Έρευνες δείχνουν ότι είμαστε εθισμένοι με το κινητό μας τηλέφωνο. Όμως αυτό δεν είναι ασφαλές. Μειώστε την ακτινοβολία του με αυτούς τους τρόπους.
Η χρόνια κόπωση, τα προβλήματα ύπνου, η γνωστική δυσλειτουργία, ο πόνος, οι διαταραχές της διάθεσης, ακόμη και τα δερματικά προβλήματα είναι κοινά συμπτώματα που αποδίδονται στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Αν και είναι δύσκολο να το αποφύγουμε εντελώς, υπάρχουν μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να ελέγξουμε την έκθεση.
Τι είναι η ηλεκτρομαγνητική ρύπανση;
Η ηλεκτρομαγνητική ρύπανση είναι μία μορφή ρύπανσης που οφείλεται σε πηγές ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, όπως πυλώνες της ΔΕΗ, κεραίες εκπομπής (κινητής τηλεφωνίας, τηλεόρασης, ραδιοφώνου, ραντάρ, δορυφόροι κ.ά.), κινητά τηλέφωνα, οικιακές συσκευές κ.ά.
Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία αποτελεί ρύπο, ο οποίος συχνά δεν αναφέρεται ανάμεσα στα υπόλοιπα είδη ρύπων όπως ατμοσφαιρική, υδάτων, εδάφους, ηχορύπανση. Το ευρύ κοινό δεν έχει ιδιαίτερες γνώσεις γι’ αυτή τη μορφή ρύπανσης, ίσως επειδή οι ρύποι της δε γίνονται αντιληπτοί από τις αισθήσεις μας.
Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δε φαίνεται (παρά μόνο το ορατό φως, το οποίο δεν αποτελεί ρύπο), δεν ακούγεται ούτε δε μυρίζει. Ωστόσο, ανάλογα με τη φύση και την έντασή της, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει από απλές διαταραχές της ομοιόστασης μέχρι και θάνατο.
Τι είδους ακτινοβολία εκπέμπει το κινητό μας;
Η ακτινοβολία είναι η παλμική ασύρματη ακτινοβολία συχνότητας 900-2100MHz την ώρα που μιλάμε.
Όταν δεν μιλάμε (σε stand by mode), το κινητό εκπέμπει μόνο περιοδικά για να συνδεθεί με την κοντινότερη κεραία κινητής τηλεφωνίας, ωστόσο εκπέμπει συνεχώς σε περίπτωση που έχουμε ενεργοποιημένες και τις κεραίες Wi-Fi ή/και Data για να κατεβάζουμε δεδομένα από το ίντερνετ.
Υπάρχουν επιπτώσεις υγείας;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει εντάξει τις ασύρματες ακτινοβολίες στα πιθανά καρκινογόνα βασισμένος σε έρευνες που συνδέουν την χρήση κινητών τηλεφώνων με την πρόκληση καρκίνων στο εγκέφαλο. Η εκτεταμένη χρήση του κινητού τηλεφώνου σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη έκθεση σε άλλες πηγές ακτινοβολίας, μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει προβλήματα υγείας.
- Καταστρέφει τα νευρικά κύτταρα σύμφωνα με πανεπιστήμια στη Φρανκφούρτη, στο Μπρίστολ, στη Βερόνα, τη Φλωρεντία κ.α.
- Λιγότερο από ένα λεπτό ομιλίας είναι αρκετό για να προκαλέσει την συσσώρευση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα.
- Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου είναι 20% μεγαλύτερος στους πάνω από δεκαετία χρήστες κινητών τηλεφώνων και 200% μεγαλύτερος όταν μιλάνε κρατώντας το τηλέφωνο κυρίως από τη ίδια πλευρά του κεφαλιού.
Γι αυτό για να περιορίσετε την έκθεση στην ηλεκτομαγνητική ρύπανση και το κινητό αυτοί οι 15 τρόποι θα σας βοηθήσουν.
1. Στείλτε SMS αντί να μιλήσετε
Ο μέσος Έλληνας χρήστης, χρησιμοποιεί το smartphone του για την ανταλλαγή μηνυμάτων σε ποσοστό 78%. Με ένα μήνυμα, το τηλέφωνό σας χρειάζεται μόνο να κάνει ping στον πύργο της κινητής τηλεφωνίας για μια στιγμή, επομένως σε σύγκριση με μια τηλεφωνική συνομιλία 15 λεπτών, δεν εκπέμπει τόση ακτινοβολία.
2. Μην το κρατάτε επάνω σας
Το 44% των Ελλήνων έχει παραδεχτεί σε έρευνα που διηνήργησε κινητή τηλεφωνία ότι έχει το smartphone μαζί του για περισσότερες από 13 ώρες ημερησίως. Κρατήστε το τηλέφωνο μακριά από ευαίσθητα μέρη του σώματος. Μην το βάζετε στο παντελόνι ή τις τσέπες του πουκαμίσου σας. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να κρατούν τα τηλέφωνά τους μακριά από την κοιλιά τους. Αποφύγετε να κρατάτε το κινητό απευθείας στο κεφάλι σας. Χρησιμοποιήστε το μεγάφωνο, όταν είναι δυνατόν.
