ραντεβού, ειδοποιήστε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ακολουθήστε το σχέδιο θεραπείας σας: Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας και λαμβάνετε τη φαρμακευτική αγωγή που σας έχει συνταγογραφήσει. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με αυτήν, μη διστάσετε να ρωτήσετε.

Σχολιάστε: Ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες ή προτάσεις για το πώς μπορούν να βελτιώσουν τη φροντίδα σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια ισχυρότερη σχέση και να βελτιώσετε τη συνολική εμπειρία σας.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να δημιουργήσετε μια ισχυρή και θετική σχέση με το γιατρό σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Φωτογραφία από Karolina Grabowska

Scroll to Top