Τι σημαίνει όταν το ένα αυτί πονάει συνεχώς, αλλά δεν υπάρχει σημάδι μόλυνσης. Μήπως είναι καρκίνος του στόματος;
Μπορεί να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στο αυτί αλλά να είναι η λεγόμενη “αναφερόμενη ωταλγία”, που σημαίνει πόνος που ταξιδεύει στο αυτί από τα νεύρα στο κεφάλι ή τον λαιμό. Πολλές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν αυτού του είδους την ενόχληση στο αυτί. Ένα από αυτά είναι ο καρκίνος του στόματος.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Ένας πρώιμος καρκίνος στο πίσω μέρος της γλώσσας ή στις αμυγδαλές μπορεί να έχει αρκετά διακριτικά συμπτώματα. Κάποιος μπορεί να έχει πόνο στο αυτί χωρίς άλλα συμπτώματα για εβδομάδες ή μήνες πριν αποκαλυφθεί ο καρκίνος του στόματος. Τα δύο συχνότερα συμπτώματα του καρκίνου του στόματος είναι:
- Έλκος ή εξόγκωμα στο στόμα που δεν επουλώνεται (το 80% των ατόμων με καρκίνο του στόματος έχουν αυτό το σύμπτωμα)
- Ενόχληση ή πόνος στο στόμα που δεν υποχωρεί
Τα υπόλοιπα συμπτώματα είναι:
- Εξόγκωμα στον τράχηλο (ανώδυνο): ολοένα και μεγαλύτερης σημασίας δεδομένης της αύξησης των περιπτώσεων που σχετίζονται με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)
- Μία λευκή ή κόκκινη κηλίδα στο στόμα ή στο φάρυγγα που δεν υποχωρεί
- Δυσκολία ή πόνος κατά τη μάσηση ή την κατάποση
- Αίσθηση ότι κάτι έχει σταθεί στο λαιμό
- Ασυνήθιστη αιμορραγία ή μούδιασμα στο στόμα
- Απώλεια δοντιών χωρίς εμφανή αιτία
- Δυσκολία στην κίνηση της γνάθου
- Προβλήματα ομιλίας
- Απώλεια βάρους
- Δύσοσμη αναπνοή
- Λευκοπλακία (λευκά σημάδια στα ούλα, στην παρειά ή στο βλεννογόνο του στόματος)
- Ερυθροπλακία (κόκκινα σημάδια στο στόμα)
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;
Ο καρκίνος του στόματος είναι μεταστατικός και μπορεί να προκαλέσει μετάσταση μέσω του λεμφικού συστήματος. Οι μεταστάσεις που δίνει είναι συνήθως στους λεμφαδένες, στο λαιμό, στον τράχηλο, αλλά και στους πνεύμονες και τα οστά (σπάνια). Η νόσος απαντάται συνήθως σε άτομα άνω των 40 ετών, ωστόσο τα τελευταία χρόνια ολοένα και μικραίνει η ηλικιακή ομάδα των ατόμων που νοσούν. Πλέον, αναφέρεται σχετικά συχνά και σε άτομα γύρω στα 30. Οι παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν και έχουν ενοχοποιηθεί για πρόκληση καρκίνου του στόματος είναι:
- Η κατάχρηση αλκοόλ
- Το κάπνισμα
- Το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα
- Η HPV λοίμωξη
- Η υπερβολική έκθεση των χειλιών στον ήλιο
Σε ποιον γιατρό να απευθυνθείτε και πώς γίνεται η διάγνωση;
Πραγματοποιείται κλινική εξέταση και βιοψία από τον αρμόδιο γιατρό όπως ο στοματολόγος, ο γναθοχειρουργός, ο οδοντίατρος και ο ΩΡΛ. Σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί συνεργασία περισσότερων από δύο ειδικοτήτων ιατρών. Αν ο γιατρός ανιχνεύσει κάτι, τότε ο ασθενής παραπέμπεται για κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο που περιλαμβάνει ιστολογική εξέταση και βιοψία. Αν ανιχνευθεί καρκίνος, ο ασθενής ελέγχεται περαιτέρω για πιθανότητα μετάστασης και σε άλλα σημεία του σώματος. Συνήθως προτείνεται ακτινογραφία, υπέρηχος και ψηλάφηση λεμφαδένων.
Όσο πιο νωρίς διαγνωσθεί ο καρκίνος του στόματος, τόσο πιο καλή θα είναι η πρόγνωση. Σε μικρές βλάβες η ίαση είναι πλήρης.
Ποιες είναι οι ενδεδειγμένες θεραπείες για τον καρκίνο του στόματος
Η θεραπεία εξαρτάται από το σημείο εντόπισης, από το στάδιό του, από το αν έχει γίνει μετάσταση σε άλλα όργανα και από το μέγεθος του όγκου. Σημαντικό ρόλο παίζει, επίσης, και η ηλικία. Σε γενικές γραμμές, η θεραπεία περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, με ή χωρίς συνδυαστική ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία. Ωστόσο η θεραπεία χωρίζεται σε δυο σκέλη. Το ένα είναι η αφαίρεση του όγκου και το άλλο η αποκατάσταση το στόματος και του προσώπου του ασθενούς, ώστε να έχει μια καλή ποιότητα ζωής.
Τα μέτρα πρόληψης
Το ξέρετε καλά: η καλύτερη θεραπεία για μία ασθένεια είναι η πρόληψη. Γι΄αυτό:
- Προσπαθήστε να μειώσετε τους παράγοντες κινδύνου.
- Υιοθετήστε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες με φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
- Προστατέψτε τα χείλη σας από τον ήλιο με αντηλιακό και καπέλο).
- Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και διακόψετε το κάπνισμα.
- Μην αμελείτε τον τακτικό προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο. Επιπλέον, μια συχνή εξέταση από ειδικό γιατρό στην στοματική κοιλότητα κάθε χρόνο είναι αυτό που θα βοηθήσει να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε εγκαίρως τη νόσο.