3. Κρατήστε απόσταση όταν προσπαθείτε να συνδεθείτε
Η μεγαλύτερη ακτινοβολία εκπέμπεται (έως και 3.000 φορές περισσότερη) όταν τα κινητά τηλέφωνα επιχειρούν να συνδεθούν.
4. Κλείνετε το wi-fi τη νύχτα
Απενεργοποιήστε το ασύρματο wi-fi τη νύχτα για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση στην ακτινοβολία.
5. Μην κάνετε κλήσεις όταν το σήμα είναι ασθενές
Μία ή λιγότερη μπάρα σημαίνει ότι το τηλέφωνό σας πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να φτάσει το σήμα στον πύργο της κινητής τηλεφωνίας και σκληρότερη εργασία σημαίνει περισσότερη ακτινοβολία. Περιμένετε να έχετε πιο ισχυρό σήμα.
6. Μη φυλάτε το κινητό σας σε κάποιο συρτάρι
Το τηλέφωνο θα προσπαθήσει να το αντισταθμίσει αυτόματα ενισχύοντας το σήμα για τη διατήρηση της σύνδεσης. Αυτό ισχύει επίσης για περιοχές όπου το σήμα είναι αδύναμο.
7. Χρησιμοποιείτε το σταθερό
Όχι τόσο cool, αλλά πολύ πιο ασφαλές.
8.Καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά
Τα λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικά και ο καλός ύπνος σε ένα σκοτεινό δωμάτιο ενισχύουν τη φυσική αποκατάσταση του DNA που μπορεί να βλαφτεί από τη χρήση κινητού τηλεφώνου.
9. Γειωθείτε
Γειωθείτε με τη γη, το νερό και τη φύση, για να επιτρέψετε στο σώμα σας να επιδιορθώσει τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες.
10. Μειώστε τη χρήση
Το 37% των Ελλήνων παίρνει το κινητό του στο μπάνιο, το 25% το έχει μαζί του ακόμα και όταν κάνει μπάνιο, το 41% δεν το αποχωρίζεται ούτε στην κουζίνα, ενώ το 18% χρησιμοποιεί το κινητό στο παιδικό δωμάτιο. Κλείνετε το κινητό σας πιο συχνά. Κρατήστε το για έκτακτες ανάγκες ή σημαντικά θέματα. Ποτέ μην περπατάτε ή πεζοπορείτε με το τηλέφωνό σας με σήμα στην περιαγωγή.
11. Προσέξτε το SAR
To SAR είναι ο ρυθμός ειδικής απορρόφησης (Specific Αbsorption Ρate | εσφαλμένα: ειδικός ρυθμός απορρόφησης) αποτελεί μέγεθος που εκφράζει τον ρυθμό απορρόφησης της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων από τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Αγοράστε τηλέφωνo που nα εκπέμπει χαμηλότερες ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες.
12. Κλείστε το κινητό σας
Κλείστε το τηλέφωνό σας τη νύχτα.
13. Ελέγξτε τα ακουστικά σας
Εάν χρησιμοποιείτε ακουστικά, έχετε υπόψη σας ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως κεραία και ακόμη και να ενισχύσουν το σήμα EMF που φτάνει στον εγκέφαλο. Κρατήστε ένα ίσιο καλώδιο και απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από το τηλέφωνο όταν μιλάτε.
14. Ενεργοποιήστε τη λειτουργία πτήσης
Βάλτε το τηλέφωνό σας στην πτήση με ασφάλεια όταν ταξιδεύετε, για να αποφύγετε την υψηλότερη έκθεση σε ακτινοβολία όταν το κινητό τηλέφωνο αναζητά σήμα.
15. Επανασυνδεθείτε με τη Φύση
Αναπληρώστε την πρόσβασή σας σε φυσικά πεδία που έχουν αναγεννητικό αποτέλεσμα, όπως το Schumann Resonances, ένα πλανητικό κύμα που αποδεικνύεται ότι δρα ενάντια στις βλάβες EMF σε κυτταρικό επίπεδο και είναι σπάνιο σε συνθήκες πόλης και πλούσιο σε φύση. Αυτό σημαίνει περισσότερο δάσος, βουνά και Φύση.
Πηγή
Κρητικός, Χ., Δοβλέτογλου, Δ., Χατζηνικόλα, Χ., & Κρητικός, Γ. (2010). Ηλεκτρομαγνητική Ρύπανση: Έρευνα και Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Δ/θμια Εκπαίδευση. Πρακτικά 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.: «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Το Σταυροδρόμι της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη», Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Ιωάννινα, 26-28 Νοεμβρίου.
Έρευνα της PSOS κατ’ εντολή της Huawei τον Ιανουάριο του 2018