Μην ποστάρετε πριν κοιμηθείτε, λένε οι ψυχίατροι του Yale

social media

Μπορεί μία ανάρτηση στο Instagram να μας κάνει να χάσουμε τον ύπνο μας; Κι όμως! Η νέα μελέτη των Πανεπιστημίων του Yale και Duke είναι αποκαλυπτική!

 

Οι περισσότεροι από εμάς παίρνουμε το κινητό στο χέρι λίγο πριν κοιμηθούμε για να ενημερωθούμε για όσα δεν προλάβαμε μέσα στην πολυάσχολη ημέρα μας, ή απλά για να χαλαρώσουμε. Η κίνηση όμως αυτή αποδεικνύεται επικίνδυνη για την υγεία μας καθώς επηρεάζει την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου μας. Σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα, η έκθεση στο μπλε φως, που εκπέμπεται από τηλέφωνα και τάμπλετ, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου καθώς παρεμποδίζει την παραγωγή μελατονίνης.

Τώρα, μια νέα μελέτη με επικεφαλής τον William Meyerson, MD, PhD της Ιατρικής Σχολής του Duke University, και μια ομάδα ψυχιάτρων από τα Duke University και Yale University έρχεται να κάνει την εξής ανακάλυψη: Κάνοντας μια ανάρτηση σε έναν ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης πριν από την κανονική ώρα ύπνου, μπορεί να καθυστερήσει κατά πολύ την ώρα που τελικά θα κοιμηθούμε.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep Medicine, οι ψυχίατροι παρακολούθησαν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την καθυστέρηση του ύπνου σε 44.000 χρήστες της ιστοσελίδας συγκέντρωσης ειδήσεων, περιεχομένου και συζήτησης Reddit. Η ομάδα των ειδικών ερεύνησε το εάν η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να παρεμβαίνει στα φυσιολογικά πρότυπα ύπνου των ανθρώπων, ειδικά τις βραδινές ώρες. Για να το ανακαλύψουν, διεξήγαγαν μια μεγάλη ανάλυση δεδομένων στο Reddit όπου οι χρήστες μπορούν να δημοσιεύουν συνδέσμους με ενδιαφέρον περιεχόμενο και να σχολιάζουν όσα έχουν δημοσιεύσει τρίτοι.

Συνολικά, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε 120 εκατομμύρια δημοσιεύσεις που έγιναν από τους 44.000 χρήστες σε μια χρονική περίοδο 15 ετών. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εάν ένας χρήστης είχε κάνει δημοσίευση περίπου μία ώρα πριν από την κανονική του ώρα ύπνου, έμενε ξύπνιος από 1-3 ώρες μετά την ανάρτηση. Όσοι μάλιστα είχαν κάνει περισσότερες της μίας δημοσιεύσεις, έμεναν ξύπνιοι για πολλές περισσότερες ώρες.

Γιατί μένουμε ξύπνιοι μετά από ένα ποστάρισμα;

Ανεβάζοντας μία ανάρτηση, ή γράφοντας ένα σχόλιο, στο Facebook, στο Instagram ή σε άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, στόχος μας είναι να συνδεθούμε, να επικοινωνήσουμε, να λάβουμε επιβεβαίωση και κριτική. Μας είναι πολύ δύσκολο να ανεβάσουμε κάτι, και απλά να αφήσουμε το κινητό στην άκρη για να κοιμηθούμε.

Οι ερευνητές λένε ότι η αναμονή ανταπόκρισης από άλλους χρήστες οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης, συνεπώς σε δυσκολία στην χαλάρωση και στον ύπνο. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης συμβάλλει στην πνευματική δραστηριότητα και την εγρήγορση, και τίποτα από τα δύο δεν βοηθάει όταν θέλεις ή πρέπει να κοιμηθείς.

Αν έχετε, λοιπόν, αυτή την «κακή» όπως αποδεικνύεται συνήθεια, αλλάξτε την. Αποφύγετε να κάνετε τις αναρτήσεις σας βραδινές ώρες, και προτιμήστε να ποστάρετε μέσα στην ημέρα. Έτσι θα έχετε όλο τον χρόνο, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να τσεκάρετε τις αντιδράσεις των διαδικτυακών φίλων και ακολουθών σας, χωρίς να ρισκάρετε να χάσετε τον πολύτιμο ύπνο σας.

Αλεξάνδρα Παπαδάκη
Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Η Αλεξάνδρα Παπαδάκη είναι δημοσιογράφος, με εμπειρία επιτελικών θέσεων σε γυναικεία έντυπα και sites για τη γυναίκα, τη γονεϊκότητα, την ψυχολογία, ενώ ως πιστοποιημένη environmental journalist δημιουργεί content βιωματικής οικολογίας. Πιστεύει ότι «είμαστε τα παιδικά μας χρόνια», και ότι ο καθένας κρύβει μια τεράστια δύναμη μέσα του που μπορεί να κάνει τον κόσμο του, και τον κόσμο μας, καλύτερο.

Scroll to Top