Site icon Όλο Υγεία

Τι μπορεί να προκαλεί πόνο στη φτέρνα;

pain_fterna

Ξυπνάτε το πρωί και έχετε αφόρητο πόνο στη φτέρνα;  Καθώς η  μέρα περνά, νιώθετε κάπως καλύτερα, ωστόσο η φτέρνα εξακολουθεί να σας δίνει ενοχλήσεις. Άραγε, τι μπορεί να προκαλεί τον πόνο;

 

“Η φτέρνα μου με σκοτώνει!” είναι, χωρίς αμφιβολία, μία από τις πιο συνηθισμένες φράσεις που ακούγονται στα ιατρεία παγκοσμίως. Ο πόνος στη φτέρνα μπορεί να είναι “ελαφρύς” έως εντελώς εξουθενωτικός και  τις περισσότερες φορές προκαλείται από την πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Η πελματιαία περιτονία είναι μια παχιά ταινία συνδετικού ιστού που ξεκινά από την πτέρνα και εκτείνεται έως και κάτω από τις κεφαλές των πέντε μεταταρσίων, εκεί δηλαδή που αρχίζουν τα δάκτυλα. Υποστηρίζει την καμάρα του ποδιού και απορροφά τους κραδασμούς κατά το περπάτημα.

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μία φλεγμονή που μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε και η οποία εμφανίζεται στο σημείο που εκφύεται η πελματαία απονεύρωση από το οστό της πτέρνας.

Είναι πιο συχνή σε ενήλικες μέσης ηλικίας, καθώς και σε άτομα που συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, το μπαλέτο και ο αερόβιος χορός. Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτή την κατάσταση, επειδή τα επιπλέον κιλά ασκούν μεγαλύτερη πίεση στην περιτονία.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την υψηλή καμάρα του ποδιού, την  πλατυποδία. Επιπλέον, ενοχοποιούνται επαγγέλματα που απαιτούν περπάτημα ή ορθοστασία όλη την ημέρα σε σκληρές επιφάνειες.

Υπολογίζεται ότι το  10% του πληθυσμού, τουλάχιστον μια φορά και κατά την διάρκεια της ζωής θα παρουσιάσει το πρόβλημα, με διαφορετική σοβαρότητα. Οι γυναίκες προσβάλλονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άντρες ενώ η ηλικία που συνηθέστερα εμφανίζεται το πρόβλημα στον κοινό πληθυσμό είναι μεταξύ των 40 και 60 ετών.

Το κύριο σημάδι της πελματιαίας απονευρωσίτιδας είναι ο βασανιστικός πόνος στη φτέρνα όταν κάνετε τα πρώτα σας βήματα το πρωί. Δεν είναι ασυνήθιστο ο πόνος να υποχωρεί καθώς περπατάτε, αλλά μπορεί να επανέλθει αφού καθίσετε για λίγο. Η ορθοστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί επίσης να τον κάνει να φουντώσει.

Θεραπεία της πελματιαίας απονευρωσίτιδας

Τα καλά νέα για την πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι ότι είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμη. Η έγκαιρη ανίχνευση καθιστά την κατάσταση πιο διαχειρίσιμη και αποτρέπει περαιτέρω επιπλοκές. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές  σας δραστηριότητες και να είστε αναγκασμένοι να έχετε περισσότερη καθιστική ζωή. Ο πόνος μπορεί να σας αναγκάσει να αλλάξετε τον τρόπο που περπατάτε, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα, όπως πόνο στο γόνατο, το ισχίο και την πλάτη.

Εάν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από πελματιαία απονευρωσίτιδα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Παρόλο που συνήθως δεν απαιτούνται ακτινογραφίες ή μαγνητικές τομογραφίες, μπορεί να ζητηθεί απεικόνιση για να αποκλειστεί κάταγμα λόγω καταπόνησης. Η μη χειρουργική θεραπεία έχει συχνά ικανοποιητικά αποτελέσματα, αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να επανέλθει η φυσιολογική κατάσταση.

Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει:

Η χειρουργική θεραπεία δεν συνιστάται συχνά και προορίζεται για όσους δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική θεραπεία. Για να αποφύγετε την επανεμφάνιση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας, τεντωθείτε σωστά πριν από την άσκηση και φορέστε υποστηρικτικά παπούτσια αν θα είστε όρθια, για πολλή ώρα

 

 

 

Σοφία Λαλιωτίτη
Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Exit mobile version